12. joulukuuta 2013

Soup of the day - kinkkusämpylöitä ja nödesoppaa

Välillä on hyvä taas unohtaa jouluherkut hetkeksi ja kirjoitella arkisemmista sapuskoista. Mies on jo jonkin aikaa pyytänyt, että tekisin noppasoppaa. Nötkötti tai nöde tai ihan vaan sika-nautasäilyke on tuttu juttu lapsuudesta ja on tuo kelpo eväs festareillakin... Muksut ei meillä nötkötistä piittaa ja taitaa tuo säilyke jakaa muutenkin aika paljon mielipiteitä. Jollain oudolla tapaa minä vaan tykkään siitä, mutta silti kyseistä säilykettä tulee käytettyä todella harvoin. En ensin ajatellut laittaa keitto-ohjetta jakoon ollenkaan, mutta kun näinkin vaatimattomista aineksista tehty ruoka maistuu näin hyvältä, niin täytyyhän ohje kirjoittaa muistiin. Jos ei muuta, niin edes itseään varten :) Tämä kun oli oikein oiva arkiruoka!

Sopan seuraksi leivoin pieniä, ihania kinkkusämpylöitä. Näissä sämpylöissä kinkku ja ruohosipulit laitetaan jo taikinaan, joten sopivat hyvin syötäväksi sellaisenaan. Ohjeen löysin jälleen kerran nostalgiakorteista.




Pienet kinkkusämpylät
(15kpl)

2,5dl maitoa
30g hiivaa
1tl suolaa
100g savukinkkua kuutioina (meillä palvirouhetta)
0,5dl hienonnettua ruohosipulia
n.5dl hiivaleipävehnäjauhoja
Voiteluun:
munaa

  Lämmitä maito haaleaksi ja liuota siihen hiiva ja suola. Lisää taikinaan kinkkukuutiot ja ruohosipuli sekä jauhot. Alusta taikina tasaiseksi. Kohota se kaksinkertaiseksi eli noin tunnin ajan.
  Kaada taikina jauhotetulle pöydälle ja vaivaa taisaiseksi. Jaa taikina 15 palaan ja pyörittele palat pieniksi, pyöreiksi sämpylöiksi. Nosta sämpylät leivinpaperille pellille ja kohota liinalla peitettynä noin 30 minuutin ajan.
  Voitele kohonneet sämpylät munalla ja paista kypsiksi, noin 10 minuutin ajan. Jäähdytä sämpylät ritilällä ilman liinaa.




Noppasoppa eli nödekeitto

6-7 perunaa
1 pieni lanttu
2 porkkanaa
1 sipuli 
0,5 palsternakkaa
1tlk(400g) sika-nauta täyslihasäilykettä eli nötköttiä
13dl vettä
1tl suolaa
1 lihaliemikuutio
ripaus mustapippuria

  Kuori ja kuutioi perunat reiluhkoiksi kuutioiksi. Kuori muut kasvikset, viipaloi porkkanat ohuiksi viipaleiksi, kuutioi lanttu, palsternakka ja sipuli pieniksi kuutioiksi. Laita kasvikset kattilaan ja kaada päälle vettä niin, että kasvikset peittyvät juuri ja juuri. Lisää suola. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä, kunnes kasvikset ovat juuri ja juuri kypsiä. Kuori pinnalle muodostuva vaahto pois. Lisää liemikuutio ja mustappippuri.
  Kuutioi tai paloittele nötkötti ja kuumenna palat kuumalla pannulla. Nostele palat keiton joukkoon. Keitä kunnes kasvikset ovat täysin kypsiä. Lisää vettä tarvittaessa.
  Tarjoile tuoreiden sämpylöiden kera.

4 kommenttia:

  1. Mä tykkään nötkiksestä! Ostan välillä sitä nautaa ja teen oikein vanhanaikasen ruskeankastikkeen johon lisään lorauksen kuohukermaa. Ihanaa muusin kanssa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi, kuulostaa kyllä hyvältä! Täytyy kanssa kokeilla tuota kastiketta :)

      Poista
  2. Suuri kiitos Kääpiölinnan väelle, paketti tuli perille!!!! <3 Oikein ihanaa joulun odotusta!
    En ole vielä päässyt maistelemaan, mutta eiköhän sitten viimeistään joulunpyhinä... ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuli ilmeisesti siis ehjänä perille :) Hieman jännitti, että miten niiden kanssa mahtaa käydä.

      Poista