Mun on pakko tunnustaa, että oon ihan hirvittävän kaavoihin kangistunut, mitä tulee jouluruokiin. Aina täytyy olla samat laatikot, soosit ja salaatit ja kinkku kuorrutettuna samalla tavoin. Siksi olin aika iloinen, kun Snellman lahjoitti kokeiltavaksi pienen maatiaispossun juhlakinkun. Varsinainen joulukinkku oli jo tilattu ja kolmen kilon kinkku olisi muutenkin siihen tarkoitukseen liian pieni, joten ajattelin ilahduttaa appivanhempia kutsumalla heidät pikkujoulupäivälliselle. Samalla sain hyvän mahdollisuuden kokeilla eri kuorrutusta ja kastikkeita. Laatikoitakaan en tähän hätään alkanut paistamaan, vaan hain tuttuja, jouluisia makuja vähän muuta kautta.
Snellmanin maatiaspossun Kunnon juhlakinkku on leikattu yhdestä kinkusta, eikä siihen ole lisätty mitään ylimääräisiä lihaspaloja. Kinkku on harmaasuolattu ja suolauksen jälkeen kinkkujen annetaan levähtää vuorokauden ennen pakkaamista, jolloin ylimääräinen suolaneste valuu kinkusta pois, eikä kinkku kutistu paistamisen aikana. Kinkkuihin käytetyt porsaat tulevat Snellmanin Maatilan Parhaat-laatuohjelman mukaisilta tiloilta ja liha on täysin kotimaista. Possujen ruokintaan käytetään pääsääntöisesti viljaa ja GM-vapaata rehua. Maatiaispossuista voi käydä lukemassa lisää Snellmanin sivuilta.
Miltä se Kunnon juhlakinkku sitten maistui? Ensin täytyy kertoa kinkun hyvät puolet. Kinkkua paistaessa kinkku tosiaan piti kokonsa, ei paistolientä muodostunut kovinkaan paljoa. Olen tainnut ennenkin kertoa noin parinkymmenen vuoden takaisen sattuman, kun vielä aattoaamuna on metsästetty uutta kinkkua, kun ensimmäinen kinkku kutistui paistaessa olemattomaksi. Tälle ei kuitenkaan niin käynyt. Kinkku osoittautui yllättävän riittäväksi, vaikkei tuolla painoa kovin paljoa ollutkaan. Osansa tekee se, ettei tässä ollut luuta, eikä potkaa mukana, vaan koko kinkku oli syötävää. Tästä päästään myös siihen eniten mielipiteitä jakaneeseen asiaan, eli makuun. Appiukon mielestä kinkku oli hyvä, mies moitti vähän mauttomaksi ja minä puolestaan aavistuksen liian suolaiseksi. En tiedä kuinka paljon makuun vaikuttaa se, että meillä on tavattu syödä luullista juhlakinkkua. Voiko se luu antaa paistettaessa niin paljon makua lisää? Suolauksien suhteen kinkut lienee jonkinverran yksilöitä, joten yhden kinkun perusteella en lähtisi kaikkia tuomitsemaan. Hyvin kinkku kuitenkin teki kauppansa. Pienelle perheelle tällainen sopisi mainiosti, jos ei halua syödä kinkkua viikkotolkulla.
Kinkun päälle innostuin kokeilemaan Snellmanin sivuilta löytynyttä maissihiutalekuorrutetta ja kastikkeeksi tein Mustapekka-juustokastikkeen. Kuorrutuksesta tykkäsin ja se oli varsin varteenotettava vaihtoehto perinteisemmälle korppujauhokuorrutteelle. Juustokastikkeen mustapippurisen juuston korvasin makealla chili-juustolla, mutta siitä huolimatta, tai ehkä juuri sen takia kastikkeesta tuli oikein hyvä! Kyllähän se soti vahvasti niitä mun perinteisiä kinkkukastikkeita vastaan, mutta näin pikkujouluna tuo oli ihan hyvä valinta. Kastiketta tein alla olevasta ohjeesta vain puolet ja silti riitti neljälle aikuiselle oikein hyvin. Jostain syystä sain kastikkeen juoksettumaan, mutta eipä se onneksi makuun vaikuttanut. Kuvaa en näköjään kastikkeesta hoksannut ottaa, mutta eipä siinä mitään erikoista ollut.
Joulukinkku maissihiutalekuorrutteella
3 kg:n juhlakinkku
Kuorrutus:
1 keltuainen
½ dl sinappia
2 rkl siirappia
murskattuja maissihiutale
Sulata kinkku pakkauksen ohjeen mukaan. Kolmen kilon kinkun sulamiseen jääkaapissa menee noin 1-2 vuorokautta. Nosta kinkku huoneenlämpöön vähintään viisi tuntia ennen paistamista. Kinkun sisälämpötilan tulisi olla +10 astetta uuniin laitettaessa.
Lämmitä uuni 100 asteeseen. Huuhtele ja kuivaa kinkku. Jätä verkko paikoilleen. Laita kinkku paistopussiin ja työnnä paistomittari kinkkuun niin, että kärki on keskellä kinkkua. Leikkaa paistopussiin pieni ilmareikä.
Nosta kinkku paistopusseineen pellille rasvapuoli ylöspäin. Kypsennä kinkkua noin 1½ tuntia yhtä kiloa kohti. Kypsän kinkun sisälämpötila on noin 74 astetta, ylikypsän kinkun 83 astetta. Lämpötila nousee vielä hieman, kun nostat kinkun pois uunista.
