16. maaliskuuta 2013

Rye rye baby, baby good rye!

Ensinnäkin iso kiitos tähän saakka tulleista lahjoituksista UN Womenin "Nälkä voidaan voittaa"-kampanjaan! Koossa on jo 50 euroa. Hyvä, hyvä! Jokainen lahjoitus on tärkeä ja tarpeellinen. Kampanja jatkuu edelleen ja lahjoittaa voi aina 10.4.2013 saakka osoitteessa https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa

Sitten taas näihin arkisempiin asioihin. Aamulla ennen kauppareissua laitoin sämpylätaikinan muhimaan. Mies bongasi Yhteishyvästä niin herkullisen kuuloisten pähkinäsämpylöiden ohjeen, että oli pakko päästä niitä heti testaamaan. Ainakin näissä sämpylöissä on paljon purtavaa ja hyviä rasvoja. Vähän mä mokailin taikinaa tehdessä. Unohdin nimittäin lisätä siirapin rouheseokseen ja lisäsin sen vasta turvottelun jälkeen. Mokailusta huolimatta näistä tuli aivan loistavia! Mun lempparisämpylä on löytynyt!

Pähkinäsämpylät

2dl ruisrouhetta
1dl kauraleseitä
1dl auringonkukansiemeniä
3rkl siirappia
2-3tl suolaa
5dl kiehuvaa vettä
25g hiivaa
2dl vettä
n.9dl vehnäjauhoja
2dl pähkinäsekoitusta
0,5dl oliiviöljyä

   Mittaa kulhoon ruisrouhe, leseet, siemenet, siirappi ja suola. Sekoita joukkoon kiehuva vesi. Anna turvota tunnin ajan. Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja kaada seos rouheseoksen joukkoon. Lisää osa jauhoista. Paahda pähkinät kevyesti kuivalla pannulla, rouhi ja lisää taikinaan. Lisää öljy sekä loput jauhot ja alusta taikinaksi. Anna kohota liinalla peitettynä tunnin ajan.
  Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle. Itse käytin pöydällä ruisjauhoja. Taputtele taikina noin 25*40cm levyksi. Leikkaa pitkittäin kolmeen osaan ja osat kuudeksi kolmion muotoiseksi palaksi. Nosta palat leivinpaperoidulle pellille ja anna kohota. Paista sämpylät 225-asteisen uunin keskitasolla noin 15 minuuttia.



Ja nyt sitten tekemään pienelle ja vähän isommalle toipilaalle lihapullia. Jos ne vaikka helpottaisi kipeiden ipanoiden oloa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti