19. joulukuuta 2013

Jouluruokaa tarjoo köökin väki.... Pipari-igluja ja porkkanalaatikkoa

Nyt kun sain bataattilaatikon bataatit kiehumaan, voi äkkiseltään laittaa eilen tehdyn porkkanalaatikon ohjeen jakoon. Mun oli alunperin tarkoitus tehdä porkkanalaatikko Ruokasurffausta-blogin perinnereseptin mukaan, mutta muutin sitten mieleni kesken kokkauksen. Yllätys... Jotain nappasin mukaan tuostakin ohjeesta ja osa on peruja omasta, ikivanhasta ohjeesta. Aluksi oli tarkoitus kypsentää laatikko 1,5 litran foliovuoassa, mutta eihän tämä siihen mahtunut. Tällä ohjeella tehtynä porkkanalaatikosta tuli ihanan pehmeää, mutta silti melko miedon makuista. Pikkumiehen kommentti oli, että ruoka oli tosi, tosi hyvää... Mutta ei silti suostunut ottamaan toista haarukallista .D

Mutta ennen porkkanalaatikkoa, esitellääs tytön pipari-iglut. Tyttö oli koulussa lehtiä lukiessaan nähnyt pipari-iglujen ohjeen ja toivoi, että meillekin tehtäisiin sellainen. Ja kun tyttö jotain pyytää, niin enhän mä voi kieltäytyä. Ohjetta ei enää löytynyt, mutta eipä sitä tarvittukaan. Laitoin kaulitun taikinan pikkuruisten kuivakakkuvuokien päälle ja löin uuniin. Iglujen ovensuut on paistettu lasisen maustepurkin päällä. Taikinan tein netistä löytämäni piparkakkutalotaikinaohjeen mukaan, mutta se oli oikeasti niin mauton ja varsin turpoavaista sorttia, joten en viitsi ohjetta jakaa. Tyttö hoiti koristelun, joten kuvat sentään kehtaa esitellä.




Porkkanalaatikko

1kg porkkanoita
1,5dl puuroriisiä
vettä
suolaa
2dl kermaa
2rkl voita
1tl suolaa
0,5tl sokeria
pikku ripaus muskottipähkinää
Päälle:
korppujauhoja
voita

  Kuori ja kuutioi porkkanat pieniksi kuutioiksi. Laita kuutiot kattilaan ja kaada päälle niin paljon vettä, että porkkanakuutiot peittyvät juuri ja juuri. Lisää n. 0,5tl suolaa. Keitä hiljalleen, kunnes porkkanat ovat pehmeitä. Keitä riisi pehmeäksi kevyesti suolalla maustetussa vedessä. Valuta riisi.
  Kaada porkkanoiden keitinvesi pois ja survo porkkanat perunatömpällä, tms. Lisää joukkoon riisi, sokeri, muskottipähkinä, kerma ja voi sekä mausta maun mukaan suolalla. Sekoita tasaiseksi. Kaada taikina noin 2 litran vuokaan. Kuvioi laatikon pinta halutessasi vaikkapa lusikalla. Ripottele päälle korppujauhoja sekä voinokareita.
  Kypsennä porkkanalaatikkoa 150 asteisessa uunissa noin 2 tunnin ajan.



2 kommenttia:

  1. Ihanat iglut!! Niin ja unohdin aiempaan postaukseen kommentoida, että hieno homma että tytön polvi on kunnossa!! <3 Ja ihan mahtavaa että on niin innostunut jalkapallosta!! :)

    Mullakin on bataattilaatikot jo pakkasessa odottamassa, että saadaan ne joulupäivänä mun vanhempien tykönä nauttia, nam!! Porkkanalaatikkoa en tänä vuonna aio tehdäkään. Olen tykästynyt porkkanalaatikonkin tekemään ilman riisiä, jotenkin osuu sillä tavalla paremmin mun makuhermooni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, on kyllä loisto juttu, ettei mitään löytynyt! Ja toivotaan, että jatkossa jalat kestää.

      Mä tein viime vuonna porkkanalaatikon mannasuurimoista. Oli aika jännää. Mulle kelpaa sekä riisillä että ilman :)

      Poista