28. joulukuuta 2014

Pikku pikku piirasia joululaatikoiden jämistä

Joululaatikot on hyviä,  mutta aina ne alkaa jossain vaiheessa tökkimään. Eilen ruokia jääkaappiin laittaessa pälkähti päähän, että jospa leipoisi lopuista laatikoista pieniä piirasia. Taikinaksi tein rönttösissä käytettävän ruistaikinan ja täytteeksi laitoin bataatti-, porkkana-, peruna- ja punajuuri-aurajuustolaatikon loput. Hämmentävän hyviä näistä tuli, jopa punajuuri-aurajuustotäytteiset kelpasi, vaikka niiden toimivuutta hieman epäilinkin. Näin laatikot tulee syötyäkin, kun muuten olisi tullut heitettyä loput pois. Mitään kaunokaisia mun piirakoista ei tullut, sillä ei näillä tönkkösormilla saa mitään rypytyksiä tehtyä. Mutta makuhan se tärkein on. Jos joululaatikoita jäi ja jaksaa tovin näiden kanssa askarrella, niin suosittelen! 




Laatikkopiiraat eli piirakat joululaatikoiden rippeistä

Kuoritaikina:
3 dl vettä
10 g hiivaa
1 tl suolaa
n. 4½ dl ruisjauhoja
1 dl vehnäjauhoja
n. ½ dl voisulaa
Täyte:
bataatti-, porkkana-, peruna-, lanttu- ja/tai 
punajuuri-aurajuustolaatikkoa
Voiteluun:
voita
vettä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja jauhot ja sekoita. Lisää lopuksi loraus rasvaa ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Taikinan tulee olla kiinteää ja sitkeää.
  Pyöritä taikinasta tanko, jaa tanko pieniksi paloiksi ja pyörittele palat kakkaroiksi. Peitä kakkarat leivinliinalla tai kelmulla. Kauli yksi kakkara kerrallaan reilusti jauhotetulla pöydällä ohueksi, pyöreähköksi levyiksi. Nosta levyt päällekkäin leivinliinan tai kelmun alle, ripottele tarvittaessa jauhoja väliin, etteivät kuoret tartu toisiinsa.
  Pyyhi enin jauho pois ja levitä kuoren keskelle ohut kerros kylmää laatikkoa. Jätä reunoille noin sentti pari tilaa rypytystä varten. Nosta reunat täytteen päälle ja rypytä.
  Kypsennä piirakoita 250 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sulata voi kattilassa vesitilkan kanssa ja voitele uunista otetut piirakat heti vesi-voiseoksella. Nosta piirakat astiaan ja laita päälle leivinpaperi sekä leivinliina, jotta piirakat pehmenevät.




2 kommenttia:

  1. Hyvä idea. :) Itse olen kans joskus tehnyt vähän samantapaisia punajuuripiirakoita, hyvinhän se homma toimii vähän erikoisemmallakin täytteellä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Kokeilemalla uusia yhdistelmiä yllättyy välillä varsin positiivisesti :) Löytyykö sun punajuuripiirakoiden ohje blogistasi?

      Poista