8. heinäkuuta 2014

Keep on eating, baby, till you get enough - ihanan tavallinen jauhelihalasagne

En tiedä mikä mielenhäiriö eilen iski, kun mun oli saatava tehdä lasagnea siitä huolimatta, että lämpömittari lähenteli 30 astetta niin sisällä kuin ulkonakin. Mies kyllä yritti nätisti vihjailla, että voisi säästää mut hikiseltä kokkaustuokiolta ja tuvan lisälämmöltä hakemalla jotain noutoruokaa. Mutta eihän mun luonto tällä kertaa antanut periksi. Kun kerran ainekset lasagneen oli ostettu, niin lasagnea oli saatava.

Yleensä en lasagneen kauheasti kasviksia laita, mutta nyt ajattelin hyödyntää kaappien sisältöä ja silppusin jauhelihakastikkeen joukkoon porkkanaa ja lehtiselleriä. Sipuli ja valkosipuli on vakio, samoin sienet. Tässä lasagnessa ei ole mitään ihmeellistä, mutta oli niin sopivan hyvää perusmättöä, että täytyy laittaa ohje talteen ihan vaan jo siksi, että muistaisin jatkossakin lisäillä tähän ruokaan rohkeammin kasviksia ja tehdä juustokastikkeesta tarpeeksi paksua. Yleensä kun tapaan jättää kastikkeet liian löysäksi, jolloin lasagne muistuttaa enemmän juustosoppaa. Tässä versiossa kastikkeiden paksuudet ja määrät olivat oikein soppelit. Jos jotain pitäisi tehdä toisin, niin hieman potkua tuohon voisi lisätä, samoin valkosipulia. Eikä kunnon pippurilisäkään tuota pahentaisi. Mutta hyvin kyllä kelpasi tällaisenakin.




Lasagne

lasagnelevyjä
Jauhelihakastike:
700g sika-nautajauhelihaa
2 porkkanaa
2 lehtisellerin vartta
1 iso punasipuli
1 yksikyntinen valkosipuli
1tlk viipaloituja herkkusieniä
500g paseerattua tomaattia
2tl suolaa
mustapippuria
1tl ruokokidesokeria
kuivattua basilikaa
öljyä
Juustokastike:
4 kukkurallista rkl margariinia 
1dl vehnäjauhoja
8dl kevytmaitoa
200g juustoraastetta
ripaus suolaa
Päälle:
100g juustoraastetta 

  Valmista ensin jauhelihakastike. Kuutioi porkkanat ja sellerit. Hienonna sipulit ja valkosipuli. Valuta herkkusienet. Kuumenna öljy pannulla ja kuullota kasviksia hetki. Lisää joukkoon jauheliha ja ruskista. Mausta seos suolalla ja pippurilla. Lisää pannulle paseerattu tomaatti ja sokeri. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljalleen ainakin vartin verran. Mausta kastike basilikalla.
  Sulata margariini mielellään paksupohjaisessa kattilassa. Lisää joukkoon vehnäjauhot ja kypsennä hetki sekoittaen. Älä anna jauhojen ruskistua. Lisää joukkoon maito vähän kerrallaan ja keitä samalla hyvin sekoittaen. Kun kastike kiehahtaa, lisää joukkoon juustoraaste. Sekoita kastike tasaiseksi ja mausta ripauksella suolaa.
  Levitä kevyesti öljytyn vuoan pohjalle ohut kerros jauhelihakastiketta. Kaada päälle juustokastiketta ja lado kerros lasagnelevyjä. Tee samoin kaksi seuraavaa kerrosta. Lado viimeiseksi päälle kerros valkokastiketta ja ripottele päälle juustoraaste.
 Kypsennä lasagnea 175-asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna vetäytyä vielä vartin verran uunista ottamisen jälkeen.
 

4 kommenttia:

  1. Heh, meillä oli taas samat ajatukset, mullaki teki eilen kovasti mieli lasagnea. Tosin mä olin helteen armoilla, enkä jaksanu lasagnea vääntää. Illalla sit jaksoin laittaa uuniin jauheliha-pastavuoan, joka nyt ei lasagnea korvaa, mutta jotain lohtua toi silti! :)

    VastaaPoista
  2. Mä teen itse ihan killeri lasagnea ja se menee meidän kahden hengen taloudella yhdelta istumalta! Samoin kuin kesäkurpitsalasagne! :)

    http://ellysinbakemyday.blogspot.fi/

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Täytyypä käydä tutkimassa ohjeita tarkemmin :) Kesäkurpitsalasagnen saa tosin meidän perheessä unohtaa. Mulle ja muksuille kelpaisi, ukolle ei.

      Poista