13. joulukuuta 2014

Date(cake) with Elvis... - joulun ensimmäinen taatelikakku

Taas sain muistutuksen siitä, ettei yliväsyneenä kannattaisi alkaa leipomaan mitään uudella ohjeella. Eikä ainakaan silloin, kun jaloissa pyörii flunssainen, mutta ylienerginen pikkumies. Lupasin leipoa äidilleni taatelikakun jouluksi ja ajattelin kokeilla ikivanhasta mapista löytynyttä ohjetta. Ohje poikkesi normaalista mm. siten, että valkuaiset ja keltuaiset vatkattiin erikseen. Homma alkoi mennä pieleen heti alkuvaiheessa, kun unohdin kakkuun tarvittavat sultanarusinat kauppaan. Toinen moka sattui, kun yritin saada keltuaisia eroteltua. Tottahan onnistuin hajottamaan yhden keltuaisen sillä seurauksella, että muutama tippa pääsi valkuaisen joukkoon. Sama kävi tytölleni, joka halusi ensimmäistä kertaa kokeilla keltuaisten ja valkuaisten erottelua. Enimmät keltuaiset sain onneksi pois, mutta kyllä se hieman vaikutti valkuaisten vaahtoutumiseen. Ja ettei homma luistaisi yhtään paremmin, heitin pilkotut pähkinät jauhojen joukkoon, vaikka ne olisi pitänyt laittaa erikseen. Jauhot kun olisi pitänyt siivilöidä taikinaan. Tämän kaiken lisäksi erehdyin kääntämään hetkeksi selkäni, jonka seurauksena pilkotuista taateleista katosi melko iso osa pikkumiehen kitusiin... En tiedä johtuiko näistä mun mokista, vai paistoinko kakun liian suuressa vuoassa, että kakku jäi vähän matalaksi. Onneksi maku oli kuitenkin kohdillaan! Taidan jättää tämän kakun meidän syötäväksi ja tehdä äidille uuden viime vuonna hyväksi havaitulla ohjeella. Tämän taatelikakun ohjeen alkuperää en enää muista, sillä olen kopsannut tuon jostain liki 15 vuotta sitten.




Taatelikakku

4 kananmunaa
2 dl sokeria
250 g kivettömiä taateleita
200 g sulatettua voita
3 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
1 tl jauhettua inkivääriä
½ rkl jauhettua kanelia
½ rkl jauhettua muskottipähkinää
hyppysellinen jauhettua neilikkaa
1 dl rouhittuja pekaani- tai saksanpähkinöitä
(1 rkl sultanarusinoita)

  Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Hienonna taatelit ja sekoita sulatetun rasvan joukkoon kulhossa. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe ja mausteet. Voitele ja korppujauhota rengasvuoka. Lämmitä uuni 175 asteiseksi.
  Vatkaa keltuaisia, kunnes ne vaalenevat. Lisää sokeri ja jatka vatkaamista, kunnes vaahto on vaaleaa ja sakeaa. Vatkaa keltuaisvaahto vähitellen taateli-rasvaseokseen.
  Vatkaa valkuaiset pehmeähuippuiseksi vaahdoksi ja kääntele joukkoon puolet keltuais-taateliseoksesta. Siivilöi joukkoon jauhoseos, lisää pähkinät (ja rusinat). Kääntele lopuksi taikinaan loput keltuais-taateliseoksesta.
  Kaada taikina vuokaan, paista uunissa noin 45 minuuttia.





4 kommenttia:

  1. Aina ei kaikki mene putkeen... mäkin olen nyt lähiviikkoina valvonut niin paljon flunssaisen vauvan kanssa, että olen välillä leiponut ja kokannut mitä sattuu... Paras munaus muuten mitä olen koskaan tehnyt oli kanelilohkoperunat! Piti laittaa siis grillimaustetta... ;D Ja toinen paha oli kun laitoin miehen isänpäivä-täytekakun täytteeseen 1 dl leivinjauhetta vaikka piti laittaa vaniljakreemijauhetta (samanlaiset purkit...). Ihmettelin kun täyte tuntui hiilihappoiselta ja täytetty kakku kohosi jääkaapissa useita senttejä! Ihan parasta! ;D Saatiin hyvät naurut näistä muisteloista, hah! ;D

    Ihana Elvis ♥
    Kurkkaa:
    http://taikakakut.blogspot.fi/2013/07/elvis-taytekakku-omena-vaniljataytteella.html

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :D Ihana :D Ei saisi nauraa, mutta kanelilohkoperunat ja leivinjauhe kreemijauheen sijaan, kuulostaa jo pahalta :D Kummasti nuo pienet välillä hankaloittaa näitä kokkailuhommia, tavalla tai toisella.

      Tuo Elvis-kakku oli mielettömän upea! Maalaus onnistui kyllä todella hyvin.

      Poista
  2. Mielenkiintoisen kuuloinen ohje. Itse olen aina tehnyt "perus-sileää" taatelikakkua, johon ei tule sattumia tai jouluisia mausteita. Pähkinät toisivat kyllä mukavasti tekstuuria kakkuun:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mäkin oon yleensä suosinut niitä sileitä kakkuja, siksi tämä oli ihan piristävä poikkeus. Taatelipalaset muistutti jollain tapaa karkkeja, niin makealta maistuivat.

      Poista