31. lokakuuta 2013

'Cos no one ever sees the tears, when you're crying in the kitchen... - itkettävän ihanat sipulipiiraat

Yli jääneille voitaikinalevyille täytyi keksiä jotain käyttöä, joten taikuroin iltapalaksi pieniä sipulipiiraita. Näitä meillä tehdään aina silloin tällöin ja ovat kyllä varsinaisia herkkupaloja. Tai siis jos sipulista tykkää... Tällä kertaa laitoin mukaan salaattijuustokuutiopurkin loput, joskaan ihan joka piirakkaan ei juustoa piisannut. Hyviä ovat ilman juustoakin. 



Pienet juusto-sipulipiiraat
(10kpl)

1pkt(500g) voitaikinalevyjä
3 sipulia
1-2 punasipulia
4 valkosipulinkynttä
1rkl salaattijuustokuutioiden öljymarinadia tai rypsiöljyä
0,5-1rkl punaviinietikkaa
0,5tl suolaa
ripaus mustapippurirouhetta
0,5tl timjamia
salaattijuustokuutioita

  Leikkaa sulaneet voitaikinalevyt puoliksi. Viipaloi kuoritut sipulit ja valkosipulinkynnet ohuiksi viipaleiksi. Kuullota sipulit joko juuston öljymarinadissa tai rypsiöljyssä pannulla. Mausta hieman pehmenneet sipuliviipaleet suolalla, pippurilla, timjamilla ja etikalla. Nostele sipuliseos taikinalevyjen keskelle ja laita halutessasi sipulien päälle feta- tai salaattijuustokuutioita päälle. Kypsennä piiraita 225 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Tarjoa hieman lämpiminä.




Ei sitä enää paremmaksi saa - suppiskeittoa serkkulikan tapaan

Sain viime viikonloppuna serkultani ison purkillisen kuivattuja suppilovahveroita, kun kuuli etten oikein ole malttanut käyttää edellistä sienisatsia. Kun tietää miten valtava työ suppilovahveroiden keräämisessä ja kuivaamisessa on, on nuo sienet mulle kultaakin kalliimpia! Siksi niitä käytetään tarkkaan harkiten. Samalla sain pari palaa hirvenlihaa, mutta en vielä tiedä mitä niistä tekisin. Ette usko, miten suunnattomasti ilahduin näistä tuliaisista! Sain serkulta myös ohjeen suppilovahverokeittoon, jota neiti tekee usein vierailleen. Kuulopuheiden mukaan keitto on oikein maukas! Niin innokas sienestäjä kuin serkkuni onkin, ei hän itse sieniä tykkää syödä :) Ihana, omituinen serkkuni mun <3

Vähän jouduin soveltamaan keittoa tehdessä, sillä halusin samalla päästä ylimääräisistä, kaappeihin kertyneistä ruoista eroon. Maustetun Koskenlaskija-sulatejuuston korvasin tavallisella ja laitoin juustoa hieman reilummin. Kasvisliemikuutiot vaihdoin Fond "Du Chef"-kuppeihin. Käytin sienten liotusveden osana keittoa, jolloin ruoasta tuli melko tumma. En vaan raaskinut kaataa nestettä pois, kun siinä on kuitenkin melkoisesti makua. Suolaa en juurikaan lisännyt, mutta pippuria sitten senkin edestä. Tyttö söi oman kipollisensa chilikastikkeella maustettuna ja kehui keiton huolella. Ei sen puoleen, onhan tuo hyvää!




Suppilovahverokeitto

1-2 sipulia
voita
1,5dl kuivattuja suppilovahveroita + vettä
2-3rkl vehnäjauhoja
7dl vettä (osan voi korvata sienten liotusvedellä)
2 kasvisliemikuutiota
100g sulatejuustoa maun mukaan, esim. Koskenlaskija
2dl kermaa
(suolaa)
pippuria
tuoretta persiljaa
yrttisuolaa

  Jos käytät kuivattuja sieniä, laita ne likoamaan hyvissä ajoin. Laita sienet pieneen kulhoon ja lisää päälle niin paljon vettä, että sienet juuri ja juuri peittyvät.
  Hienonna sipulit ja kuullota silppu voissa. Lisää valutetut sienet ja kypsennä muutama minuutti. Säästä halutessasi liemi ja lisää myöhemmin yhdessä veden kanssa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot ja lisää vesi. Lisää kasvisliemikuutiot ja keitä 10 minuuttia.
  Lisää juusto ja kerma ja kuumenna kiehuvaksi. Keitä vielä 5 minuuttia. Mausta maun mukaan suolalla, yrttisuolalla ja pippurilla. Hienonna päälle tuoretta persiljaa.

Niin ja muistaessani... Peggyn pienessä punaisessa keittiössä voi käydä osallistumassa ihanaan arvontaan! Etenkin kaikkien leipomisesta innostuneiden kannattaa olla asialla :) Osallistua voi aina 10.11.2013 saakka ja arvontaan pääset tästä!

30. lokakuuta 2013

Tahdon makkaraa aina mutustaa....

Voihan 70-luku ja sen omituiset herkut... Vai miltä kuulostaa etikkakurkuilla ja -punajuurilla täytetyt ryynimakkarat? Näitä tehdessä tuli hieman jouluinen fiilis, sillä täyte muistutti varsin riisuttua rosollia. Kaikista ennakkoluuloista huolimatta nämä nostalgiakorttien ohjeen mukaan tekaistut täytetyt makkarat osoittautuivat yllättävän hyviksi! Ei ehkä kunnon juustoisen uunimakkaran veroisia, mutta syömäkelpoisia kuitenkin. Eikä valmistamiseenkaan juuri aikaa mene.




Täytetyt ryynimakkarat
(4ann.)

4rkl hienonnettua sipulia
4rkl hienonnettua etikkakurkkua
4rkl hienonnettua säilykepunajuurta
4 ryynimakkaraa

  Sekoita hienonnetut sipulit, etikkakurkut ja punajuuret. Viillä makkaroihin syvä viilto ja täytä ne seoksella. Pane makkarat täytetty puoli ylöspäin (voideltuun) vuokaan. Paista 225 asteisessa uunissa 10-15 minuuttia. Tarjoa perunasoseen ja salaatin kera. 

Voiko ihanammin päivän enää alkaa - aamun lempeä banaanipuuro

Puuron sekaan muussattu banaani tuo kivasti vaihtelua tavalliseen aamupuuroon. Samalla saa hyvin hävitettyä ne pöydälle unohtuneet, mustuneet banaanit... Puuron ohjeen olen kopsannut Yhteishyvästä. Sokerin määrää vähensin, sillä banaani itsessään tuo puuroon riittävästi makeutta. Kyllä näillä eväillä jaksaa :)



Lempeä banaanipuuro
(2-3ann.)

5dl vettä tai maitoa
2,5dl pellavaisia moniviljahiutaleita (mulla Myllärin 7-viljan hiutale)
1 banaani
0,5rkl sokeria
0,2tl suolaa
0,5tl kanelia
Lisäksi:
maitoa

  Sekoita hiutaleet kiehuvaan nesteeseen ja keitä miedolla lämmöllä kannen alla noin 10 minuuttia (tai pakkauksen ohjeen mukaan). Lisää banaani pieninä palasina tai survottuna valmiin puuron sekaan ja mausta sokerilla, suolalla ja kanelilla. Tarjoile lämpimänä maidon kanssa.


29. lokakuuta 2013

Min oon syönyt lanttuva, se on minun herkkuva!

