21. maaliskuuta 2013

Be as soft as you can - pehmeääkin pehmeämmät ruusunmarjasämpylät

Ajattelin aamusella pitää sellaisen rentouttavan leivontatuokion ja pyöryttää pellillisen ruusunmarjasämpylöitä. Leivonta sujui kutakuinkin näin:

- Ota kulho kaapista ja nosta keittiön pöydälle.
- Hae ainekset valmiiksi.
- Huuhtele kulhon pohjalta sinne yllättäen kipattu lusikallinen rahkaa.
- Laita kulho pöydälle.
- Avaa sosepurkit ja kaada soseet kulhoon. Kaada vesi joukkoon ja vie mikroon lämpiämään.
- Pyyhi pöydältä siihen huolella lusikoidut ja levitetyt soseen loput.
- Nosta tyhjät sosepurkit tiskipöydälle turvaan.
- Hae kulho mikrosta.
- Pyyhi keittiön pöydältä pöydälle kaadetut maidot.
- Lisää ainekset ohjeen mukaan.
- Lisää jauhoja summamutikassa, sillä pojan pyöriessä jaloissa menee taatusti laskuissa sekaisin.
- Laita perheen miehet pihalle taikinan kohoamisen ajaksi.
- Taikinan kohottua, nosta leivonta-alusta pöydälle ja ripottele siihen jauhoja. Nosta poika pois alustan viereltä, ennen kuin kaikki jauhot on levitetty pöydälle/lattialle.
- Pyörittele sämpylöiksi mahdollisimman nopeasti ennen kuin kaikki taikina on syöty.
- Pese poika ja pöytä ja imuroi lattia.

Oikeasti tuo Yhteishyvästä napattu ohje menee hieman eri tavoin. Muuten tein kutakuinkin ohjeen mukaan, mutta pakasteruusunmarjasoseen korvasin kahdella purkillisella lasten ruusunmarja-päärynäsosetta. Kuivahiivan tilalla käytin tuorehiivaa ja ruissihtijauhot korvasin tavallisilla ruisjauhoilla. Mitä eroa muuten on ruisjauhoilla ja ruissihtijauhoilla? Kauheasti en näiltä sämpylöiltä mitään odottanut, mutta lopputuloksena oli uskomattoman pehmeitä ja maukkaita sämpylöitä! Liekö sitten vaan hyvä juttu, että menin jauhomäärissä sekaisin ja lisäilin jauhoja ihan fiiliksen mukaan.

Ruusunmarjasämpylät

2tlk(à125g) lasten ruusunmarjasosetta
3dl vettä
2rkl siirappia
2tl suolaa
0,5dl öljyä
2dl ruisjauhoja
25g hiivaa
n.9dl vehnäjauhoja
Voiteluun:
0,5dl voi- tai margariinisulaa

  Sekoita ruusunmarjasose ja vesi keskenään ja lämmitä kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva joukkoon. Lisää siirappi, suola ja öljy sekä ruisjauhot kevyesti vatkaten. Lisää vehnäjauhoja vähitellen ja alusta taikina hyvin vaivaten. Anna taikinan kohota kaksinkertaiseksi lämpimässä paikassa liinalla peitettynä.
  Jaa kohonnut taikina 12-15 osaan ja pyörittele ne sämpylöiksi. Anna kohota kaksinkertaisiksi peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla 12-15 minuuttia. Sivele lämpimien sämpylöiden pinta rasvalla.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...