Synttärivalmistelut on melko hyvässä mallissa. Tälle päivää on ohjelmassa enää voileipäkakkujen täyttö ja sitten saakin rojahtaa sohvalle kera hyvin ansaitun kylmän siiderin. Vaikka päivä onkin ollut melko kiireinen ja tuvan lämpötilat huitelee ties missä ahkerasti käytetyn uunin vuoksi, niin kyllä mä nautin. Leipominen on vaan niin kivaa! 
Ensimmäisenä synttäritarjoilun ohjeista voisi jakaa aamulla tehdyn kinkkupiiraan ohjeen. Yleensä teen kinkkupiirakan juhliin aina saman vanhan ohjeen mukaan, mutta tällä kertaa halusin kokeilla jotain uutta. Kuin tilauksesta, löytyi "Ihanimmat piirakat" -kirjasta hyvältä kuulostanut kinkkupiiraan ohje ja se pääsikin heti testiin. Piirakan tein 30*37cm kokoiseen uunivuokaan. Pakkohan tuosta oli pieni pala rosmota, että tietää mitä sukulaisille tarjoaa. Pienen maistiaisen perusteella voi todeta, että ei ollut ollenkaan hullumpi piirakka. Ja tämän testin myötä keittokirjahaastekin hyppäsi yhden pykälän eteenpäin... Jee.
Sipuli-kinkku-juustopiirakka
Taikina:
5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
2tl leivinjauhetta
2dl juustoraastetta
250g voita
1dl kylmää vettä
Täyte:
4-5 sipulia tai 2 suurta purjoa
tilkka öljyä 
200g savukinkkua
4 munaa
3dl maitoa
4-6dl emmentaljuustoraastetta
(laitoin emmental-mozzarellaa)
0,5dl vehnäjauhpja
1tl mustapippuria
1dl hienonnettua persiljaa tai ruohosipulia
1 pieni prk ananaspaloja mehussa
0,5tl suolaa 
  Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää sitten joukkoon juusto ja huoneenlämpöinen voi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Käytä apuna jauhoja ja kauli leivinpaperin päällä taikinasta uunipellin kokoinen levy ja nosta se sitten leivinpaperin kanssa korkeareunaiselle pellille. Painele jauhoisin käsin taikinalevylle myös reunat.
  Kuori ja hienonna sipulit ja kuullota pannulla öljyssä, älä ruskista. Jos käytät purjoa, leikkaa se ohuiksi suikaleiksi ja kuumenna pannulla öljyssä 2-3 minuuttia. Kuutioi kinkku. Vatkaa munat maitoon ja lisää joukkoon juustoraaste, kinkku, sipuli ja valutetut ananaskuutiot. (Leikkasin valmiita ananaspaloja vielä pienemmiksi.) Lisää sitten sekaan jauho ja mausta vielä tuoreilla yrteillä, suolalla sekä pippurilla. Kaada täyte pohjalle ja levitä tasaisesti joka kohtaan.
  Paista piirakkaa 200 asteessa 25-30 minuuttia. 
Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)
1. 1000 cocktailia
1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu) 
3. Arabialainen keittiö  
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat 
6. Curryruoat 
7. Diabeetikon ruokavalio 
8. Eurooppalaisessa keittiössä 
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja 
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta 
15. Hyvän olon herkut 
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat 
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö  
20. Juhlaleivonnaiset 
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut  
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet 
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset  
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä  
29. Kotilieden iso leivontakirja 
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset 
31. Kotilieden suuri keittokirja 
32. Kotitalous 7 
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö  
35. Kätevä keittokirja 
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla  
38. Leivonta 
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin 
41. Makeat herkut 
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää 
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista 
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit  
51. Painonvartijat - Klassiset herkut 
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia. 
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa. 
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut  
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja  
61. Pirkan parhaat jouluherkut 
62. Pirullisen kuuma chilikirja 
63. Prinsessojen keittokirja  
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit 
65. Ruokamatka maailmalle 
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat  
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka 
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi 
72. Ruokasuosikit: Vokki 
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja  
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset 
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi 
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut 
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit 
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä  
84. Unelmakakut 
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä  
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja  
90. Vähäkolesterolista ruokaa 
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja 
Suolaiset piirakat ovat niin parhautta! Herkullinen ohje :)
VastaaPoistaKiitos :) Onhan ne niin ihania! Harmillisen harvoin vaan tulee tehtyä, vaikkei tosiaankaan ole kova homma piirakkaa pyöräyttää.
PoistaKiitos tästä ohjeesta! Tein tätä synttäreillä ja tämä sai kovasti kehuja. Linkitin blogistani Helenan Hellasta tähän ohjeeseen, toivottavasti sopii :)
VastaaPoistaMukava kuulla, että piirakasta tykättiin! Ilman muuta saa linkin laittaa. Täytyykin käydä vastavierailulla kurkkimassa mitä herkkuja blogistasi löytyy.
Poista