5. maaliskuuta 2013

Can't make an omelette without breaking an egg

Munakkaat on kyllä kätevä tapa hävittää jääkaappiin jääneitä jämiä. Ja näin viikonlopun jälkeen niitä tuntuu löytyvän vähän turhan paljon.... Pikkuisen kuivahtanut juusto tai pian vanhaksi menevät leikkeleet uppoavat näihin erinomaisesti. Täytteiden suhteen vain mielikuvitus (ja jääkaapin sisältö) on rajana. Jos haluaa vaihtelua siihen perinteiseen, pannulla paistettuun munakkaaseen, voi munakasseoksen tupata uuniin. Vaahdotetun valkuaisen ansiosta tästä munakkaasta tuli mukavan pehmoinen ja kuohkea. Tosin mun tekeleen olisi voinut napata uunista pikkaisen aikaisemminkin, mutta tietenkin unohdin itteni tekemään jotain muuta....

Kuohkea uunimunakas

4 kananmunaa
0,5dl vettä
1rkl vehnäjauhoja
0,5tl suolaa
0,5tl oreganoa
ripaus mustapippurirouhetta
ripaus chilijauhetta
0,5dl juustoraastetta
Täyte: 
3 salottisipulia
2 valkosipulinkynttä
2 isoa ekstapalvikinkkusiivua
1tl margariinia
Päälle:
silputtua persiljaa

  Tee ensin täyte silppuamalla sipulit ja kinkku. Sulata margariini pienessä valurautapannussa ja lisää silputut sipulit. Anna kuullottua hetki ja lisää sen jälkeen kinkkupalat. Anna niiden lämmitä ja siirrä pannu pois liedeltä.
  Erottele keltuaiset ja valkuaiset toisistaan. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vatkaa keltuaisia hetki ja lisää keltuaisten joukkoon vesi, vehnäjauhot ja mausteet.  Nostele keltuaisseokseen kolmannes valkuaisista sekä juustoraaste. Lisää loput valkuaisvaahdosta varovasti nostellen.
  Kaada munakasseos pannuun kinkku-sipulisilpun päälle ja nosta pannu uuniin. Kypsennä 200-asteisessa uunissa noin 15-20 minuuttia tai kunnes seos on hyytynyt ja pinta on saanut kauniin värin. Ripottele valmiin munakkaan päälle persiljaa ja tarjoa heti.
  Uunimunakkaan voi valmistaa myös uunivuoassa. Kypsennä silloin täyte pannulla ja kaada pieneen,  voideltuun uunivuokaan. Kypsennä muuten samoin kuin valurautapannullakin.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti