28. joulukuuta 2014

Potato junkie - koukuttava baijerilainen perunasalaatti

Joulu on taas lusittu ja kivaa oli. Aattona oli appivanhemmat ja miehen sisko meillä syömässä, joulupäivä vietettiin oman sakin kesken ja tapaninpäivänä saatiin astella anopin patojen ääreen. Sen jälkeen, kun jouluaterian sain valmiiksi, en ole keittiössä juuri hääräillyt. Muutama kokkaus- ja bloggausvapaa päivä teki todellakin hyvää. Vielä eilen ajatus keittiössä hääräilystä tympi, mutta tänä aamuna pää oli jo täynnä ideoita ja intoa tarttua kauhan varteen. 

Aamusella tein lounasta ajatellen baijerilaisen perunasalaatin Maukkaita pikkupaloja-kirjan ohjeen mukaan. Tuon kirjan sain äidiltäni jokin aika sitten ja luultavasti kyseinen kirjanen on meidän perheessä ollut jo hyvän tovin. Kirja on muistaakseni jostain 60-luvulta. Kirjassa on paljon hauskoja ideoita moniin pikkupurtaviin, joten kirja saa edelleenkin hyllyssä pysyä. Tästä kirjasta löytyy mm. ohje tomaatti-kananmunakärpässieniin, joita on joskus tullut tehtyä halloweeniksi. Jotenkin oon ajatellut sen olevan uudempi idea, mutta väärässä olin. 

Salaatti itsessään oli hyvää ja toimisi varmasti hyvin liha- tai makkararuokien lisukkeena. Me syötiin tämä ihan sellaisenaan. Jos salaattiin haluaa vähän väriä, voi tavallisen sipulin korvata punasipulilla, eikä yrtitkään tätä pahentaisi.




Baijerilainen perunasalaatti
(4ann.)

1 l (8-10kpl) perunoita
1 (puna)sipuli
1 omena 
2 etikkakurkkua
4 rkl öljyä
2 rkl viinietikkaa tai sitruunamehua
1 tl suolaa
½ tl sinappia
3/4-1½ dl kiehuvaa vettä tai lihalientä

  Hienonna sipuli oikein hienoksi, kuutioi omena ja kurkut. Sekoita öljy, etikka/sitruunamehu, suola ja sinappi keskenään. Laita sipulisilppu sekä omena- ja kurkkukuutiot kulhoon ja kaada öljyseos päälle. Kiehauta vesi tai lihaliemi ja kaada ainesten päälle kulhoon.
  Leikkaa lämpimät, vastakeitetyt perunat viipaleiksi ja nosta viipaleet kulhoon. Sekoita varovasti. Anna salaatin maustua viileässä muutaman tunnin ajan. Jos salaatti näyttää liian kuivalta, lisää siihen hieman öljyä ja vettä. 
  Koristele salaatti halutessasi kurkulla, tomaatilla tai salaatinlehdillä. Tarjoa paistetun tai pariloidun kalan tai lihan kera. Hyvää on kyllä sellaisenaankin.

Muutama kirpparilöytö ja joululahjaksi saadut pari keittokirjaa eivät oikein helpottaneet tätä mun keittokirjaprojektia. Tytöltä sain lahjaksi upean Amerikan keittokirjan ja äidiltä kauniin Kakkujen kuningattaret -kirjan. Mutta eipä näiden kirjojen läpikäymisen kanssa niin kiire ole. Selailen ja testailen kirjoja sitä mukaa, kun hyvältä tuntuu.





4 kommenttia:

  1. Hei,
    kiinnostuin sinun keittokirjaluettelostasi. Miten se toimii? Mitä tarkoittaa "poistettu". Oletko hävittänyt kirjat? Ja punaisellako on ne kirjat, joista olet ottanut ohjeita?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oikein ymmärsit :) Eli sinisellä merkatut kirjat osoittautuivat sellaisiksi, jotka eivät oikein kiinnostaneet ja olen lahjoittanut pois tai myynyt eteenpäin. Punaisilla merkityistä kirjoista olen testannyt vähintään yhtä ohjetta ja todennut kirjan sellaiseksi, että haluan sen edelleen hyllyssä pitää. "Mustat" kirjat odottavat vielä läpikäyntiä. Aluksi kirjalista oli aakkosissa, mutta sen jälkeen, kun projektin aloitin, on muutama kirja tullut lisää :)

      Projektin aloitin tämän vuoden alkupuolella ja tarkoitus oli käydä kirjat läpi vuoden loppuun mennessä. Tämä ei kuitenkaan onnistunut. Projekti sinänsä on ollut varsin mielenkiintoinen.

      Poista
  2. Ei taida mullakaan projekti ihan päättyä tähän vuoteen. Mutta mitäpä tuosta - hauskahan sitä on jatkaa! ☺
    Mulla oli muuten ihan sama, aatonaattona olin ihan lopen uupunut kokkailuun ja bloggailuun, mutta nyt olis taas intoa vaikka millä mitalla!! ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä tuollainen tauko tekee välillä hyvää :) Onneksi löysit taas inspiraation, sillä olisi aivan kamalaa, jos lopettaisit kirjoittamisen!

      Poista