8. lokakuuta 2013

Black sheep of the family - kuppikakkuja Latella ja ilman (sitruunabroilerin kera)

Äiti oli tullut pitkästä aikaa Seinäjoelle, tällä kertaa tosin veljeni luo. Kävin muksujen kanssa iltasella äitiäni moikkaamassa ja vein samalla koko konkkaronkalle kuppikakkuja. Lasten omat naamioin Late Lampaaksi kavereineen ja aikuisten omat kuorrutin pelkästään suklaavaahdolla. Jouduin hieman säveltämään leipoessani, sillä makadamiapähkinöitä ei kaupasta löytynyt ja korvasin ne parapähkinöillä. Kuppikakkujen kuorrutus ei jähmettynytkään tarpeeksi nopeasti, joten vatkasin vain kermaa vaahdoksi ja lisäsin joukkoon vielä suht nestemäistä suklaakuorrutetta. Eipä siinä suurta vahinkoa käynyt, sillä näin tehtynä kuorrutus oli valtavan hyvää. Kotiin päästyäni alkuperäinen kuorrute  oli vihdoin jähmettynyt, eli se vaatii vain hieman enemmän aikaa. Alkuperäisessä ohjeessa kuppikakut koristeltiin vielä pähkinöillä ja sulatetulla valko- ja tummalla suklaalla. Minä jätin kiireissäni koristelut väliin, eikä nuo kyllä olisi enempää suklaata kaivanneetkaan. Lammas-kuppikakutkin koristelin vähän sinne päin, mutta ei se tuntunut muksuja haittaavan. Ohje näihin herkkupaloihin löytyi Cheryl Lindbladin Syötävän suloiset kuppikakut -kirjasta, jonka sain Mustikkasuu-blogin Heidiltä.




Suklaa-pähkinäkuppikakut ja Late-muffinssit
(12 isoa tai 24 keskikokoista)

3,75dl vehnäjauhoja
1dl tummaa kaakaojauhetta
1tl vaniljasokeria
1,5tl leivinjauhetta
125g huoneenlämpöistä voita
2,5dl sokeria
2 kananmunaa
1dl maitoa
0,5dl ranskankermaa
2dl karkeaksi rouhittuja makadamia- tai parapähkinöitä
Kuorrute: 
250g tummaa suklaata
1,5dl kuohu- tai vispikermaa
2rkl voita 
Koristeeksi Late-muffinsseihin:
pieniä vaahtokarkkeja
sokerimassaa

  Kuumenna uuni 175 asteeseen. Sekoita vehnäjauhot, kaakaojauhe, vaniljasokeri sekä leivinjauhe keskenään ja jätä seos odottamaan. Vaahdota voi ja sokeri kuohkeaksi vaahdoksi. Lisää joukkoon kananmunat yksi kerrallaan ja sekoita hetki kummankin kananmunan lisäämisen jälkeen. Sekoita taikinaan lopuksi jauhoseos vuorotellen maidon ja ranskankerman kanssa. Lisää pähkinärouhe. 
  Jaa taikina muffinipellille asetettuihin paperivuokiin. Kypsennä keskikokoisia leivoksia 20-25 minuuttia ja pienempiä hieman vähemmän aikaa. Kokeile kypsyys tikulla. Jäähdytä hyvin.
  Paloittele kuorrutuksen suklaa kuumankestävään kulhoon. Kuumenna kerma ja voi kattilassa ja kaada seos suklaapalojen päälle. Sekoita niin kauan, että suklaa sulaa. Jäähdytä seosta kunnes se sakenee. Halutessasi voit vatkata lisää kermaa ja sekoittaa vatkaamisen loppuvaiheessa pelkkää sulatettua suklaata tai löysää suklaakuorrutetta vaahdon joukkoon. 
  Levitä tai pursota seos leivonnaisten pinnalle. Late lammas-muffinssien päällä on lisäksi vaahtokarkkeja villoina ja naamat on tehty sokerimassasta.




Mulla oli hieman ennakkoluuloja päivän ruokaa kohtaan, mutta ne osoittautuivat turhiksi. Vaatimattomalta näyttänyt pinaatti-sitruunabroileri oli ihanan mehukasta ja raikasta. Kerma ja munat tosin muistuttivat enemmänkin uunijuustoa, mutta hyvin ne kuitenkin sai syötyä. Pinaattia laitoin reilusti vähemmän kuin alkuperäisessä ohjeessa, mutta se riitti mielestäni oikein hyvin. Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista.

Pinaatti-sitruunabroileri

3-4 maustamatonta broilerin rintafileetä
2 sitruunaa
suolaa
rouhittua mustapippuria
jauhettua muskottipähkinää
250g tuoreita pinaatinlehtiä (laitoin vain 100g)
vettä
suolaa
jauhettua muskottipähkinää
3 kananmunaa
2dl kermaa
suolaa
rouhittua musta- tai valkopippuria

   Laita broilerin rintafileet muovipussiin. Halkaise sitruunat ja purista mehut puolikkaista. Sekoita mausteet mehuun ja kaada liemi pussiin. Sulje pussi ja pusertele sitä käsin niin että liemi ympäröi broilerifileet. Anna maustua viileässä 1-2 tuntia.
  Huuhtele pinaatinlehdet juoksevalla, kylmällä vedellä. Kuumenna tilkka vettä laakeassa paistinpannussa tai paistokasarissa ja kiehauta pinaatinlehdet. Kaada pinaatinlehdet siivilään ja anna valua kuonolla. Mausta. Valuta liemi pois broilerifileistä ja laita fileet voideltuun uunivuokaan. Levitä pinaatinlehdet päälle. Sekoita kananmunat, kerma ja mausteet ja valuta seos vuokaan. Kypsennä 175 asteessa noin 30 minuuttia. Tarjoa paistettujen tomaattien tai riisin ja hyvän leivän kanssa.


2 kommenttia:

  1. Oi kun herkullisen kuuloisia kuppikakkuja!
    Nuo Latet on edelleenkin mun suosikkeja! :) Isäntä-Latella olis synttärit ens viikolla, pitäsköhän taikoa näitä kuppikakkuja... :)

    VastaaPoista