Kaada pussissa oleva rasva kattilaan, poista kinkusta verkko ja halutessasi enin rasva.
Sekoita kuorrutusta varten keltuainen, sinappi ja siirappi. Levitä seos kinkun pintaan. Seos on aika juoksevaa, mutta pysyy kyllä kinkun päällä. Ripottele päälle kevyesti murskattuja maissihiutaleita.
Kuorruta kinkku 250 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen. Mulla aikaa meni viitisen minuuttia. Kuorruttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pinta palaa helposti.
Kuorruta kinkku 250 asteisessa uunissa, kunnes pinta on kauniin värinen. Mulla aikaa meni viitisen minuuttia. Kuorruttamisen kanssa kannattaa olla tarkkana, sillä pinta palaa helposti.
Kermainen mustapekkakastike
4 dl kermaa
1 Mustapekka-juusto (pippuri tai makea chili)
4 rkl vasikanfondia
1 tl chilimaustetta
1 rkl grillimaustetta
1 tl kokonaisia viherpippureita
1 dl vettä
1-2 rkl maizenaa
Sekoita kattilassa kerma, juusto, fondi ja mausteet. Kuumenna kiehuvaksi. Sekoita maizena veteen ja kaada suurus kastikkeen joukkoon. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
Kinkun ja kastikkeen lisäksi pöydästä löytyi mm. juuresvanukasta, paistettuja lanttukuutioita, siirappisipuleita sekä waldorfinsalaattia. Juuresvanukas oli ihan ok, mutta parempaa olisi tullut, jos olisi keittänyt juuressoseen itse. Siirappisipulit sen sijaan oli herkkua!
Mittaa juuressose, perunasosejauhe, korppujauhot, siirappi ja mausteet kulhossa. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset juuressoseeseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto kevyesti nostellen juuressoseen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Kinkun ja kastikkeen lisäksi pöydästä löytyi mm. juuresvanukasta, paistettuja lanttukuutioita, siirappisipuleita sekä waldorfinsalaattia. Juuresvanukas oli ihan ok, mutta parempaa olisi tullut, jos olisi keittänyt juuressoseen itse. Siirappisipulit sen sijaan oli herkkua!
Juuresvanukas
1pkt(500g) juuressosetta
½ pss perunasosejauhetta
2 rkl korppujauhoja
½ dl siirappia
ripaus valkopippuria
1 tl suolaa
3 kananmunaa
Mittaa juuressose, perunasosejauhe, korppujauhot, siirappi ja mausteet kulhossa. Erota kananmunista keltuaiset ja valkuaiset. Lisää keltuaiset juuressoseeseen hyvin sekoittaen. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi ja lisää vaahto kevyesti nostellen juuressoseen joukkoon. Kaada seos voideltuun uunivuokaan. Kypsennä 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia.
Siirappisipulit
(3-4ann,)
350 g salottisipulia
250 g punasipulia
1 valkosipuli
15 g öljyä ja voita
suolaa
mustapippuria
1/4 dl siirappia
1 rkl punaista balsamicoa
ruohosipulia
Kuori sipulit ja valkosipulinkynnet. Jos punasipulit on suuria, leikkaa ne puoliksi tai lohkoiksi. Kuumenna rasva pannussa ja lisää sipulit. Kypsennä keskilämmöllä 10-12 minuuttia, silloin tällöin käännellen. Lisää valkosipulikynnet, mausteet ja siirappi. Anna sipulien muhia 5-10 minuuttia tai kunnes ovat pehmenneet. Sipuleihin saa jäädä hieman purutuntumaa. Mausta sipulit balsamicolla juuri ennen tarjoilua. Ripottele pinnalle hienonnettua ruohosipulia.
Waldorfinsalaatin ohjeen löysin Pirkan parhaat jouluherkut -kirjasta.
Waldorfinsalaatti
4-5 lehtisellerin vartta
2 hapahkoa omenaa
1 tlk (227g) ananaspaloja TAI
100 g viinirypäleitä
1 dl rouhittuja hassel- tai saksanpähkinöitä
Kastike:
1 dl majoneesia
1 dl kermaa
1 rkl ananaslientä
1/4 tl suolaa
ripaus pippuria
Huuhdo lehtisellerin varret ja kuori omenat. Leikkaa sellerinvarret hyvin ohuiksi suikaleiksi. Kuutioi omenat, halkaise rypäleet. Sekoita salaatin ainekset keskenään.
Ohenna majoneesi kermalla ja mausta. Lisää kastike salaattikulhoon ja sekoita varovasti.
Kinkun lahjoitti Snellman |
*slurps*
VastaaPoistaVatsa kurnien täällä katselen teidän herkkuja!!!! ☺
Minäkin haluan joulupöytään jotain vanhaa ja jotain uutta, mutta ennen joulua voi vähän kikkailla ruokien kanssa ja testailla rohkeammin uusia juttuja! ☺
:) Tää joulunalusaika on kyllä siitä kivaa, että voi kokeilla kaikkia uusia, jouluisia ohjeita ja sitten päättää haluaako niitä varsinaiseen jouluateriaan vai ei. Mulla on kyllä testailut jäänyt tänä vuonna vähän vähälle, joten todennäköisesti mennään niillä perinteisillä herkuilla.
Poista