14. huhtikuuta 2014

Kirpeät säkeet - arabialainen broileriherkku

Eilen sukellettiin arabialaisen keittiön ihmeisiin ja ruokiin ystävältäni synttärilahjaksi saamani keittokirjan kautta. Chez Ramsin "Arabialainen keittiö" on visuaalisesti todella kaunis kirja ja täynnä upeita, joskin mun silmin aika erikoisia ohjeita. Arabialainen ruokakulttuuri on mulle jäänyt aika vieraaksi, siksi tämä kirja tuntuukin niin kiinnostavalta. Harmittavaa on, että osa ohjeiden aineksista on niin erikoisia, etten tiedä mistä niitä saisi tai millä ne voisi korvata. Eilen kokkaamassani ruoassa olisi pitänyt käyttää sumakkia, mutta mulla ei ole mitään käsitystä saako sellaista jostain ja jos saa, niin mistä. Jätin sen sitten pois ja jäin miettimään miten paljon se olisi ruoan makua muuttanut. 

Testaamani kirpeä kananpoika tai siis tässä tapauksessa broileri oli aika mielenkiintoinen ruoka. Joskin tämä jäi maultaan vähän vaisummaksi kuin mitä odotin. Ei tämä silti ollut lainkaan huonoa! Ruokaa tein vain puolikkaan satsin, mutta laitan ohjeen teille tällä kertaa kirjan määrien mukaan. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään kuulemma vielä reilummin valkosipulia, mutta kirjaan valkosipulin määrää on vähennetty. Voit siis huoletta laittaa valkosipulia tuplaten, jos siitä tykkäät. Täkäläiset pitaleivät ovat aika pieniä, joten niiden määrää kannattaa suhteuttaa vuoan kokoon.




Kirpeä kananpoika (sumakin ja) saksanpähkinöiden seurassa
(8ann.)

4-6 raastettua valkosipulinkynttä
6dl oliiviöljyä
2,5dl sitruunamehua
3 isoa pitaleipää tai libaleipää
voita uunivuoan voiteluun
suolaa
2 kokonaista broileria, molemmat paloiteltuna 8 osaan
vajaa 5dl viipaloitua keltasipulia
9,5dl tuoreita silputtuja korianterinlehtiä
3rkl saksanpähkinöitä
(3rkl sumakkia)

  Sekoita valkosipulista, oliiviöljystä ja sitruunamehusta marinadi reippaasti vatkaten. Pilko puolet leivistä paloiksi ja vuoraa niillä voidellun uunivuoan pohja.
  Mausta broileripalat suolalla ja lado sipulin kanssa leipäkerroksen päälle. Sekoita korianteri, rouhitut saksanpähkinäit ja sumakki (jos sitä käytät) marinadiin ja kaada broileripaloille. 
  Levitä loput leivistä broilerien päälle ja työnnä vuoka uuniin. Paista 225 asteessa noin 40 minuuttia, tai kunnes broileri on läpikypsää. Mikäli leipä uhkaa kärventyä liikaa, voit peittää pinnan alumiinifoliolla. 
  Tarjoa ruoka lämpimänä.

Tällä kirjalla on aina paikka keittokirjahyllyssäni ihan jo senkin takia, että kirja on lahja erittäin rakkaalta ihmiseltä. Ja sen lisäksi mielenkiintoisia ja testattavia ohjeita löytyy tästä vaikka kuinka! Keittokirjalistassa alkaa näkyä jo mukavan paljon punaisella merkattuja, läpikäytyjä kirjoja, mutta kyllä hommaakin vielä piisaa. Jos oikein laskin, niin lähempää tarkastelua odottaa vielä 64 kirjaa. Kiirusta saa pitää, jos aion urakasta selvitä vuoden loppuun mennessä.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja
102. Lempileivonnaiset 
103. Reseptien aarteet sukupolvelta toiselle

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti