20. maaliskuuta 2014

Is that tuna that I smell? - tonnikalat empanadoissa

Keittokirjahaaste etenee ja tarkastelun alle pääsi Tapakset ja antipastot -kirja. Kirja kuuluu samaan sarjaan jo käytettyjen Pastat ja Curryruoat -kirjojen kanssa. Pakko tunnustaa, että tällä kertaa en noudattanut kirjan ohjetta tarkalleen, mutta silti päätin tuon kirjan tulleen testatuksi. Kirjassa olisi ollut vaikka kuinka monta kiinnostavaa ohjetta, mutta päädyin tekemään tonnikala-empanadoja. Ohjeesta poikkesin siten, että sipulin korvasin salottisipulilla ja keltaisen paprikan puolikkaalla punaisella suippopaprikalla. Lisäksi tein vain 12 empanadaa ohjeen 16 sijaan. Sipulivaihdos oli oikeastaan vahinko, sillä nappasin vain sipulikiposta sipulin ja aloin sitä kuorimaan sen kummemmin käsiini katsomatta. Vasta kuorittuani tajusin, että olin ottanut salottisipulin. Paprikavaihdos johtui puolestaan kaupan tarjonnasta, sillä kaikki tavalliset paprikat olivat niin nahistuneita, ettei niiden ostaminen innostanut. Persiljakin vaihtui kuivattuun, kun tuoretta ei löytynyt tarpeeksi, jotta olisi riittänyt niin empanadoihin kuin ruokaankin. Maultaan nämä olivat superhyviä ja helposti olisi voinut syödä useammankin.




Tonnikala-empanadat
(12-16kpl)

6-8kpl (500g) lehtitaikinalevyjä
0,5-1 punaista suippopaprikaa
(tai keltainen paprika) 
1 (salotti)sipuli 
0,5 ruukkua tuoretta persiljaa
(tai vajaa rkl kuivattua)
1prk tonnikalaa öljyssä
2rkl oliiviöljyä
(suolaa)
0,5tl chilijauhetta
Voiteluun:
1 keltuainen
2rkl maitoa 

  Aseta lehtitaikinalevyt vierekkäin sulamaan. Puolita ne niin, että saat 12-16 neliötä. Halkaise paprika, poista siemenet ja leikkaa pieniksi kuutioiksi. Kuori ja silppua sipuli. Hienonna persilja. Valuta tonnikala hyvin.
  Kuumenna oliiviöljy ja kuullota siinä sipuli. Lisää tonnikala ja paprika ja kypsennä niitä 2 minuuttia välillä hämmentäen. Mausta chilijauheella ja persiljalla ja lisää halutessasi hieman suolaa. Anna täytteen jäähtyä. Kuumenna uuni 200-asteiseksi. 
  Vuoraa pelti leivinpaperilla. Pane kullekin taikinalevylle ruokalusikallinen täytettä. Itse kaulin levyjä aavistuksen isommiksi ennen täytteen lisäämistä. Taita levyt kolmioiksi ja painele reunat kiinni. Painele reunoja vielä haarukalla. 
  Nosta empanadat pellille ja jätä niiden väliin hieman tilaa. Sekoita keltuainen ja maito, voitele leivonnaisten pinta seoksella ja paista ne uunissa rapeiksi, noin 20-25 minuuttia. Tarjoa empanadat lämpiminä.

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit


4 kommenttia:

  1. Mun piti jouluksi tehdä jauheliha-empanadoita (onkohan edes oikein kirjoitettu...?!) mutta hukkasin ohjeen johonkin eikä sitä ole vielä tähän päivään mennessä löytynyt. Toteutan kyllä ohjeen heti kun se löytyy. Se on "siellä jossain", samassa paikkaa missä yleensä on mun puhelin ja rahapussi ja tällä hetkellä myös kameran linssin suojus... Jonain päivänä vielä hukkaan itsenikin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oot sitten samanlainen homespää kuin minäkin. :D Mutta jos sen ohjeen joskus löydät, niin julkaisethan! Mulle ainakin kelpaisi!

      Poista
  2. Oi näyttää super hyviltä!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos :) Hyviä kyllä olivat ja katosivat melko nopsaan. Ja sen lisäksi vielä ihanan helppoja tehdä.

      Poista

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...