Kääpiölinnassa kaikki hyvin... Ainakin toistaiseksi. Pikkumies kävi aamulla pään magneettikuvassa, mutta onneksi mitään hälyyttävää ei löytynyt. Muutenkin oli oikein reipas koko sairaalareissun ajan. Mulla sen sijaan taisi olla elämäni pisin puolituntinen, kun jätin pienen miehen röntgenhoitajan huomaan ja painuin ukon kanssa kanttiiniin kuvauksen ajaksi. Nyt odotetaan vielä aikaa yhteen tutkimukseen ja lääkärin vastaanotolle. Mutta ehkä tässä voi jo varovasti huokaista helpotuksesta. 

Stressaava aamupäivä vaati jonkinmoista taikinaterapiaa ja leivoin sitten aikani kuluksi pari lanttuleipää. Ohjeen olen kopsannut vihkoihini niin kauan aikaa sitten, etten enää muista lähdettä. Kypsennyksen loppupuolella peitin leivät folionpalasella, sillä tummuivat melkoisesti paiston aikana. Maultaan leivät olivat mukavan lanttuisia ja niin hyviä, että syötiin tytön kanssa oitis puolikas leipä, kunhan vaan saatiin ne uunista ulos.




Lanttuleipä
(1 iso tai 2 pientä)

3dl vettä tai maitoa
25g hiivaa
1,5tl suolaa
0,5tl muskottipähkinää
1rkl siirappia
125g lanttusurvosta tai hienoa lantturaastetta
2dl ruisjauhoja
n.6 dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää suola, muskottipähkinä, siirappi, lanttu ja ruisjauhot kevyesti vatkaten. Alusta taikina vehnäjauhoilla ja lisää loppuvaiheessa öljy. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi.
  Leivo taikinasta yksi iso tai kaksi pienempää koristelettiä. Kohota, voitele munalla ja ripottele päälle unikon- tai seesaminsiemeniä. Paista 200 asteessa noin puoli tuntia. Jos pinta tummuu liikaa, peitä leivinpaperilla tai foliolla paiston loppupuolella.

28. lokakuuta 2013

Hatullinen pastaa (tai broileri-spagettivuokaa...)

Juhlahumusta on selvitty ja edessä on taas paluu arkeen ja arkisten ruokien pariin. Tänään oli syytä tehdä sellainen sapuska, jota voisi syödä huomennakin, sillä huomenna ei juuri ehdi/jaksa laittaa ruokaa. Aamulla seitsemältä täytyy olla pikkumiehen kanssa sairaalassa ja jätkälle tehdään pään magneettikuva. Reppana nukutetaan kuvauksen ajaksi, sillä eihän tuon ikäinen osaa olla kuvattavana liikkumatta. Ja onhan se laite aika pelottava isommallekin. Olen yrittänyt olla ajattelematta koko asiaa, mutta jossain sisimmässäni olen aivan kauhuissani. Kumpa huominen olisi jo ohi.

Ruoan tein heittelemällä vuokaan kaikkea mahdollista mitä kaapista löytyi. Todella täsmällistä, vai mitä :) Lopputulos oli silti aivan syömäkelpoinen. Etenkin muksuille tuntui kelpaavan. 



Broileri-spagettivuoka

1pss(350g) rakettispagettia
vettä
suolaa
600g broilerin fileesuikaleita (meillä pehmeän pippurinen)
1rkl öljyä
1-2 sipulia
150g juustoraastetta
0,5 kesäkurpitsa
1 porkkana
5dl maitoa
1 kananmuna
ripaus suolaa

  Keitä spagetti väljässä suolalla maustetussa vedessä, valuta ja kaada uunivuokaan. Ruskista broilerisuikaleet pannussa öljyssä. Lisää ruskistamisen loppupuolella joukkoon hienonnettu sipuli sekä pieniksi kuutioiksi leikattu kesäkurpitsa ja porkkana. Sekoita broileri-kasvisseos spagetin joukkoon.
  Raasta juusto. Sekoita kaksi kolmasosaa juustoraasteesta spagetti-broileriseoksen joukkoon. Sekoita maito ja muna keskenään ja lisää joukkoon halutessasi hieman suolaa. Kaada munamaito vuokaan. Ripottele päälle loppu juustoraaste.
  Kypsennä vuokaa 175-asteisessa uunissa noin 40 minuutin ajan.

26. lokakuuta 2013

Horror Business - haunting the Kääpiölinna!

Huuh... Nyt se on ohi... ainakin vuodeksi. Melkoinen touhu ja tohina muutaman tunnin pirskeiden vuoksi. Mutta kun nämä halloween-juhlat on muksuille niin tärkeät, niin tottahan sitä täytyy vähän nähdä vaivaa. Ja jos ei muuta, niin ainakin sain lapsille melkoisen sokerihumalan :D Pikkumies oli aivan tärinässä ja isompien siirtyessä ulos, ryntäsi oitis herkkupöytään. Jokaisesta koristeesta kyseli, että onko se kiltti...? Taisi vähän jännittää. Serkkulikalle täytyy sanoa iso kiitos, sillä ilman neidin apua en olisi juhlia saanut järjestettyä! Ja saatiinpahan tänäkin vuonna serkulta mahtava, käsin kaiverrettu kurpitsa, joka sai kunnian ottaa vieraat vastaan! 


Halloweenpöydästä löytyi tällä kertaa pieni mansikka-kinuskikakku, pikkupizzoja, karkkia, sipsiä ja omar-sormia. Kun en koskaan ole kerroskakkua tehnyt, päätin kokeilla, miten sellainen onnistuisi. Kakkua varten tein itse vaahtokarkkimassan, mutta se ei oikein onnistunut. Sain mä sillä kuorrutettua tuon yläosan, mutta massa oli niin vaikeasti käsiteltävää, että alaosan päällystin sokerimassan ja vaahtokarkkimassa sekoituksella. Se onneksi toimi vähän paremmin. Massan alle levitin täytevaahtojen loput, mutta esimerkiksi voikreemi voisi toimia paremmin. Nyt etenkin tuo yläosa alkoi kupruilla aika nopeasti.



Pohjan ja kinuskivaahdon ohjeen kävin nappaamassa Suklaapossulta. Voi-sokeripohja on tiviimpää kuin tavallinen pohja ja toimi kerroskakussa aika hyvin. Kinuskitäyte sen sijaan oli aivan ihanaa! Suuren suuret kiitokset ohjeista! Mansikkatäytteen tein Late-kakun vadelmatäytettä soveltaen. Pelkäsin, että kakusta tulisi liian makea, mutta ihan hyvä tuo oli. Kummitukset ja luut on tehty valkoisesta kaulintamassasta ja kukat mustasta sokerimassasta. Kukkien keskustat on maalattu elintarvikevärillä.




Halloweenkakku

Pohja:
150g voita tai margariinia sulatettuna
7 munaa
3.85dl sokeria
5dl vehnäjauhoja
1.5tl leivinjauhetta
Kostutus:
2dl maitoa
Kinuskivaahto:
4dl kuohukermaa
2dl fariinisokeria (kevyesti mittaan pakattuna) 
100g maustamatonta tuorejuustoa
2 liivatelehteä
1rkl vettä
Mansikkavaahto:
200g mansikoita
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
2dl kuohukermaa
Päälle:
lilaksi värjättyä vaahtokarkkimassaa
mustaa sokerimassaa 
valkoista sokerimassaa
vaaleanharmaaksi värjättyä pikeeriä 

  Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vuorotellen kuivat aineet ja sula rasva. Kaada jauhotettuihin vuokiin (tässä kakussa 14cm ja 20cm). Paista 180 asteessa keskitasolla noin 40 minuuttia, kunnes tikulla koitettuna ovat kypsiä. 
  Aloita kinuskitäytteen teko jo mielellään edellisenä päivänä. Valmista siis ensin kinuskikastike. Mittaa 2dl kermaa ja fariinisokeri kattilaan. Kuumenna sekoitellen, kunnes seos kiehuu ja jatka keittämistä parin minuutin ajan. Anna kastikkeen jäähtyä ja siirrä jääkaappiin. Kastikkeen täytyy olla täysin kylmää ennen vaahdotusta. 
  Seuraavana päivänä vaahdota loppu kerma ja sekoita joukkoon tuorejuusto. Vatkaa kylmä kinuskikastike vaahdoksi sähkövatkaimen täydellä teholla. Sekoita kinuskivaahto kerma-tuorejuustoseokseen. Pehmitä liivatelehdet kylmässä vedessä. Kuumenna ruokalusikallinen vettä ja sulata hyvin puristetut liivatelehdet joukkoon. Sekoita liivateseos täytteeseen. 
  Valmista mansikkatäyte soseuttamalla sulaneet mansikat. Laita liivatteet hetkeksi kylmään veteen. Kuumenna sitruunamehu kiehuvaksi ja sulata joukkoon hyvin puristetut liivatelehdet. Kaada seos mansikkasurvoksen joukkoon. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita mansikka-liivateseos joukkoon. 
  Leikkaa pohjat kolmeen tai neljään osaan. Nosta pohjalevy kelmusuikaleen päälle ja kostuta maidolla. Levitä päälle kinuskivaahtoa. Nosta päälle levy, kostuta ja täytä mansikkavaahdolla. Jatka näin ja kostuta myös kansilevy. Tee näin molemmat kakut. Kiedo kakut kelmuun ja nosta kylmään vetäytymään. 
  Jos vaahtoja jää, levitä ylimääräiset kakkujen pintaan. Kauli vaahtokarkki- ja/tai sokerimassa ohueksi, reilun kokoiseksi levyksi ja nosta kaulimen avulla kakun pintaan. Tasoita ja taita ylimääräiset massat kakun alle. Leikkaa elintarvikekäyttöön sopivasta pahvista pienen pohjan kokoinen tai vähän pienempi levy ja laita se kakkujen väliin.
  Liimaa kukat pikeerin avulla kakun pintaan ja nostele muut koristeet kakun päälle. 



Mommy, Can I go out and kill tonight?

Kääpiölinna täyttyy taas tänään noidista, vampyyreistä ja muista kummajaisista. On jokavuotisen halloween-juhlan aika! Alkupaloiksi tarjoillaan verisiä sormia, syökööt ken uskaltaa.... Ja olkoon tämä opiksi, ettei näppejään kannata tunkea joka paikkaan...

Kiitos ja kunnia ohjeesta kuuluu Peggyn pieneen punaiseen keittiöön! Kääpiölinna kiittää ja kumartaa :)



Omar-sormet
(18-19kpl)

1 pss Omar-karkkeja
18-19 mantelilastua
punaista elintarvikeväriä tai pastaväriä.

  Valmista kerrallaan vain kolmannes tai puolet karkeista, jotta toffee pysyy pehmeänä. Kuori Omar-karkit ja laita kulhoon. Lämmitä miedolla lämmöllä mikrossa (muutamia sekunteja kerrallaan), niin että pehmenevät hieman. Varo ettet polta sormia!
  Pyöritä neljä omar-karkkia palloksi ja muotoile pallosta pitkä, sormen paksuinen pötkö ja leikkaa puoliksi. Muotoile sormeksi ja paina lusikan varrella kynnelle paikka. Paina mantelilastu kynneksi. (Tarvittaessa käytä elintarvikeliimaa tms. kynnen alle.) Paina vielä cocktailtikulla  pieniä ryppyjä sormeen.
  Kasta leikkauspinta punaiseen väriin, nosta hetkeksi pystyyn, että väri valuu hieman alaspäin.





25. lokakuuta 2013

Alcohol is my only friend - suloinen suklaalikööri

Suklaalikööri on niitä harvoja liköörejä, jotka on tehty suoraan valmiin ohjeen mukaan. Yleensä nämä liköörit kun tehdään täysin hatusta vetäen. Ohjeen nappasin ihanasta Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit-kirjasta.

Suklaaliköörin valmistaminen on hirmuisen helppoa ja nopeaa, sillä likööri on valmis parissa viikossa. Tässä liköörissä käytin sekä vodkaa että konjakkia, mutta konjakin voi vallan mainiosti vaihtaa rommiin, jaloviinaan tai viskiin. Tästä tuli ehkä aavistuksen liian tymäkkää mun makuun, mutta kyllä tätä silti juoda voi. Jatkossa käyttäisin miedompaa vodkaa, sillä tässä vodka on 80 prosenttista. Lisäksi kermaa voisi olla ehkä hieman enemmän. Mitenkään makeaa tämä ei ole ja jos jotenkin pitäisi tätä kuvata, niin mulla tulee tästä mieleen liköörikonvehdit.

Likööriä tehdessä sain opetuksen siitä, mitä tapahtuu, kun desimitan pohja halkeaa ja 80% vodkat vuotaa pöydän lakatulle puupinnalle... Pöydässä komeilee valkoinen, desimitan pohjan muotoinen läikkä. Melkoista myrkkyä siis...

Kirjan mukaan lasillinen suklaalikööriä auttaa, kun mieli tuntuu raskaalta. Se hyväilee ensin kieltä, sitten mieltä :)



Suklaalikööri

150g tummaa suklaata (vähintään 76% kaakaota)
5dl kuohukermaa
200g tomusokeria
2,5dl väkiviinaa tai vodkaa
5dl konjakkia, rommia, viskiä tai jaloviinaa

  Murra tumma suklaa karkeisiin paloihin. Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Kuumenna kerma ja sekoita suklaaseen. Lisää tomusokeri, väkiviina ja konjakki. Sekoita hyvin ja pullota. Anna tekeytyä 2 viikkoa pimeässä ja kylmässä, siis jääkaapissa.




24. lokakuuta 2013

Everytime I eat vegetables it makes me think of you - helppo kasviskastike pastalle

Ajatus eiliselle suunnitellusta ruoasta, saati sen syömisestä, tökki pahemman kerran. Ruokalistaa suunnitellessa kasviskastike pastalle kuulosti hyvältä, mutta eilen se ei enää tuntunut niin hyvältä ajatukselta. Mutta, kun ainekset oli kaapissa, niin päätin kastikkeen silti tehdä. Ja onneksi tein. Kaikessa yksinkertaisuudessaan ruoka osoittautui hämmentävän maukkaaksi. Jopa muksut söi hyvällä ruokahalulla ja se on jo hyvin se! Tyttö tosin nyrpisteli aluksi nenäänsä kastikkeen nähdessään, mutta maistettuaan ihastui ja totesi että "Äiti, sä teet kyllä hyvää ruokaa." Ette usko miten sellainen lämmitti mieltä, kaikkien näiden ruoan ja syömisen kanssa taisteltujen vuosien jälkeen. Ohje kastikkeeseen löytyi yhdestä reseptejä täynnä olevasta ruutuvihosta, jonka olen koonnut aikana ennen tietokoneita, tai siis omaa konetta, ja siitä on pieni ikuisuus.  Sen lisäksi olen näköjään lukenut ohjetta väärin ja laittanut ruokaan noin puolet vähemmän kasviksia kuin mitä alkuperäisessä ohjeessa oli. Laitan ohjeen tähän kuitenkin sen mukaan miten itse tein. Tuoreet yrtit olisivat tähän sopineet, mutta niitä ei nyt löytynyt.




