26. maaliskuuta 2013

Täältä saapuu aurinko

Tänään sain taas kerran muistutuksen siitä, että kannattaisi ehkä tarkistaa kaappien sisältö ja tarvittavien ainesten löytyminen, ennen kuin aloittaa leipomisen. Aamulla päätin, että tänään on taas leipäpäivä ja tyytyväisenä etsin mapeistani hyvältä kuulostavan leipäohjeen. Mun mielestä aurinkoleivät näin ihanan aurinkoisena päivänä vaan kuuluu asiaan! Osan aineksista otin ajoissa huoneenlämpöön, kävin pikamutkan postissa ja laitoin taikinan alulle. Mutta sitten ne ongelmat alkoivat. Meillä oli käynyt joku hunajarosvo ja hädin tuskin sain kaavittua kahdesta hunajapänikästä puolisen desiä hunajaa. Auringonkukansiemenpussi hupeni ennen aikojaan, mutta onneksi kaapin perukoilta löytyi lisää. Hiivaleipäjauhot riitti just ja just. No, leivistä ei tullut ehkä niin makeita kuin olisi pitänyt, mutta ei voi mitään. Hetken mietin, että lorautanko siirappia kaveriksi, mutta annoin sitten olla. Osaako joku viisaampi kertoa, olisiko siirappi ja hunaja yhdessä ollut paha virhe?

Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista, eikä googlettamallakaan löytynyt infoa aiheesta. Mutta jälleen kerran kunnia ohjeesta kuuluu jollekulle muulle.

Aurinkoleivät
(2kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
2tl suolaa
0,5-1dl hunajaa
2dl(n.100g) hienoa porkkanaraastetta
2dl kuorittuja auringonkukansiemeniä
11-12dl hiivaleipävehnäjauhoja
3dl vehnäjauhoja
100g voita

  Liuota hiiva, suola ja hunaja kädenlämpöiseen maito-porkkanaraasteseokseen. Lisää auringonkukansiemenet. Alusta taikinaan jauhot ja loppuvaiheessa pehmeä voi. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi liinalla peitettynä.
  Leivo taikinasta kaksi leipää. Nosta leivät leivinpaperille pellille ja kohota hyvin. Leikkaa leipien päälle ristiviillot ja ripottele pinnalle hieman jauhoja. Paista 175 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. Leipä on kypsää, kun pohja kumisee koputettaessa.
  Huom!  Halutessaan maidon voi korvata vedellä ja desillä maitojauhetta.


6 kommenttia:

  1. Mikään ei voita sitä itsetehtyä leipää ja sitä tuoksua. Voi kun olisi joka päivää aikaa tuohon hommaan.

    VastaaPoista
  2. Kuulostaapa hyvältä. Itse pidän paljon leivästä jossa on siemeniä, ja porkkanaraastekin tuo mukavaa mehevyyttä leipään. :)

    VastaaPoista
  3. Oon Sarppu aivan samaa mieltä sun kanssa, etenkin siitä tuoksusta! Ennen en kauheasti piitannut itse tehdyistä leivistä, kun kaikki mukamas maistui samalta. Mutta nyt voisin leipoa vaikka joka päivä!

    Ja pakko olla samoilla linjoilla Herkkuhovinkin kanssa :) Pähkinät, siemenet ym. leivässä on huippu juttu. Mukavasti purtavaa :)

    VastaaPoista
  4. Itse leivotut leivät ja sämpylät ovat kyllä ihan parhaita! :-) Just leivoin pellillisen sämpylöitä keiton kanssa syötäväksi ja oli ihan super hyvää! Vois kyllä leipoa vaikka viikonloppuna taas leipää tai patonkeja :-)

    VastaaPoista
  5. Heip! Just vasta löysin sun blogin. Kiitos linkityksestä, kiva jos oot käynyt kurkkimassa. :-) Mä luulen, että hunaja ja siirappi - varsinkin vaalea - olisivat voineet toimia ihan hyvin yhdessä. Tai sitten hunaja ja sokeri tai vaikka ihan tavallinen sokerikin. Mä tykkään tosi paljon makeista leivistä, sekä tummista että vaaleista. Hyvää kevättä sinne!

    VastaaPoista
  6. Kiitos Saara vinkistä! Sattumalta sun blogin löysin ja vaikutti niin kivalta, että pakkohan se oli tuohon laittaa seurattavaksi :D Vielä kun joskus olisi aikaa käydä lukemassa ihan alusta asti!

    VastaaPoista