14. tammikuuta 2014

Who took the cookie from the cookie jar? - pakkaspäivän myslikeksit ja mallasleipäset

Ulkona paukkuva pakkanen on pitänyt meidät tämän päivän tiiviisti sisähommissa. Ja kyllähän sitä hommaa piisaa, kun yrittää pitää vanhaa tupaa edes jotenkin lämpimänä. Lämmitystouhujen lisäksi innostuttiin pikkumiehen kanssa leipomaan mallasleipäsiä ja myslikeksejä. Minä leivoin leipäset ja pikkumies keksit. Tai siis mittailin ainekset valmiiksi ja jätkä sai kaataa ainekset kulhoon ja sekoittaa. Tosin siinä vaiheessa, kun keksitaikina piti nostella pellille, oli pikkumiehen lusikan suunta hieman väärä. Kaksi kolmesta lusikallisesta meni suoraan suuhun, joten katsoin parhaaksi hoitaa suurimman osan taikinan nostelusta. Myslikekseihin saatiin hävitettyä loput kaapista löytyneet myslit, joskin jatkoin niitä hieman kaurahiutaleilla. Keksit tehtiin Pirkan ohjetta mukaellen. 

Mallasleipäsiin löysin ohjeen Laihian Maltaan sivuilta. Tykkään valtavasti näistä kaljamaltaita sisältävistä leivistä. Ohjeella tuli ihanan voimakkaan makuisia, mutta rakenteelta suloisen pehmeitä leipäsiä. Tai jäähän kaljamaltaista leipiin reilusti purutuntumaa, mutta muuten olivat pehmoisia. Leipästen taikina saa jäädä suht löysäksi ja taikina nostellaan nokoiksi pellille ennen paistoa. Ohjeen vähäiseltä tuntuva jauhomäärä on siis oikein, joskin itse lisäsin vielä vähän ylimääräisiä jauhoja. Kaljamaltaiden sijaan leipiin voi käyttää myös kotikaljan teosta syntyvän mallasmäskin. 




Mallasleipäset
(n.18kpl)

2,5-3dl kiehuvaa vettä
2dl kaljamallasta
3dl piimää
3tl suolaa
1dl siirappia
0,5dl öljyä tai juoksevaa
4dl ruisjauhoja
4-5dl vehnäjauhoja (laitoin 6dl)

  Kaada kiehuva vesi kaljamaltaiden päälle ja anna seistä astiassa noin puoli tuntia. Jos olet tehnyt kotikaljaa, voit korvata tämän vaiheen lisämäällä taikinaan 4 dl mallasmäskiä.
  Lämmitä piimä haaleaksi ja murenna hiiva siihen. Sekoita joukkoon valutettu mallasmäski (kotikaljasta) TAI liotetut kaljamaltaat, suola, siirappi, öljy ja ruisjauhot. Lisää vehnäjauhoja niin paljon, että saat mukavan notkean taikinan. Alusta taikina tasaiseksi. Jauhojen määrään vaikuttaa mäskin kosteus. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa. 
  Nosta kohonneesta taikinasta nokareita pellille, leivinpaperin päälle. Taputtele palat jauhotetuin käsin ohuiksi, pyöreiksi leipäsiksi. Anna leipien kohota ja paista niitä 225 asteen lämmössä noin 15 minuuttia.




Myslikeksit

100g voita
5dl mysliä 
(tai 3dl mysliä+2dl kaurahiutaleita)
1dl sokeria
3rkl maitoa
2rkl siirappia
1,5dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria

  Sulata voi. Lisää muut ainekset joukkoon ja sekoita hyvin. Nostele taikinasta leivinpaperin päälle lusikalla nokareita. Jätä leviämisvaraa. Paista keksejä 175-asteisessa uunissa noin 10 minuuttia.
  Anna keksien jäähtyä hetki pellillä, jolloin ne kovettuvat.
 

4 kommenttia:

  1. Nämä maalaisleipäset kuulostavat sen verran hyviltä, että pakko ehkä testata!!

    Meillähän rikkoutui tuossa syksyllä ilmalämpöpumppu ja vakuutus onneksi korvasi meille uuden pumpun. Ja nyt ollaan niiiiin onnellisia, tehokkaan pumpun omistajia! Lämmitetään toki puillakin, mutta jos puilla lämmitys jää kiireiden takia hieman vähemmälle, pitää pumppu huolen siitä, että talossa ei lämpötila laske. Se on kyllä aika oiva kapistus.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kokeile ihmeessä :) Ainakin meillä kelpasivat kaikille.

      Me mietittiin joskus ilmalämpöpumppua, mutta se sitten jäi. Osin kustannussyistä ja muistaakseni sillä oli tekemistä myös meidän tuvan huonejärjestyksen kanssa. En enää muista tarkkaan :) Onneksi puuta piisaa ainakin toistaiseksi, vaikka onhan siinäkin oma hommansa.

      Poista
  2. Voi miten tutulta kuulostaa tuo, että iso osa taikinasta menee jo suorinta tietä leipojan vatsaan. Meillä kuopus kysyi kerran jotain (en muista mitä) leivottaessa, että voitaisko äiti joskus tehdä mulle vaan pelkästään tätä taikinaa, ettei edes yritettäisi paistaa tästä mitään? <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. On nuo pienet, ja vähän isommatkin, melko persoja taikinan perään. Ainakin meillä vaaditaan aina kulhot kaavittavaksi. Toisaalta, onhan vaikkapa keksitaikina aivan ihanaa! Melkein parempaa kuin valmiit keksit :)

      Poista