21. heinäkuuta 2014

Mama bake a pie - hävikkiherkkuna feta-salamipiirakka

Suolaisia piirakoita ei meidän pöydässä ole viime aikoina juuri näkynyt, tai siltä ainakin tuntuu. Siksi päätin uhmata ulkona ja tuvassa vallitsevaa kuumuutta ja leipoa salamilla ja fetalla täytetyn piirakan yöpalaksi töistä kotiutuvalle ukolle. Raasulla kun on lomat lusittu ja joutui taas palaamaan sorvin ääreen. En tiedä kumpiko stressasi loman loppumista enemmän, sillä mua ahdisti suunnattomasti ajatus siitä, että joudun taas yksin juosta muksujen perässä ja pitää tupaa pystyssä miehen ollessa töissä. Eihän ne aamuviikot niin kamalia ole, mutta nämä iltaviikot meinaavat ottaa päähän voimille. Ehkä tähän taas tottuu, kun on pakko. 

Mutta siihen piirakkaan. Kauppareissu ei ajatuksena innostanut, joten tein piirakan kotoa löytyvistä aineksista. Saipa samalla hävitettyä pari päivää vanhan, mutta vielä syömäkelpoisen salamipaketin ja kaappiin unohtuneen tuorejuuston. Pohjan tein hyväksi havaitulla, Ihanimmat piirakat-kirjasta löytyneellä ohjeella. Tosin tein vain puolikkaan annoksen, joka oli sopiva tavalliseen piirakkavuokaan. 




Feta-salamipiirakka

Taikina:
2,5dl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
1tl leivinjauhetta
1dl juustoraastetta
125g voita
0,5dl kylmää vettä
Täyte:
125g minisalameja
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
0,5 keltainen paprika
vajaa 0,5prk salaattijuustokuutioita öljymarinadissa
100g chilituorejuustoa
Lisäksi:
2dl kermaa
2 kananmunaa
ripaus suolaa
ripaus mustapippuria
100g emmental-mozzarellajuustoraastetta

  Sekoita taikinan kuivat aineet keskenään. Lisää sitten joukkoon juusto ja huoneenlämpöinen voi, lisää vesi ja sekoita tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina piirakkavuoan pohjalle ja reunoille.
  Viipaloi salamit ohuehkoiksi viipaleiksi ja ruskista kevyesti pannulla. Hienonna sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hetki salamista irronneessa rasvassa. Anna salamien ja sipulien jäähtyä hetki. 
  Levitä tuorejuusto pohjan päälle ja ripottele salamiviipaleet, sipulisilppu, salaattijuustot ja kuutioidut paprikat juuston päälle. Peitä ainekset juustoraasteella. 
  Vatkaa munien rakenne kevyesti rikki ja sekoita kerma joukkoon. Mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Kaada muna-kermaseos vuokaan.
  Kypsennä piirakkaa 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia, tai kunnes täyte on hyytynyt ja saanut hieman väriä. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua.



2 kommenttia:

  1. Onko aika oikeasti mennyt näin nopeasti...? Juurihan teillä vasta Jykä aloitti loman!! Noh, näemmä aika kiitää silmissä. Ja ainahan se on loman jälkeen sellaista hiljaista totuttautumista taas arkirytmiin. Kyllä se siitä! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, vähän turhan nopsaan tuo loma meni :/ Olisin mä mielelläni pitänyt tuon kotona vähän pidempäänkin :)

      Poista