8. huhtikuuta 2014

Kadonneen lihapullareseptin metsästys - mumman pannupihvit paistettujen juuresten kera

Tänään starttaa Ruokatiedon ja Ruoka.fi:n järjestämä Suomena paras kotiruoka -kilpailu. Mukana on toinen toistaan herkullisempia ohjeita ja omaa suosikkiasi voit käydä äänestässä Ruoka.fi:n sivuilla! Äänestäjien kesken arvotaan 100 euron arvoinen ravintolalahjakortti, joten kaikki kipin kapin äänestämään. Äänestysaikaa on 24.4.2014 saakka.

Tässä minun tarinani ja reseptini kilpailuun:

Istun pienen puisen keittiönpöydän ääressä ja katselen vastapäätä olevasta ikkunasta ulos, pitkin kukkapenkin reunustamaa pihatietä. Vieressä olevassa puuhellassa rätisee tuli, selän takana pienen pöydän päälle asetetulla keittolevyllä, punaisessa kolhuisessa emalipannussa, porisee mumman valmistamat isot lihapullat. Aika tuntuu pysähtyneen ja tunnelma on rauhallinen, vaikka vähän väliä vilkuilen pihatien päähän ja odotan, koska isä ja äiti tulevat hakemaan minut kotiin. Toisaalta selän takaa leijuvat tuoksut saavat pienen tytön toivomaan, että äiti ja isä tulisivat vasta vähän myöhemmin. Ajatus mumman lihapullista sai pienen tytön mahan kurisemaan toiveikkaasti, sillä tuo ruoka oli yksi parhaimmista, mitä pieni lapsi saattoi kuvitella... Näistä hetkistä on kulunut aikaa yli 30 vuotta, mutta silti mumman lihapullien muistelu kuljettaa minut takaisin siihen pienen tuvan pieneen keittiöön, jossa vietin monta onnellista lapsuuteni päivää... Ihania ruokia, ihania muistoja ja rakkaita ihmisiä. Niitä minä kaipaan.

Kun ilmoituksen kilpailusta näin, tiesin heti mitä ruokaa laittaisin. Muisto mumman tekemistä isoista, hieman pinnalta palaneista lihapullista iski niin voimakkaasti mieleeni, etten voinut edes harkita muuta ohjetta. Mumma ei valitettavasti ole täällä enää kertomassa mikä pihvien salaisuus oli, mutta pikainen kyselykierros sukulaisille valotti asiaa hieman. Lihapullissa täytyi olla sipulia ja sen lisäksi mumma tapasi pyöritellä lihapullat vehnäjauhoissa ennen paistamista. Varmaksi en tiedä, mutta luulen, että näitä tehdessä paistamiseen mumma käytti voita margariinin sijaan. Hieman palanut pinta taisi olla valurautapannun ansiota, mutta tällä kertaa valmistin ruoan pinnoitetulla pannulla. 

Reseptiä suunnitellessa ideana oli käyttää Hyvää Suomesta -merkin omaavia tuotteita. Ei toki kaikkien ainesosien kohdalla, mutta ainakin kolmella tuotteella tuli tämä merkintä olla. Näiden lihapullien aineksista merkintä löytyi jauhelihasta, maidosta, voista, kananmunista ja ruohosipulista. Vaikka kotimainen ruoka on aina ollut lähellä sydäntäni, innosti tämä tehtävä kiinnittämään entistä tarkemmin huomiota tuotteiden merkintöihin. Miksi meillä sitten suositaan suomalaista? Yksi tärkeimmistä syistä lienee se, että kotimaisten tuotteiden ostaminen on eräänlainen kunnianosoitus ja hatunnosto niille ihmisille, jotka työkseen viljelevät maata, kasvattavat karjaa tai muulla tavoin mahdollistavat meille puhtaat, laadukkaat elintarvikkeet. Kotimaisia elintarvikkeita käyttämällä pystyn edes vähän vaikuttamaan työpaikkojen säilymiseen ja sitä kautta toisten ihmisten hyvinvointiin. Lisäksi luotto suomalaisten elintarvikkeiden puhtauteen on suuri. Kun tarjoan lapsille Suomessa tuotettua ruokaa, tiedän sen olevan tutkittua ja turvallista. Kotimaisena ruokana pidän niitä tuotteita, jotka valmistetaan puhtaasti kotimaisista raaka-aineista täällä Suomessa.

