Kun ei noita keittokirjoja vielä
niin kauheasti ollutkaan, niin nyt on yksi lisää. Marc Aulénin
sykähdyttävä Sopat!-kirja ansaitsi oitis paikkansa keittokirjojeni
joukosta herkullisine ohjeineen ja kauniine kuvineen. Kirjan sain
Gummeruksen sponssaamana.
Kuka, mitä, hä?
Marc
Aulén on syntyjään belgialainen ja monien mutkien jälkeen hän muutti
Suomeen vuonna 1976. Ensin suosittua Soppakeittiötä pyörittänyt,
nyttemmin ravintola Qulman puikoissa (vai pitäisikö sanoa kauhan
varressa) hääräävä kokki nostaa sopat aivan uudelle tasolle. Ennen
aliarvostetut, toisen luokana ruokana pidetyt keitot saavat vihdoin
ansaitun arvostuksensa. Mikä oikeasti voisi olla parempaa kylmänä
talvipäivänä kuin kunnon kulhollinen höyryävän kuumaa keittoa? Palan
painikkeeksi tuoretta leipää, niin makunautinto on taattu.
Kirjassa
komeilee 30 Marc Aulénin herkullista soppaohjetta lisukkeineen. Eikä
tässä vielä kaikki. Aivan kaikki kunnia ei mene itse kirjailijalle, vaan
mukaan on mahtunut myös 13 Marcin ystävän, julkisuudesta meille
tuttujen henkilöiden, omaa ohjetta. Lisäksi kirjan alussa on listaa
perusmausteista, jotka olisi hyvä löytyä jokaisen innokkaan
kotikokkaajan maustehyllystä, sekä välineitä, joita useimmiten
keittiössä tarvitaan. Ilahduttavaa oli, että meidän köökistä löytyy
lähes kaikki mainitut mausteet ja välineet.
Kirjan
ohjeet ovat oikeastaan melko yksinkertaisia, eivätkä pääsääntöisesti
vaadi mitään ihmeellisiä aineksia. Itse harmistun välillä ohjeista,
joissa käytetään niin kummallisia raaka-aineita, ettei niiden löytäminen
Seinäjoen kokoisesta kaupungista ole mahdollista. Ei, vaikka valikoimat
kaupoissa ovat hurjasti parantuneetkin. Ihailen muutenkin Marcin
ajatusmaailmaa siinä, että edullisesti voi todellakin saada hyvää
ruokaa! Tavallisen duunarin vaimona ja ikuisena kotiäitinä rahaa ei ole
yllinkyllin, mutta silti haluan tarjota perheelleni ja ystävilleni
maukasta ruokaa ilman ylimääräisiä sydämentykytyksiä kaupan kassalla.
Herkullisten
ohjeiden lisäksi kiinnitin huomiota kirjan visuaaliseen ilmeeseen.
Suurimman osan kuvista on napannut eteläkorealainen Jaesong Park, mutta
mukaan mahtuu myös muutama Kaisa Karhun ja yksi Marcin oma otos. Lähes
kaikista kirjan kuvista löytyy joku pieni juju. Siksi suosittelenkin
katselemaan näitä otoksia ajatuksella ja ajan kanssa. Kuvista välittyy
paljon tunteita, vaikka onkin kyse "vain" ruoasta. Osa kuvista
ihastuttaa, osa vaikuttaa jopa hieman pelottavilta. Silti lähes jokainen
kuva on sellainen, että voisin ihailla niitä tauluna seinällä.
Ohjeet testissä
Kun
sain kirjan ensimmäisen kerran käteeni ja puhuin ääneen keitoista, oli
pikkumiehen toiveena heti kalakeitto. Ja kun lapsi jotain toivoo, niin
tottahan tämä mamma yrittää toiveet toteuttaa. Marc itse kertoo
lohisopastaan näin: "Rakastan lohikeittoa, mutta vastustan tillin
keittämistä ruskeaksi mauttomaksi heinäksi. Tästä syystä haluan tuoda
pöytiinne hieman erilaisen tavan syödä lohisoppaa. Tillipeston kanssa
tämä soppa on pala taivasta." Meillä keitto jakoi enemmänkin
mielipiteitä. Minä ja pikkumies syötiin hyvillä mielin, mies söi kun oli
pakko ja tyttö ei suostunut edes maistamaan. Suotakoot epäileväiset
aatokset anteeksi kahdelle jälkimmäiselle, jotka eivät muutenkaan
kalaruoista ilahdu. Sen sijaan se tillipesto, voi taivas se oli hyvää!
Voin vain kuvitella miltä se maistuisi kesällä uusien perunoiden kanssa.
Ohjeita soppaan ja pestoon en tällä kertaa laita jakoon, ne voi käydä
itse kurkkaamassa Sopat!-kirjasta :)
Summa summarum
Jos
rehellisiä ollaan, en tiedä olisinko kiinnittänyt Sopat! -kirjaan
kovinkaan paljoa huomiota kirjakaupassa. Kuvan kansi on omalla tavallaan
hieno, joten ehkä sen perusteella olisin voinut vilkaista toisenkin
kerran, mutta ajatus kirjaimellisesti keittokirjasta ei ehkä olisi ensin
innostanut. Vaikka keittoruoista pidänkin suunnattomasti, en
luultavasti olisi ensimmäisenä ollut ostamassa pelkkiä keittoruokia
lisukkeineen sisältävää kirjaa. Mutta nyt kun olen kirjaa selaillut ja
tutkinut ahkerasti, on mieleni muuttunut. Tämä kirja hyvine
keitto-ohjeineen sopii varsin mainiosti useimpien kotikokkaajien
kirjahyllyyn! Annetaan keitoille se arvostus mikä keitoille kuuluu ja
tehdään niistä osa jokaviikkoista ruokaamme.
Kirjan tarjosi Gummerus ja Blogat |
...pitänee siis mennä kauppaan ja ostaa tämä kirja. Arvaa nimittäin jäikö kutkuttamaan tuo tillipeston ohje?! :)
VastaaPoista