27. maaliskuuta 2014

Grandpa (Tell Me 'bout The Good Ol' Days) - Isoisän poronkäristys Paasilinnan tapaan

Kääpiölinnassa valmistaudutaan täydellä tohinalla viikonloppuna vietettäviä muksujen synttäreitä varten. Tyttö täytti maaliskuun alussa 13 vuotta ja pikkkumiehelle tulee reilun parin viikon päästä 3 vuotta täyteen. Yleensä juhlat on juhlittu erikseen, mutta tänä vuonna laiskuus iski ja päätin kutsua sukulaiset juhlimaan molempia ipanoita samana päivänä. Ei sillä, etten tykkäisi juhlia järjestää, mutta jotenkin tämä kuitenkin tuntui parhaalta ratkaisulta.

Kaiken kiireen keskellä kokkaamiseen ei kauheasti jää aikaa, joten ruoat saavat olla melko helppoja. Tämän päivän ruoan tein Arto Paasilinnan taivaallisen herkkukirjan ohjeen mukaan, joten keittokirjaprojektikin eteni taas hitusen. Taivaalliseen herkkukirjaan on koottu reseptejä ja kohtauksia Paasilinnan romaaneista ja tänään tehty poronkäristys liittyi Isoisää etsimässä -teokseen. Hitusen muuttelin ohjetta, eli laitoin olutta pari desiä yhden sijaan ja suolaakin lisäsin soosiin, vaikkei sitä kirjassa mainittukaan. Liekö vain unohtunut? Valurautapadan sijaan valmistin ruoan paistokasarissa. Ohjeessa oli lieviä epätarkkuuksia, joten en sitä ihan suoraa tähän kopsaa. Mutta muuten ruoka, jossa on poroa, voita ja olutta ei vain voi mennä ihan pieleen!




Isoisän poronkäristys

500g luutonta, jäistä poronpaistia
(tai valmista käristyslihaa)
1 sipuli
20g voita 
1-2dl olutta
suolaa
Lisäksi:
1kg puikulaperunoita
1-2dl maitoa
30g voita
suolaa

   Vuole jäinen liha ohuiksi pieniksi lastuiksi ja laita ne valurautapataan (tai paistokasariin.) Laita pata tulelle ja lisää voi. Käristä lihaa, kunnes sen neste on haihtunut. Lisää pataan olut ja silputtu sipuli. Mausta ripauksella suolaa. Jätä kannen alle hautumaan tunniksi. Lisää tarvittaessa suolaa.
  Pese ja kuori perunat ja laita ne kattilaan. Kaada kattilaan vettä, kunnes perunat peittyvät. Lisää suolaa ja keitä 20-30 minuuttia (tai kunnes ovat kypsiä.) Kaada vesi pois ja survo perunat ensin haarukalla ja sitten puukauhan tylpällä kärjellä (tai perunatömpällä.) Lisää voita, suolaa sekä maitoa ja sekoita, kunnes muusi on sopivan oloista. Annostele lautaselle ensin muusi. Tee kauhalla keskelle sopiva kuoppa, johon sitten kauhot kuumaa käristystä. 
  Pohjoisen suosikkiruoan, poronkäristyksen, kera juomaksi sopii erityisen hyvin kylmä olut ja snapsi. Myös punaviiniä ja mineraalivettä voi joskus käyttää.


Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja



2 kommenttia:

  1. Poro on kyllä, jos ei nyt parasta, niin ainakin ihan mielettömän hyvää!! :) Toivottavasti kesällä taas jonkinlainen reissu tehtäis Lappiin, niin saisi täydennettyä "porovarastoja"! :)
    Mukavia synttärijuhlia!! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meidän täytyy yleensä tyytyä kaupan porotarjontaan. Tosin meidän lähikaupassa myydään aina ajoittain puolikkaita poroja ja vielä suht edullisesti, mutta kun pakastimet on aina niin täynnä, ettei sinne yksinkertaisesti mahdu niin paljoa lihaa.

      Poista