4. huhtikuuta 2014

Putket mutkalla - jauhelihacannelloneja ja italiansalaattia

Nämä mun jutut laahaa hieman jäljessä, kun aika tuntuu menevän kaikkeen muuhun kuin kirjoittamiseen. Mutta ehkä se ei ole niin vaarallista. Eilen tein ruoaksi ison  vuoallisen cannelloneja, joita sitten syötiin italiansalaatin kera. Cannellonit tein sen mukaan, mitä kaapista sattui löytymään ja kyllä niistä ihan syömäkelpoisia tuli. Italiansalaattiin poimin ohjeen Pirkan parhaat jouluherkut -kirjasta, joten keittokirjahaastekin hyppäsi jälleen yhden pykälän eteenpäin. Tosin tunnustettakoot, että jälleen kerran yksi kirja on tullut lisääkin. Kun löysin edullisesti Ulla Svenskin Lempileivonnaiset -kirjan, niin enhän mä sitä voinut kauppaan jättää... Taidan olla kirja-addikti. 

Mutta sitten niihin ohjeisiin. Cannelloneissa käytin valmiita putkimakaroneja, kun niitä kerran kaapissa oli. Putkien täyttäminen on melko tylsää puuhaa, mutta yllättävän hyvin täytteen sai paikoilleen. Päälle olisi voinut laittaa enemmän nestettä, mutta ei noista silti liian kuivia tullut. Italiansalaatti ei sinänsä ollut ehkä paras mahdollinen valinta cannellonien seuraksi, sillä molemmat ovat melko tuhtia syötävää. Sinällään salaatti oli oikein hyvää ja sopivatkin hyvin yhteen, mutta jotenkin sitä kaipasi jotain raikkauttakin sekaan. Salaattia syödessä ihmettelin, että mitähän outoa tässä nyt on... Vasta nyt kirjoittaessa tajusin, että tässä italiansalaatissa ei ollut ollenkaan pastaa. Sen verran poikkesin ohjeesta, että käytin salaattiin 200g kinkkua ohjeen 150 gramman sijaan. Tuntui hölmöltä jättää olematonta kinkkunokkoa jääkaappiinkaan. 




Italiansalaatti

3 keitettyä porkkanaa
2 keitettyä perunaa
2 omenaa
2 maustekurkkua
1pss(200g) pakasteherneitä
150-200g palvikinkkua
Kastike:
1dl majoneesia
1dl kuohu- tai vispikermaa
1rkl sinappia
1rkl viinietikkaa
suolaa
sokeria

  Leikkaa keitetyt, kuoritut perunat ja porkkanat, omenat, kinkku ja kurkut ohuiksi suikaleiksi tai pieniksi kuutioiksi. Lisää joukkoon herneet. Vatkaa kerma vaahdoksi ja sekoita kastikeainekset ensin keskenään ja sitten varovasti ainesten joukkoon. Pane salaatti tarjolle kulhoon ja koristele halutessasi tomaattilohkoilla ja persiljalla. 



Cannellonit
(16kpl)

16 cannellonipastaa
Täyte:
400g jauhelihaa 
1 iso sipuli
1tlk herkkusieniä
100-150g kevätsipulisulatejuustoa
140g tomaattipyreetä
3-4tl valkosipulimurskaa
suolaa
mustapippuria
oreganoa
Päälle:
1tlk smetanaa
1,5dl ruokakermaa
pari kourallista juustoraastetta

  Valmista ensin täyte. Hienonna sipuli ja valutetut herkkusienet. Ruskista jauheliha kevyesti pannulla, lisää ruskistamisen loppupuolella sipuli- ja sienisilppu. Lisää pannulle tomaattipyree ja sulatejuusto ja sekoittele, kunnes juusto sulaa. Mausta seos valkosipulilla, suolalla, oreganolla ja pippurilla. Anna jäähtyä hetki. 
  Voitele tai öljyä laakea uunivuoka. Täytä cannellonit jauhelihatäytteellä ja lado vuokaan vieri viereen. Sekoita smetana, kerma ja juustoraaste keskenään ja kaada vuokaan cannellonien päälle. 
  Kypsennä cannelloneja 175-200 asteisessa uunissa 30-40 minuuttia tai kunnes cannellonit ovat pehmenneet. Jos pinta tummuu liikaa, peitä vuoka leivinpaperilla tai foliopalalla. 

Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista 
99. Sopat!
100. Kakkutikkarit 
101. Kotilieden suuri juhlakirja
102. Lempileivonnaiset

Käykäähän muuten osallistumassa Pirullisen kuuman keittokirjan arvontaan! Kommentoimalla arvontatekstiä ihana, chilinen keittokirja voi olla just sun! Arvontaan pääset tästä.

6 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Niin on :) Pitäis vaan keksiä välillä muutakin sisälle kuin jauhelihaa.

      Poista
  2. Cannelonit on minunkin mielestä hyviä, mutta en jaksa ikinä tunkea tuota täytettä valmiisiin putkiin vaan mielummin esikeitän tavallisia lasagnelevyjä ja rullailen sitten niiden sisään täytettä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt on pakko tunnustaa, että en oo koskaan tehnyt näitä tavallisista lasagnelevyistä. Saako ne rullat helposti pysymään kasassa?

      Poista
    2. Kyllä mulla on ainakin pysynyt hyvin kasassa. Olen todennut itselleni helpommaks esikeittää ne levyt, kun se että yritän tunkea sinne pieneen putkeen täytettä.

      Poista
  3. Täytyy kokeilla seuraavalla kerralla. Oisko sulla jotain hyvää kana- tai tonnikalatäytettä näihin?

    VastaaPoista