Helppo kasviskastike pastalle

7dl raastettuja kasviksia (mulla  1 iso porkkana, 1 palsternakka, 1 iso sipuli)
tilkka öljyä
3-4dl vettä
1 kasvisliemikuutio
n.100g sulatejuustoa
2-3 valkosipulinkynttä
(suolaa)
viherpippuria
kynteliä tai oreganoa

  Käytä kasviksia vuodenaikojen mukaan, 2-3 lajiakin piisaa kerralla. Käytä juurekset raastettuna, kaali suikaloituna, purjo renkaina tai sipulit silputtuna. 
  Pehmennä valitsemasi kasvikset kattilassa pienessä öljytilkassa noin 10 minuutin ajan. Lisää kasvisseoksen joukkoon vesi ja murenna joukkoon kasvisliemikuutio.
  Kun seos kiehuu, lisää kuutioitu sulatejuusto ja puserretut valkosipulinkynnet. Anna seoksen kiehua noin 10 minuuttia, eli kunnes juusto on sulanut. 
  Mausta kastike ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa mausteita. Tarjoa tuorespagetin tai muun pastan kera.

23. lokakuuta 2013

You wanna cut a piece of cake - hävikkiherkkuna omenainen juustokakku

Hieman nahistuneet omenat ja pian päiväysvanha kerma jatkojalostuivat tällä kertaa omenaiseksi juustokakuksi. Eihän sen kerman käytön kanssa niin kiirus olisi ollut, mutta tulipa käytettyä ennen kuin hautautuu jääkaapin syövereihin. Joulun aikoihin tähän on helppo hukata yli jääneet piparkakut. Ohje tähän ihanan pehmeään, muttei mitenkään älyttömän makeaan herkkuun löytyi tällä kertaa Yhteishyvästä. En ymmärrä, miksi juustokakkuja tulee tehtyä niin harvoin. Nämä kun on niiiiiin hyviä. Ja voisin hyvin kuvitella tämän kakun joulun jälkiruokapöytään!


Omenainen juustokakku

200g piparkakkuja
75g voita tai margariinia
Täyte:
6 liivatelehteä
1prk(250g) maitorahkaa
200g maustamatonta tuorejuustoa
1dl sokeria
2tl vaniljasokeria
2dl kuohukermaa (laitoin vispikermaa)
0,5 sitruunan mehu
Pinnalle:
6 omenaa 
0,5dl vettä
1 vaniljatanko (laitoin vajaa teelusikallisen vaniljauutetta)
0,5-1 kanelitanko
0,5 sitruunan mehu
0,5dl sokeria

  Jauha piparit monitoimikoneessa hienoksi jauheeksi. Sekoita joukkoon sulatettu rasva. Painele muruseos leivinpaperilla vuoratun irtopohjavuoan pohjalle (halk. n. 24cm). 
  Valmista täyte. Laita liivatelehdet likoamaan isoon kulholliseen kylmää vettä. Sekoita rahkan ja tuorejuuston joukkoon sokeri ja vaniljasokeri. Vaahdota kerma eri kulhossa ja lisää se vatkaten rahka-juustoseokseen. Purista sitruunanmehu ja kuumenna se kiehuvaksi. Purista vesi hyvin pois liivatelehdistä ja liuota ne kuumaan sitruunamehuun. Vatkaa liivateseos täytteen joukkoon. Levitä täyte piparipohjan päälle ja anna hyytyä peitettynä kylmässä seuraavaan päivään.
  Valmista omenat kakun päälle. Kuori omenat ja poista siemenet. Paloittele omenat kahdeksaan lohkoon. Höyrytä lohkot pehmeiksi kattilassa veden, vanilja- ja kanelitangon (tai vaniljauutteen), sitruunamehun ja sokerin kanssa, n. 5 minuuttia. Sekoita nostellen. Älä anna kuitenkaan palojen menettää muotoaan. Huuhtele maustetangot ja käytä uudelleen vaikkapa glögin valmistamiseen. Koristele kakku omenalohkoilla (ja piparimuruilla).



Joulusta puheenollen... Maistuis varmaan sullekin!-blogissa starttasi kirja-arvonta, jossa joku onnekas saa itselleen "Perinteistä joulupöytään"-kirjan. Osallistua voi aina 31.10.2013 saakka. Ja jos ei blogi muuten ole tuttu, niin käykää ihmeessä tutustumassa tarkemmin! On aivan ihana ja täynnä upeita herkkuja. Arvontaan pääset tästä.

You can almost taste the hot dogs - sinappi-sipulisalsaa hodareille

Eilen tehty epämääräisen näköinen ja värinen töhnä, jota sinappi-sipulisalsaksikin kutsutaan, suorastaan huusi hodareita ympärilleen. Sellainaan syötynä aika omituista, mutta yhdessä nakkien, sämpylöiden ja mausteiden kanssa yksinkertaisen hyvää. Hämärän muistikuvan mukaan, olen ohjeen kopsannut jonkun firman reseptilappusesta... 




Olo kuin omenalla sinappi-sipulisalsassa

500g omenoita
2 sipulia
1dl tulista sinappia
0,5dl oliiviöljyä
1dl hillo-marmeladisokeria
1tl suolaa
1tl karkeaksi rouhittua mustapippuria
1 sitruunan mehu

  Kuori ja raasta omenat ja sipulit karkeaksi raasteeksi. Pane kaikki ainekset kattilaan, kuumenna kiehuvaksi ja keitä 15 minuuttia silloin tällöin sekoittaen. Jäähdytä 15 minuuttia ja purkita kuumennettuun lasitölkkiin. Tarjoa grilliruokien kanssa tai hodarien lisukkeena.

22. lokakuuta 2013

Mummo kanasensa pannulle ajoi....

Eilinen ruoka kuuluu taas osastoon arjen helpot ja nopeat. Paprikakastikkeella maustetut broileripihvit ei mun mielestä olleet mitenkään ihmeellisiä, mutta kun molemmat lapset kilvan ruokaa kehuivat, täytyi munkin uskoa, että ruoka oli mainiota. Ruoan sovelsin nostalgiakorttien ohjeesta. Ainoa moite, minkä ruoan suhteen kuulin, oli kastikkeen vähyys.




Broilerileikkeet paprikakastikkeessa

4 broilerin rintapalaa (laitoin fileepihvejä)
suolaa
pippuria
voita tai margariinia
1rkl paprikajauhetta
0,5dl vettä 
0,5 kanaliemikuutio
2dl kermaa
0,25tl meiramia tai oreganoa

  Kuivaa broilerit talouspaperilla ja hiero niihin suolaa ja pippuria. Ruskista ne vähässä rasvassa pannussa molemmin puolin.
  Ota lihat pois pannusta, vähennä lämpöä ja lisää hiukan rasvaa. Ripottele paprikajauhe pannuun ja keitä sitä jonkin aikaa rasvassa. Vältä ruskistamasta, ettei paprika muutu karvaaksi. 
  Lisää pannuun vesi ja liemikuutio sekä kerma ja sekoita hyvin pohjaa myöten niin, että ainekset sekaantuvat kunnolla ja liemikuutiot liukenevat. Nosta lihat takaisin pannuun ja mausta ruoka meiramilla tai oreganolla.
  Keitä lihaa 5-10 minuuttia miedolla lämmöllä, kunnes se tuntuu murealta. Tarjoa riisin tai paahdetun leivän ja raikkaan salaatin kera.

21. lokakuuta 2013

My Sweet One - ihana, makea melander!

Syksyllä tulee syötyä melko paljon puuroja. En tiedä miksi se liittyy nimenomaan tähän vuodenaikaan, mutta ehkä osasyynä on viilenevät ilmat ja palelevat varpaat. Silloin makea, lämmin puuro maistuu taivaalliselta. Harmi vaan, ettei meillä muut ymmärrä näiden herkkujen päälle mitään, joten aika harvoin tulee tehtyä mitään erikoisempaa. Tänään kuitenkin innostuin keittämään kattilallisen melanderin puuroa. Jos tykkää riisipuurosta sekahedelmäkiisselin kera, on tämä varsin hyvä korvike. Ja sen lisäksi, että tämä on hyvää, on se myös gluteeniton ja maidoton. Eikä ole edes vaikea tehdä. Tämän ohjeen nappasin Yhteishyvästä.




