Synttärivalmistelut on melko hyvässä mallissa. Tälle päivää on ohjelmassa enää voileipäkakkujen täyttö ja sitten saakin rojahtaa sohvalle kera hyvin ansaitun kylmän siiderin. Vaikka päivä onkin ollut melko kiireinen ja tuvan lämpötilat huitelee ties missä ahkerasti käytetyn uunin vuoksi, niin kyllä mä nautin. Leipominen on vaan niin kivaa!
Ensimmäisenä synttäritarjoilun ohjeista voisi jakaa aamulla tehdyn kinkkupiiraan ohjeen. Yleensä teen kinkkupiirakan juhliin aina saman vanhan ohjeen mukaan, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain uutta. Kuin tilauksesta, löytyi "Ihanimmat piirakat" -kirjasta hyvältä kuulostanut kinkkupiiraan ohje ja se pääsikin heti testiin. Piirakan tein 30*37cm kokoiseen uunivuokaan. Pakkohan tuosta oli pieni pala rosmota, että tietää mitä sukulaisille tarjoaa. Pienen maistiaisen perusteella voi todeta, että ei ollut ollenkaan hullumpi piirakka. Ja tämän testin myötä keittokirjahaastekin hyppäsi yhden pykälän eteenpäin... Jee.
Sipuli-kinkku-juustopiirakka
Taikina:
5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
2tl leivinjauhetta
2dl juustoraastetta
250g voita
1dl kylmää vettä
Täyte:
4-5 sipulia tai 2 suurta purjoa
tilkka öljyä
200g savukinkkua
4 munaa
3dl maitoa
4-6dl emmentaljuustoraastetta
(laitoin emmental-mozzarellaa)
0,5dl vehnäjauhpja
1tl mustapippuria
1dl hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
1 pieni prk ananaspaloja mehussa
0,5tl suolaa
Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää sitten joukkoon juusto ja huoneenlämpöinen voi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Käytä apuna jauhoja ja kauli leivinpaperin päällä taikinasta uunipellin kokoinen levy ja nosta se sitten leivinpaperin kanssa korkeareunaiselle pellille. Painele jauhoisin käsin taikinalevylle myös reunat.
Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota pannulla öljyssä, älä ruskista. Jos käytät purjoa, leikkaa se ohuiksi suikaleiksi ja kuumenna pannulla öljyssä 2-3 minuuttia. Kuutioi kinkku. Vatkaa munat maitoon ja lisää joukkoon juustoraaste, kinkku, sipuli ja valutetut ananaskuutiot. (Leikkasin valmiita ananaspaloja vielä pienemmiksi.) Lisää sitten sekaan jauho ja mausta vielä tuoreilla yrteillä, suolalla sekä pippurilla. Kaada täyte pohjalle ja levitä tasaisesti joka kohtaan.
Paista piirakkaa 200 asteessa 25-30 minuuttia.
Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)
1. 1000 cocktailia
1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä
96. Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit
101. Kotilieden suuri juhlakirja
Suolaiset piirakat ovat niin parhautta! Herkullinen ohje :)
VastaaPoistaKiitos :) Onhan ne niin ihania! Harmillisen harvoin vaan tulee tehtyä, vaikkei tosiaankaan ole kova homma piirakkaa pyöräyttää.
PoistaKiitos tästä ohjeesta! Tein tätä synttäreillä ja tämä sai kovasti kehuja. Linkitin blogistani Helenan Hellasta tähän ohjeeseen, toivottavasti sopii :)
VastaaPoistaMukava kuulla, että piirakasta tykättiin! Ilman muuta saa linkin laittaa. Täytyykin käydä vastavierailulla kurkkimassa mitä herkkuja blogistasi löytyy.
Poista