Mutta sitten vielä takaisin reseptiin. Nimesin lihapullat pannupihveiksi niiden valtaisan koon vuoksi. Jos tarjoat pihvit perunoiden kanssa, voisi kastiketta olla hieman enemmän. Ei nämä ihan samalta maistu kuin mumman lihapullat aikoinaan, mutta hyviä nämä ovat silti!




Mumman pannupihvit ja paistetut juurekset
(4-5ann.)

400g naudan paistijauhelihaa
1dl vettä
0,5dl maitoa
0,75dl korppujauhoja
1 sipuli
1 kananmuna
1tl suolaa
ripaus valkopippuria
Lisäksi:
2rkl vehnäjauhoja
Paistamiseen:
1,5rkl voita
Kastike:
2rkl voita
3rkl vehnäjauhoja
3,5dl vettä
1rkl soijaa
ripaus mustapippuria
0,5tl suolaa
1tl sinappia
Lisäksi:
1 porkkana
0,5 lanttua
1rkl voita
ripaus suolaa
ruohosipulia

  Kuori ja kuutioi porkkana ja lanttu pieniksi kuutioiksi. Sulata ruokalusikallinen voita pannulla ja anna sen hieman ruskistua. Lisää joukkoon juureskuutiot ja kypsennä niitä keskilämmöllä, kunnes ovat pehmenneet ja saaneet hieman väriä. Mausta halutessasi ripauksella suolaa ja hienonna päälle ruohosipulia.
  Valmista pihvit. Hienonna sipuli. Sulata puoli ruokalusikallista voita pannulla ja kuullota siinä sipuli. Anna sipulisilpun jäähtyä. Kaada vesi ja maito kulhoon ja lisää joukkoon korppujauhot. Anna turvota 5-10 minuuttia. Lisää kulhoon jauheliha, kananmuna, sipulisilppu ja mausteet. Sekoita taikina tasaiseksi. Muotoile taikinasta 5 paksua pihviä ja pyörittele pihvit vehnäjauhoissa. Kuumenna ruokalusikallinen voita pannulla ja paista pihvit molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Tässä vaiheessa saavat jäädä sisältä raa'aksi. Nosta pihvit lautaselle odottamaan. 
  Sulata kastiketta varten voi pannulla. Älä kaada pois pihvien paistamisesta syntynyttä rasvaa, vaan hyödynnä se kastikkeessa. Lisää jauhot ja anna jauhojen ruskista samalla hyvin sekoitellen. Lisää joukkoon vesi vähän kerrallaan samalla sekoittaen. Mausta kastike ja anna kiehua muutama minuutti. Lisää pihvit kastikkeen joukkoon ja anna muhia miedolla lämmöllä kannella peitettynä 10-15 minuuttia. Käännä pihvit puolivälissä. 
  Tarjoa ruskistettujen juureskuutioiden ja perunamuusin kera. 

2 kommenttia:

  1. Minäkin muistan oman mammani ihanat lihapullat, jotka oli paistettu valurautapannulla. Valurautapannu tuo ihan oman makunsa lihapulliin.
    Tsemppiä kisaan!! :)
    Hauska muuten tuo sana mumma. Täällä päin käytetään yleensä mammaa tai mummoa. Itselläni molemmat isoäidit ovat mammoja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Nanne :) Kilpailureseptejä näytti olevan laidasta laitaan ja taso on melkoisen kova. Olisi se silti hienoa päästä vaikka viiden parhaan joukkoon.

      Meillä mummo on ollut aina mumma. Ja sitten on tietenkin paappa. Vaari tuntuu aivan vieraalta sanalta mun suuhuni, mutta muualla taitaa olla aika yleisesti käytetty. Suomen kielen kirjo eri murteineen on hieno juttu. :)

      Poista