1. tammikuuta 2013

Rasvainen tiistai - possua pussissa ja aprikoosilikööriä

Kääpiölinnassa vuosi aloitettiin iloisesti viinan kanssa läträten :D Yksi uusista liköörikokeiluista pääsi nimittäin tänään pulloon. Ensimmäistä kertaa käytettiin kuivattuja hedelmiä liköörin valmistukseen. Tästä tuli ihana makean vaniljainen ja aprikoosinen likööri. Sokeria olisi voinut olla vähän vähemmänkin, mutta minä tykkäsin juuri tuosta makeudesta. Ukko puolestaan olisi lisännyt tilkan jaloviinaa, mutta lisätkööt sitten lasiinsa, jos haluaa. Tätä voi nauttia pieni tilkka kerrallaan vaikka jälkiruoaksi. Ihanaa!

Aprikoosilikööri kuivatuista aprikooseista

500g kuivattuja aprikooseja
5-6dl vodkaa
1dl jaloviinaa, konjakkia tai brandya
1 vaniljatanko halkaistuna
2dl vettä
4dl sokeria

  Huuhdo kuivatut aprikoosit ja laita suureen, kannelliseen lasitölkkiin. Lisää halkaistu vaniljatanko. Kaada viinakset joukkoon. Sulje tölkki ja anna muhia huoneenlämmössä noin 3 kuukautta.
  Kun aprikoosit ovat muhineet tarpeeksi, siivilöi aprikoosit pois viinasta. Keitä sokeriliemi vedestä ja sokerista. Anna liemen jäähtyä hieman ja kaada alkoholin joukkoon. Suodata likööri kahvinsuodattimen läpi. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokerilientä, vodkaa tai vettä. Pullota. 




Viikon ruokalistaa suunnitellessa en meinannut millään keksiä tälle päivää mitään kivaa ruokaa. Loppujen lopuksi ajattelin tehdä häränhäntiä, mutta eihän niitä sitten ollut kaupoissa. Annoin miehelle valtuudet päättää, mitä lihaa syödään. Hän sitten saapui kaupasta pala possun etuselkää mukanaan. Jääkaapista löytyi muutama peruna ja joululta yli jäänyt bataatti, joten päätin laittaa koko komeuden uunipussiin mausteöljyn ja valkosipulinkynsien kanssa. Olin hieman malttamaton ruoan kanssa, sillä liha olisi voinut olla uunissa vähän kauemmin. Mutta kerrankin mausteet meni nappiin ja ruoka oli ihan käsittämättömän hyvää!

Possun etuselkää pussissa

n.1kg luullista porsaan etuselkää
Mausteöljy:
0,5dl öljyä
1,5tl suolaa
0,5tl mustapippurirouhetta
1tl oreganoa
1tl paprikajauhetta
1tl sipulijauhetta
0,5tl chiliä
Lisäksi:
muutama peruna
bataattia
1 valkosipuli

  Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Sekoita mausteöljyn ainekset ja hiero reilu puolet öljystä possun pintaan. Kuori ja paloittele perunat ja bataatit reiluiksi paloiksi. Kuori valkosipulimkynnet.
  Nosta liha, peruna- ja bataattipalat ja kokonaiset valkosipulinkynnet paistopussiin. Kaada loppu öljy kasvisten päälle. Sekoittele pussia hieman. Sulje pussi, laita uunivuokaan ja leikkaa pussiin höyryaukko. Laita halutessasi lihalämpömittari lihan paksuimpaan kohtaan, älä kuitenkaan ihan luun viereen.
  Kypsennä lihaa ja kasviksia 150-asteisessa uunissa, kunnes paistolämpömittari näyttää noin 80-85 astetta. Aikaa menee noin 2,5-3 tuntia.


4 kommenttia:

  1. Teillähän on tehty vaikka minkälaisia liköörejä! Tämäkin kuulostaa hyvältä.:)

    Tosi näppäriä ruokia tuollaiset pussiin laitettavat possut ja juurekset. Talviaikaan tulee paljon samantyyppistä tehtyä.:)

    VastaaPoista
  2. Just laskin, että meillä on ainakin 22 erimakuista, itsetehtyä likööriä :) Ja tämä sillai äkkiseltään laskettuna. Tosin osa on vanhempaa vuosikertaa :D

    VastaaPoista
  3. Olen kans innostunut tuollaisesta pitkään kypsytetystä possusta!! Vieläkun joskus muistaisi ottaa niistäkin tekeleistä kuvia, että saisi lisättyä blogiin....

    Nimimerkillä: tänään syödään possun grillikylkeä ;)

    VastaaPoista
  4. Laita Nanne ihmeessä ohjeita jakoon :) Mua ainakin kiinnostaa!

    VastaaPoista