12. tammikuuta 2014

Piggy Pie - hävikkiherkkuna gluteeniton salami-kinkkupiirakka

Suolaiset piirakat ovat oikein hyvä tapa hävittää kaappeihin kertyneitä ylimääräisä aineksia. Joskus blinejä varten ostettu tattarijauhopussi oli yhden käyttökerran jälkeen pyörinyt kaapissa jo hyvän tovin, kun en oikein tiennyt mihin tuota käyttäisin. Jauhopussia katsellessa huomasin kyljessä kinkkupiiraan ohjeen ja siitä innostuneena pyöräytin kinkku-salamipiiraan. Täytteen tein sen mukaan mitä kotona sattui olemaan. Vaikka pohja onkin rakenteeltaan karkeampi ja jollain tapaa hiekkaisen tuntuinen, oli siinä paljon enemmän makua kuin vehnäjauhoihin tehdyssä pohjassa. Kinkku ja salami tuovat piirakkaan melkoisesti suolaisuutta, mutta ei se liian suolainen ollut. Suolaa ei kuitenkaan kannata täytteeseen enää lisätä. Salamia valitessa kannattaa kurkata makkaran valmistuksessa käytettyjen jauhojen laatu, jos piiraasta haluaa gluteenittoman. Kaiken kaikkiaan piirakka oli oikein maukas ja oikein oiva gluteenittomaksi piirakaksi. Taidan jatkossakin tehdä piirakkapohjat muista kuin vehnäjauhoista.

Tein myöhemmin piirakan samalla pohjalla ja huomasin, että pohjan jauhoista rakennetta saa häivytettyä hieman esipaistamalla pohjaa ennen täytteen lisäämistä! 




Gluteeniton salami-kinkkupiirakka

100g voita tai margariinia
3dl tattarijauhoja
0,5tl suolaa
1tl leivinjauhetta
1dl vettä
Täyte:
100g salamia pieninä kuutioina
100g palvikinkkua pieninä kuutioina
1 punainen suippopaprika pieninä kuutioina
2 salottisipulia hienonnettuna
4dl juustoraastetta
Lisäksi:
2dl ruokakermaa
0,5dl maitoa
2 kananmunaa
mustapippurirouhetta
oreganoa

  Sekoita pehmeän rasvan joukkoon jauhot, suola ja leivinjauhe. Lisää sekaan neste ja sekoita taikina tasaiseksi. Painele taikina jauhotetuin käsin suurehkon, voidellun piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Voit halutessasi esipaistaa pohjaa 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia ennen täytteen lisäämistä.
  Levitä pohjan päälle kuutioitu kinkku, salami, paprika ja sipuli. Ripottele juustoraaste ainesten pinnalle. Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja lisää maito ja kerma joukkoon. Mausta mustapippurilla ja oreganolla. Kaada liemi vuokaan ainesten päälle.
  Kypsennä piirakkaa 225-asteisessa uunissa noin 30 minuutin ajan. Jos esipaistoit pohjan, on paistoaika noin 20 minuuttia. Anna hetken vetäytyä ennen tarjoilua.



2 kommenttia:

  1. Täytyykin testailla.
    Ihan siltä varalta että jos joskus vaikka kylään tulee joku jolla keliakia on. Tietää sitten vähän mitä tarjoaa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Parhaimmillaan tuo pohja oli paistopäivänä. Maku kyllä pysyy hyvänä pidempäänkin, mutta mun mielestä rakenne muuttuu jääkaapissa maatessa. Mutta muuten kyllä voi suositella :)

      Poista