Melanderin puuro
(6ann.)

250g kuivattuja sekahedelmiä
1,2l vettä
1dl puuroriisiä
1dl sokeria
2rkl perunajauhoja
3rkl sitruunamehua

  Pilko sekahedelmät pieniksi paloiksi ja keitä vedessä noin 15 minuuttia. Lisää joukkoon puuroriisi. Anna kiehua hiljalleen reilu puoli tuntia. Mausta sokerilla. Saosta sitruunamehuun sekoitetulla perunajauholla. Tarjoa puuro haaleana (kylmän maidon kanssa). Maistuu myös lämpimänä.

20. lokakuuta 2013

Bread and butter for a smile - hävikkiherkkuna pinaattileipää

Kääpiölinnassa otettiin tänään varaslähtö valtakunnalliseen hävikkiviikkoon, jota vietetään ensimmäisen kerran 4.-10.11.2013. Tai no ainahan minä yritän parhaani mukaan hyödyntää ruoantähteet, mutta nyt lupaan tsempata entisestään. Senpä vuoksi päivän leipään hulahti mukaan juustosarvista yli jääneet pinaatit ja pakastimesta löytynyt vajaa pinaattipussi. Eihän se pinaattimäärä mullistava ollut, mutta parempi sekin on syödä kuin heittää menemään. Tuoreet pinaattilehdet kiehautin pienessä vesitilkassa, valutin ja leikkasin silpuksi ennen taikinaan lisäämistä. Leipoessa sain tuhottua myös yhden ikivanhan jauhopussin loput. Mä oon vähän sitä mieltä, että ne pienetkin teot vaikuttavat osaltaan, eivätkä suinkaan ole turhia, vaikka siltä ehkä tuntuisikin. Hävikkiviikkoon palaan perusteellisemmin myöhemmin, mutta halutessasi voit käydä tutustamassa aiheeseen vaikka Facebookissa.

Sattumalta löysin ohjeen pinaattileipään mapeistani ja sinne se oli päätynyt Yhteishyvästä. Näistä piti tulla sämpyläruutuja, mutta leipä kohosi niin valtavasti, että huonosti leikatut viivat katosivat ja leivästä tuli yksi iso levy. Pikkuviku, etten sanoisi.




Pinaattiset sämpyläruudut

5dl vettä
1pss(11g) kuivahiivaa
1-1,5tl suolaa
3rkl siirappia
150g pakastepinaattia
2dl grahamjauhoja
13dl vehnäjauhoja
0,5dl öljyä
Lisäksi:
vettä voiteluun 
seesamin- ja/tai unikonsiemeniä pinnalle

  Sekoita kuivahiiva jauhojen sekaan. Lisää 42-asteiseen veteen suola, siirappi ja sulatettu pinaatti. Alusta sekaan jauhoseos. Lisää joukkoon öljy alustamisen loppupuolella. Kumoa taikina leivinpaperin päälle uunipellille, tasoitta se ja anna nousta peitettynä noin puoli tuntia. Leikkaa taikina neliöiksi taikinapyörällä. Voitele pinta vedellä ja koristele esimerkiksi unikonsiemenillä. Paista 200 asteessa noin 25-30 minuuttia, kunnes taikina on kypsää ja saanut kauniin ruskean värin.

19. lokakuuta 2013

After forever - Kääpiölinnan Kuohuva Kassler

Viikolla tein Sulo Vilénit ja ostin pakastimeen kaksi isoa kasslerpalaa, kun sai niin halvalla... No, sen verran täytyy sanoa, että nämä ostokset eivät olleet niin epäonnistuneita, kuin kyseisessä sarjassa aikoinaan. Tosin sen verran ahdasta pakastimessa alkaa olla, että päätin laittaa toisen paloista jo nyt. Mausteseos tehtiin ukon kanssa yhteistuumin. Ukko saneli ainekset, minä päätin määrän. Hieman mua epäilytti, että mitähän tuosta tulee, mutta kyllä sitä täytyy vaan oppia luottamaan ukonkin makuaistiin. Loppujen lopuksi oli oikein onnistunut lihapala. 

Aluksi laitoin lihan uuniin sellaisenaan ja vasta myöhemmin lisäsin joukkoon olutta ja sipulia. Ainakin osan oluesta olisi toki voinut lisätä aiemminkin, mutta siinä vaiheessa kun laitoin lihan uuniin, oli se vielä kaupassa. Tosin näin lihaan tuli ihanan rapsakka pinta ja sisältä oli pehmeää ja mehevää. Sipuleista tuli melkein liiankin pehmoisia, joten ne voisi lisätä myöhemmin. Olueksi valikoitui paikallisen pienpanimon Kuohu Valioluokka Stout. Siinä kun on sopivasti makua tällaisiin ruokiin. Ja muutenkin on varsin kelpo olut, eikä hintakaan päätä huimaa. Jos jotain tekisin toisin, niin suolaa saisi olla hitusen enemmän.

Liha ja ylipehmeät sipulit ängettiin tällä kertaa maalaispatongin sisään ja nautittiin oluen kera. En voi sanoa muuta kuin... voi pojat! 



Kääpiölinnan kuohuva kassler

n.1,4kg kassleria palana
Mausteseos:
2tl sambal oelekia
2tl valkosipulimurskaa
2tl suolaa
2tl paprikaa
2tl tummaa kaakaojauhetta
1tl ruokokidesokeria
jauhettua mustapippuria
2tl öljyä
Lisäksi:
1tlk(0,33l) Kuohu Valioluokka Stoutia
6-7 pientä sipulia

  Sekoita maustetahnan ainekset keskenään ja hiero seos lihan pintaan. Laita liha muovipussiin, sulje pussi tiiviisti ja anna marinoitua jääkaapissa yön yli.
  Nosta liha huoneenlämpöön noin tunti ennen kypsentämistä. Nosta liha pataan ja kypsennä 125 asteisessa uunissa ensin 2,5 tuntia. Lisää joukkoon olut ja sipulit (sipulit voi lisätä myöhemminkin), laita kansi päälle ja kypsennä vielä reilu 3 tuntia. Liha saa olla ylikypsää. 
  Nosta pata uunista ja anna lihan levätä hetken. Tarjoile patongin välissä tai perunamuusin kera.



18. lokakuuta 2013

You want-a some-a lasagna magnifico - aurajuusto-broilerilasagne!

Kuten kaikki varmasti tietää, ei keittiön puolella aina mene kaikki ihan putkeen. Minä ainakin säädän ja sähellän jatkuvasti ja joskus kokkailut menee täysin poskelleen, vaikka kuinka tekisi parhaansa tai noudattaisi ohjetta. Porttikielto omaan köökkiin voisi näinä mämmikourapäivinä olla tarpeen... Jos toimii oikein nopeasti, niin voi käydä Habanerokitchenissä kertomassa omat kommelluksensa ja samalla osallistua arvontaan. Ja jos ei omia juttuja halua jakaa, niin aina voi käydä hihittelemässä muiden mokailuille. Aikaa osallistua on huomiseen lauantaihin klo 12.00 saakka. Arvontaan pääset tästä... Huom! Postauksen kuva ei sovellu heikkohermoisille.

Mulla sen sijaan oli keittiössä tänään ihan ok päivä, väsymyksestä huolimatta. Jo aiemmin tällä viikolla oli tarkoitus testata Maistuis varmaan sullekin!-blogista löytynyttä aurajuusto-broilerilasagneohjetta, mutta tuon sairaalasäädön vuoksi homma sitten jäi. Tänään ehdin vihdoin ja viimein ruoan tehdä. Hieman sovelsin ohjetta, jotta muksuillekin kelpaisi. Paprikan, chilin, broilerimausteen ja curryn jätin pois ja laitoin tilalle sambal oelekia. Aluksi ruoka oli hieman omituista, mutta loppujen lopuksi se olikin oikein hyvää! Etenkin illalla uudelleen lämmitettynä maistui vallan mainiosti. Voin siis tehdä toistekin :) Suuren suuret kiitokset Katjalle ihanasta ohjeesta!



