22. tammikuuta 2013

A garlic breath - valkosipulivoipatonkeja ja juustoseitiä

Kotilieden Suuresta keittokirjasta löytynyt herkkupatonkien ohje sai tänään luvan muuttua valkosipulivoipatongeiksi. Päivällä huomasin leivän olevan vähissä ja siitä sain taas hyvän (teko)syyn leipoa :D Aika rasvaisiahan nämä patongit ovat, mutta silti aivan ihania! Patonkeja paistaessa kannattaa olla tarkkana, sillä mun patongit oli valmiita reilun vartin paistamisen jälkeen ja siinäkin ajassa pääsivät tummahkoiksi.

Valkosipulivoipatongit
(3kpl)

2,5dl vettä
25g hiivaa tai 1pss kuivahiivaa
1rkl sokeria
1tl suolaa
3rkl öljyä
n.6dl vehnä- tai hiivaleipäjauhoja
Täyte:
75-100g pehmeää voita
n.3 valkosipulinkynttä tai 3tl valkosipulimurskaa

  Murenna hiiva haaleaan veteen. Jos käytät kuivahiivaa, lisää hiiva pieneen jauhotilkkaan sekoitettuna. Lisää mausteet ja öljy. Lisää jauhot nesteeseen ja alusta taikina kimmoisaksi. Anna kohota noin 30 minuuttia peitettynä.
  Jaa taikina kolmeen osaan. Kauli palat kevyesti jauhotetulla alustalla pyöreiksi, halkaisijaltaan noin 25-35 sentin kokoisiksi levyiksi. Sekoita murskattu valkosipuli pehmeän voin sekaan ja levitä valkosipulivoi levyjen pintaan.
  Kääri levyt rulliksi ja nosta pellille leivinpaperin päälle. Leikkaa terävällä veitsellä viillot patonkien pintaan. Kohota peitettyinä, voitele pinta vedellä ja paista 225-asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia.
  Halutessasi voit ripotella valkosipulivoin päälle hienonnettuja oliiveja, artisokanpohjia ja/tai aurinkokuivattuja tomaatteja.


Ruoaksi testasin Yhteishyvästä löytynyttä kuorrutetun seitin ohjetta. Ei mitään mullistavaa, mutta ihan ok arkiruoka. Mun kalat ehti sulaa jonkinverran ennen uuniin laittoa, mutta ihan hyvä tuli silti. Curryn vaihtaisin johonkin muuhun mausteeseen tai jättäisin kokonaan pois.

Juustokuorrutettu seiti
(4ann.)

400g pakasteseitiä
0,5 purjoa
0,5tl suolaa
ripaus valkopippuria
0,5tl currya
2dl ruokakermaa
2dl juustoraastetta
3rkl hienonnettua tilliä (laitoin puoli teelusikallista kuivattua)

  Nosta jäiset (tai kohmeiset) kalapalat uunivuokaan. Halkaise, huuhtele ja leikkaa purjo ohuiksi viipaleiksi. Kypsennä purjosuikaleita mikrossa täydellä teholla noin 30 sekunnin ajan. Mausta kalapalat suolalla, valkopippurilla sekä currylla. Levitä kalojen päälle purjoviipaleet. Valuta pinnalle ruokakerma ja ripottele lopuksi hienonnettu tilli sekä juustoraaste.
  Kypsennä vuokaa 200 asteisessa uunissa noin 25–30 minuuttia. Tarjoile keitettyjen perunoiden tai perunasoseen ja salaatin kanssa.


Sitten vielä heräteostoksia.... Just eilen manailin, kun kaikki kirjahyllyt alkaa olla niin täynnä kirjoja, etten tiedä mihin niitä laittaisi. Muutama kirja sai väistyä keittokirjojen tieltä ja tuumasin, ettei ainakaan keittokirjoja saisi hommata enää yhtään. Pikapyörähdys Suomalaisessa kirjakaupassa kartutti kirjaosastoa parilla todella mielenkiintoisella kirjalla....Eihän kaksi kirjaa lisää haittaa, eihän?


5 kommenttia:

  1. Nam,valkosipulipatonkia. Voisin syödä sitä vaikka joka päivä.eikö kirjoja oo ikinä liikaa

    VastaaPoista
  2. Valkosipulipatongit on herkkua!:) Mielenkiintoisen oloinen liköörikirja.

    VastaaPoista
  3. Valkosipulipatonki on herkkua ja leivänteko kivaa. Minullakin on maalaisleivät tuolla nousemassa parhaillaan kun tuli juuri sulatettua ja seesamileipää on jäljellä enää vajaa puolet... Kohta meillä taas mietitään ruokaohjeita, joissa käytetään leipää...

    Teilläkin on vissiin ärhäkkä uuni - minun pitää aina laskea lämpötilaa ja lyhentää paistoaikaa tai lopputuloksena on mustia koppuroita

    VastaaPoista
  4. Seesamileipä ja maalaisleipä kuulostavat herkullisilta :) Valkosipulipatonki on ollut mun suurta herkkua iät ajat. Ja kun tuohon laittoi vähän tummempaa jauhoa, niin saa syödä vähän paremmalla omalla tunnolla.

    Meidän uuni on vähän sellainen hitaasti lämpeävä. Jos ensin paistaa jotain muuta, niin sitten on vaara että seuraavat tuotokset kypsyy vähän liiankin nopeaa. Välillä taas tuntuu, ettei tuota saa kuumaksi millään. Vanha hella, joka saa toistaiseksi kelvata :)

    VastaaPoista
  5. Valkosipulipatongit meni heti "to-do"-listalle!!
    Sain joulupukilta patonkipellinkin enkä ole vielä ehtinyt sitä kokeilemaan... NYT ON PAKKO!!! :D

    VastaaPoista