Aurajuusto-broilerilasagne

lasagnelevyjä
Broilerikastike:
ruokaöljyä
500g maustamattomia broilerin suikaleita
1 iso sipuli
3 valkosipulinkynttä
1 iso porkkana
1prk paseerattua tomaattia
1dl vettä
5-6 aurinkokuivattua tomaattia
2tl sambal oelekia
1tl ruokokidesokeria
1tl suolaa
basilikaa
oreganoa
mustapippuria myllystä
Aurajuustokastike:
3-4rkl voita
3-4rkl vehnäjauhoja
7dl maitoa
1pkt Aurajuustoa
maun mukaan suolaa
Lisäksi:
1 pieni prk persikoita
Pinnalle:
juustoraastetta

  Ruskista broilerin suikaleet pannulla öljyssä. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipulin kynnet. Kuori ja raasta porkkana hienoksi raasteeksi. Kuullota kasvikset pannulla öljyssä pehmeiksi. Lisää joukkoon paseerattu tomaatti. Huuhtele tomaattipurkki vedellä ja kaada vesi pannulle. Lisää joukkoon ruskistetut broilerisuikaleet, paloitellut aurinkokuivatut tomaatit ja mausta kastike. Keitä kastiketta miedolla lämmöllä sen aikaa, kun valmistat juustokastikkeen.
  Sulata kattilassa voi. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä hetken aikaa sekoitellen. Lisää maito joukkoon vähitellen koko ajan hyvin sekoittaen. Murenna joukkoon Aurajuusto ja keitä, kunnes juusto sulaa. Mausta kastike maun mukaan suolalla.
  Levitä uunivuoan pohjalle broilerikastiketta, kuutioituja persikoita ja juustokastiketta. Lado päälle kerros lasagnelevyjä ja toista kerroksia niin kauan kuin aineksia riittää. Päällimmäiseksi tulee lasagnelevyjen päälle juustokastiketta. Ripottele pintaan lopuksi reilusti juustoraastetta ja kypsennä lasagne uunissa 180 asteessa n. 45 minuuttia. Anna lasagnen vetäytyä hetki ennen tarjoamista.


Ja sitten vielä hieman piristystä perjantaihin. Ihana Weird Al Yankovic ja La lasagna :D

Blogisti, blogisti, näytä sarves...

Kääpiölinnassa on melkoinen viikko takana, eikä kokkailuille juuri ole ollut aikaa saati innostusta. Pikkumies säikäytti meidät toden teolla saamalla tiistai-iltana jonkinmoisen lievän kohtauksen. Monien mutkien jälkeen löysimme itsemme keskiviikkoiltana sairaalasta lasten osastolta, josta kotiuduttiin eilen. Mitään hälyyttävää ei onneksi löytynyt, mutta edessä on vielä tarkemmat tutkimukset lähiaikoina. Ruokapuoli on siis hoidettu pitkälti noutosapuskoilla ja sairaalan kanttiinin tarjottavilla. Tähän kohtaan on pakko vielä sanoa suuren suuret kiitokset Seinäjoen keskussairaalaan lasten ja nuorten osaston henkilökunnalle! Etenkin sille ihanalle hoitajalle, joka otti keskiviikkona vastaan väsyneen äidin ja vielä väsyneemmän pikkumiehen ja tarjosi ensimmäisenä pillimehua ja jogurttia. Ei sitä uskoisikaan, miten tuollainen ele voi lämmittää mieltä ja kirvoittaa kyyneleet...

Mutta nyt totutellaan taas normaaliin arkeen kokkailuineen kaikkineen. Ensimmäisenä leivoin pellillisen pinaattisarvia, kun kerran ainekset oli kaapissa valmiina odottamassa. Näitä on tullut tehtyä ennenkin ja joka kerta katoavat yhtä nopeasti. On oikeastaan näiden sarvien ansiota, että aloin pinaatista tykkäämään muutenkin kuin keitossa tai lätyissä. Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista.




Pinaattiset juustosarvet
(9kpl)

4dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
0,5rkl sokeria
100g voita tai margariinia
25g hiivaa
1,5dl kädenlämpöistä voita
Täyte:
tuoretta pinaattia silputtuna
sulatejuustoa
mustapippuria rouhittuna
Päälle:
kananmunaa
pinjansiemeniä

  Sekoita vehnäjauhot, suola, sokeri ja rasva yleiskoneessa leikkuuterällä. Liuota hiiva kädenlämpöisen maidon joukkoon. Anna koneen käydä ja lisää hiiva-maitoliuos kulhoon. Käytä konetta hetki, kunnes taikinasta muodostuu pallo. Jauhot voi nyppiä rasvan sekaan myös käsin.
  Ripottele työalustalle vehnäjauhoja. Kauli taikinasta pyöreä levy ja jaa se 9 kolmioon. Nosta päälle täytettä ja kääri sarviksi. Nosta sarvet leivinpaperille pellille ja kohota leivinliinalla peitettynä noin 20 minuuttia.
  Sivele sarvet kananmunalla ja ripottele päälle pinjansiemeniä. Kypsennä 225-asteisessa uunissa 10 minuuttia.


14. lokakuuta 2013

I want it all and I want it now! - järjettömän hyvä banaani-suklaatiikerikakku

Nyt löytyi sellainen kakku, jonka kypsymisen odottelu on silkkaa kidutusta ja maku sellainen, että tekisi mieli itkeä tai kipittää kakku kainalossa nurkan taakse piiloon, ettei kukaan muu vahingossakaan pääsisi siihen käsiksi. Ja kyllä, ihminen joka ei liiemmälti makeista banaanileivonnaisista piittaa, uskaltaa moisen väittämän kirjoittaa ja julkaista. Lyhyesti todettakoon Queenin sanoin: I want it all! 

Koko päivän oon ollut ihmeellisen levoton ja iltasella päätin purkaa ylimääräisen energian leipomiseen. Tiikerikakku on kummitellut päässäni siitä lähtien, kun Mustikkasuun Heidi ja Pampulan Paakkelssien Päivi julkaisivat omat versionsa kyseisestä herkusta. Kun sattumalta löysin mapeistani banaani-suklaatiikerikakun ohjeen ja keittiön pöydällä komeili muutama mustanpuhuva banaani, ei valinta leipomuksen suhteen ollut kovinkaan vaikea. Silläkin uhalla, etten tosiaankaan ole banaanileivonnaisten suurin ystävä, halusin kakkua testata. Ja onneksi testasin. Tämä oli hyvää! Joskin tuo kahvi-suklaaraita olisi saanut maistua hieman enemmän, sillä sen taikina oli todella namia. En tiedä mitä tapahtuu, jos/kun kakku saa seistä huomiseen. Huomasin vain ohjeen alkuperää googlettaessa, että kakusta liikkuu kaksi eri versiota. Toisessa suklaataikinaan lisätään 0,5 desiä kahvia, toisessa vain 2 ruokalusikallista. Kumpikin lienee oikein. Mutta, kiitos ohjeesta lähtee jälleen kerran Pirkan suuntaan.



Banaani-suklaatiikeri
(20kpl)

200g voita tai margariinia
2dl sokeria
3 kananmunaa
3,5dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
Banaanitaikinaan:
1tl sitruunan raastettua kuorta
1rkl sitruunamehua
1 iso tai 2 pientä banaania (2dl soseutettuna)
Suklaataikinaan:
2rkl kaakaojauhetta
0,5dl vahvaa kahvia
Vuokaan:
margariinia
korppujauhoja

  Voitele ja jauhota noin 1,8 litran kakkuvuoka. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Sekoita joukkoon munat yksitellen hyvin vatkaten. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää seos taikinaan. Ota taikinasta noin 1/3 toiseen kulhoon.
  Raasta hyvin pestyn sitruunan kuori ja purista sitruunasta mehu. Kuori ja soseuta banaani. Mausta banaanisose sitruunanmehulla ja kuoriraasteella. Lisää banaanisose isompaan taikinaan, kaakaojauhe ja kahvi toiseen. Levitä taikinat kerroksittain kakkuvuokaan niin että pohjalle, keskelle ja pinnalle tulee vaalea banaanitaikinakerros. (Laitoin banaanikerroksen vain pohjalle ja päälle.)
  Kypsennä kakkua 175-asteisen uunin alatasolla runsas tunti. Anna kakun jäähtyä ennen kuin kumoat sen. Jos maltat.


13. lokakuuta 2013

Plum plum plumbedum - kanelinen luumu-kauravispipuuro

Pitkästä aikaa innostuin tekemään vispipuuroa. Tällä kertaa laitoin puuroon luumuja ja kauramannasuurimoita, jotta saisi senkin paketin kaapista kuleksimasta. Suurimoita lisätessä pälkähti päähän, että luumujen kanssa voisi kanelia sopia oikein hyvin, joten heitin sekaan vielä pienen kanelitangon. Ehkä tuo olisi kannattanut lisätä jo luumuja keitettäessä, mutta hyvä tuli näinkin.




Kanelinen luumu-kauravispipuuro

5 tuoretta luumua 
1l vettä
1-1,5dl sokeria
2dl kauramannasuurimoita
1 kanelitanko

  Huuhtele luumut huolellisesti, jaa kahtia ja poista kivet. Kuutioi puolikkaat pieniksi kuutioiksi. Laita vesi ja luumukuutiot kattilaan ja keitä, kunnes luumut ovat soseutuneet.
  Lisää maun mukaan sokeria ja mannasuurimot vähän kerrallaan samalla hyvin vatkaten. Laita kanelitanko joukkoon ja anna kiehua miedolla lämmöllä noin 15 minuuttia.
  Jäähdytä puuro huolellisesti, poista kanelitanko ja vatkaa sähkövatkaimella kuohkeaksi.

12. lokakuuta 2013

I've been waiting long long time - alcohol

Ruokapuolella ei ole mitään uutta kerrottavaa, kun eilen vedettiin pulled pork-överit ja tänään on vuorossa perinteinen rakuunabroileri. Mutta laitetaas näin lauantain kunniaksi edes yksi likööriohje jakoon. Kookoksella maustettu omenalikööri on valtavan hyvää ja voittaa jopa tuon aiemmin tehdyn kanelisen version. Alunperin oli tarkoitus paahtaa kookoshiutaleet kevyesti ennen likööriin lisäämistä, mutta se sitten unohtui. Jos omenasta ja kookoksesta tykkää, niin suosittelen! 




Omena-kookoslikööri

7 omenaa
1,5-2dl kookoshiutaleita
0,5 vaniljatanko
5dl jaloviinaa (yhden tähden)
7dl vodkaa
5dl vaaleaa siirappia
3dl vettä

  Viipaloi tai lohko omenat. Laita tiiviiseen, kannelliseen lasitölkkiin. Kaada joukkoon jaloviina, vodka ja vaniljatanko ja kookoshiutaleet. Anna tekeytyä pimeässä, huoneenlämmössä 3-4 viikkoa.
  Siivilöi ensin suurimmat muhjut keittiösiivilällä. Suodata uutos kahvisuodattimen läpi. Vaihda suodatinpussia tarvittaessa. Kiehauta siirappi ja vesi ja anna hieman jäähtyä. Lisää siirappilientä uutteen joukkoon vähän kerrallaan, sekoita hyvin ja maistele. Makeuta maun mukaan.
  Pullota puhtaisiin pulloihin ja anna tekeytyä huoneenlämmössä vielä muutama viikko. Maku pyöristyy ajan kanssa.



10. lokakuuta 2013

Janie's got a bun - pehmeät porkkanasämpylät

Muutaman päivän tauko leipähommista aiheutti selvästi vieroitusoireita ja tänään oli pakko saada iskeä sormet taas taikinaan. Jo pitkään mun on tehnyt mieli porkkanasämpylöitä, mutta niiden leipominen on vaan jäänyt. Aina on mukamas tullut joku parempi ohje tilalle. Kun en löytänyt äkkiseltään mieluisaa porkkanasämpyläohjetta, niin sovelsin sitten itse. Tai olisihan niitä ohjeita varmasti netti pullollaan, mutta en tähän hätään ehtinyt sieltä ohjetta katsella. Sämpylöistä tuli juuri sellaisia kivan oransseja, mistä haaveilinkin. Ja ovat oikein pehmeitä, eikä maussakaan ole mitään vikaa. Auringonkukansiemenet toivat sämpylöihin vähän purtavaakin. Jäin miettimään, että mitenkähän näihin olisi sopinut sipuli kaveriksi. Täytynee testata :)

Porkkanasämpylät 
(20kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
2,5dl hienoa porkkanaraastetta
0,5dl auringonkukansiemeniä
1,5tl suolaa
0,5dl siirappia
0,5dl öljyä
n.13dl hiivaleipäjauhoja

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, siirappi, porkkanaraaste, auringonkukansiemenet ja öljy. Vatkaa sekaan jauhoja vähän kerrallaan ja alusta lopuksi tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan kohota liinalla peitettynä 30 minuuttia.
  Kaada taikina kevyesti jauhotetulle pöydälle. Vaivaa taikinaa hetki ja jaa sitten kahteen osaan. Jaa molemmat puoliskot vielä 10 palaan. Pyörittele sämpylöiksi ja nosta leivinpaperille pellille. Anna kohota vielä noin 20 minuuttia.
  Kypsennä sämpylöitä 225 asteisessa uunissa noin 10 minuutin ajan.



I want to cook you a soup that warms your soul - omituinen chili-hernesoppa

Eilinen soppa oli kaikessa häkeltävyydessään ihmeen hyvää. Tai ainakin mun korvaan valkosipulilla ja chilikastikkeella maustettu, jauhelihasta tehty hernekeitto ei ensimmäisenä kuulosta kovin houkuttelevalta. Mutta kyllä tämän aivan kelvollista täytyi olla, jos hernekeittoa inhoavat lapsetkin suostuivat tätä syömään! Pakko myöntää, että jollain omituisella tapaa chilikastike ja valkosipuli sopivat kuin sopivatkin hernekeittoon. Ja mitä enemmän chilikastiketta ruokaan lisäsi, sen parempaa siitä tuli. Voi siis tehdä toistekin. Ohjeen kaivoin jälleen kerran nostalgiakorttilaatikon kätköistä.

Chilikeitto

2l vettä
4dl kuivia herneitä
3 lihaliemikuutioita
2 sipulia
1 valkosipulinkynsi
200-400g jauhelihaa
2-3rkl chilikastiketta
suolaa tarvittaessa
2rkl hienonnettua persiljaa

  Pane huuhdotut herneet edellisenä iltana likoamaan kylmään keitinveteen. Pane keitos kiehumaan. Lisää noin tunnin kuluttua joukkoon lihaliemikuutiot, sipulit viipaleina ja murskattu valkosipuli.
  Jatka keittämistä ja murenna jauheliha mukaan kiehumaan vajaan tunnin kuluttua. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos keitto tuntuu liian sakealta. Kun herneet ovat kypsyneet ja osaksi soseutuneet, mausta keitto chilikastikkeella. Tarkista lopuksi suolan määrä.
  Ripottele hienonnettu persilja keiton pinnalle.



9. lokakuuta 2013

What a splendid pie - hävikkiherkkuna jauheliha-aurajuustopiirakkaa

Joku aika taaksepäin innostuin ostamaan kokeeksi Oltermannin uutta cheddarjuustoa. Kyseinen juusto ei meidän perheessä saanut mitenkään innostunutta vastaanottoa, joten täytyy yrittää käyttää se jotenkin toisin. Oltermannin lisäksi jääkaapista löytyi purkki uutta, pehmeää aurajuustoa, joka ei myöskään herättänyt suurempia intohimoja. Pehmeä aurajuusto on maultaan yhtä hyvää kuin tavallinenkin, mutta koostumus tökki. Kun ylimääräisille juustoille täytyi keksiä käyttöä, innostuin leipomaan jauhelihapiirakan. Vaikkei kumpikaan juusto sellaisenaan perheelle kelvannut, niin piirakkaan ne sopivat oikein hyvin! Etenkin tuo pehmeä Aura sulautui hyvin muuhun täytteeseen. Piirakan tein taas sen mukaan mitä kaapista sattui löytymään.




Jauheliha-aurajuustopiirakka

Pohja:
1dl perunamuusijauhetta
2dl vehnäjauhoja
1tl leivinjauhetta
0,5tl oreganoa
1dl sulatettua voita tai margariinia
1dl maitoa
Täyte:
n.200g jauhelihaa
1 sipuli
2 isohkoa valkosipulinkynttä
0,5-1tl suolaa
0,5tl valkosipulijauhetta
0,5tl paprikajauhetta
ripaus pippurisekoitusta
0,5 keltainen paprika
0,5prk(à125g) pehmeää Aurajuustoa
Lisäksi:
2-3dl Oltermanni Cheddaria raastettuna
2 kananmunaa
2dl kermaa

  Valmista ensin pohja. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää joukkoon sulatettu rasva ja maito. Sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Anna taikinan levähtää täytteen valmistamisen ajan.
  Ruskista jauheliha omassa rasvassaan. Lisää ruskistamisen loppupuolella hienonnettu sipuli ja valkosipulinkynnet. Mausta jauheliha suolalla, valkosipulijauheella, paprikajauheella ja pippurisekoituksella.
  Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille. Levitä päälle noin puolet juustoraasteesta. Levitä juustoraasteen päälle jauheliha, kuutioitu paprika ja pehmeä aurajuusto pieninä nokareina.
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki. Lisää joukkoon kerma ja loppu juustoraaste. Sekoita seos tasaiseksi ja kaada täytteen päälle.
  Kypsennä piirakkaa 200 asteessa noin 30 minuuttia. Anna levähtää hetki ennen tarjoilua.




8. lokakuuta 2013

Black sheep of the family - kuppikakkuja Latella ja ilman (sitruunabroilerin kera)

Äiti oli tullut pitkästä aikaa Seinäjoelle, tällä kertaa tosin veljeni luo. Kävin muksujen kanssa iltasella äitiäni moikkaamassa ja vein samalla koko konkkaronkalle kuppikakkuja. Lasten omat naamioin Late Lampaaksi kavereineen ja aikuisten omat kuorrutin pelkästään suklaavaahdolla. Jouduin hieman säveltämään leipoessani, sillä makadamiapähkinöitä ei kaupasta löytynyt ja korvasin ne parapähkinöillä. Kuppikakkujen kuorrutus ei jähmettynytkään tarpeeksi nopeasti, joten vatkasin vain kermaa vaahdoksi ja lisäsin joukkoon vielä suht nestemäistä suklaakuorrutetta. Eipä siinä suurta vahinkoa käynyt, sillä näin tehtynä kuorrutus oli valtavan hyvää. Kotiin päästyäni alkuperäinen kuorrute  oli vihdoin jähmettynyt, eli se vaatii vain hieman enemmän aikaa. Alkuperäisessä ohjeessa kuppikakut koristeltiin vielä pähkinöillä ja sulatetulla valko- ja tummalla suklaalla. Minä jätin kiireissäni koristelut väliin, eikä nuo kyllä olisi enempää suklaata kaivanneetkaan. Lammas-kuppikakutkin koristelin vähän sinne päin, mutta ei se tuntunut muksuja haittaavan. Ohje näihin herkkupaloihin löytyi Cheryl Lindbladin Syötävän suloiset kuppikakut -kirjasta, jonka sain Mustikkasuu-blogin Heidiltä.




Suklaa-pähkinäkuppikakut ja Late-muffinssit
(12 isoa tai 24 keskikokoista)

3,75dl vehnäjauhoja
1dl tummaa kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
125g huoneenlämpöistä voita
2,5dl sokeria
2 kananmunaa
1dl maitoa
0,5dl ranskankermaa
2dl karkeaksi rouhittuja makadamia- tai parapähkinöitä
Kuorrute: 
250g tummaa suklaata
1,5dl kuohu- tai vispikermaa
2rkl voita 
Koristeeksi Late-muffinsseihin:
pieniä vaahtokarkkeja
sokerimassaa

  Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään ja jätä seos odottamaan. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita hetki kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen. Sekoita taikinaan lopuksi jauhoseos vuorotellen maidon ja ranskankerman kanssa. Lisää pähkinärouhe. 
  Jaa taikina muffinipellille asetettuihin paperivuokiin. Kypsennä keskikokoisia leivoksia 20-25 minuuttia ja pienempiä hieman vähemmän aikaa. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä hyvin.
  Paloittele kuorrutuksen suklaa kuumankestävään kulhoon. Kuumenna kerma ja voi kattilassa ja kaada seos suklaapalojen päälle. Sekoita niin kauan, että suklaa sulaa. Jäähdytä seosta kunnes se sakenee. Halutessasi voit vatkata lisää kermaa ja sekoittaa vatkaamisen loppuvaiheessa pelkkää sulatettua suklaata tai löysää suklaakuorrutetta vaahdon joukkoon. 
  Levitä tai pursota seos leivonnaisten pinnalle. Late lammas-muffinssien päällä on lisäksi vaahtokarkkeja villoina ja naamat on tehty sokerimassasta.




Mulla oli hieman ennakkoluuloja päivän ruokaa kohtaan, mutta ne osoittautuivat turhiksi. Vaatimattomalta näyttänyt pinaatti-sitruunabroileri oli ihanan mehukasta ja raikasta. Kerma ja munat tosin muistuttivat enemmänkin uunijuustoa, mutta hyvin ne kuitenkin sai syötyä. Pinaattia laitoin reilusti vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta se riitti mielestäni oikein hyvin. Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista.

Pinaatti-sitruunabroileri

3-4 maustamatonta broilerin rintafileetä
2 sitruunaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää
250g tuoreita pinaatinlehtiä (laitoin vain 100g)
vettä
suolaa
jauhettua muskottipähkinää
3 kananmunaa
2dl kermaa
suolaa
rouhittua musta- tai valkopippuria

   Laita broilerin rintafileet muovipussiin. Halkaise sitruunat ja purista mehut puolikkaista. Sekoita mausteet mehuun ja kaada liemi pussiin. Sulje pussi ja pusertele sitä käsin niin että liemi ympäröi broilerifileet. Anna maustua viileässä 1-2 tuntia.
  Huuhtele pinaatinlehdet juoksevalla, kylmällä vedellä. Kuumenna tilkka vettä laakeassa paistinpannussa tai paistokasarissa ja kiehauta pinaatinlehdet. Kaada pinaatinlehdet siivilään ja anna valua kuonolla. Mausta. Valuta liemi pois broilerifileistä ja laita fileet voideltuun uunivuokaan. Levitä pinaatinlehdet päälle. Sekoita kananmunat, kerma ja mausteet ja valuta seos vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa paistettujen tomaattien tai riisin ja hyvän leivän kanssa.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...