11. elokuuta 2013

Kaali on herkku

Loppukesä on varsin kiireistä aikaa, kun kaikki liikenevä aika kuluu pihahommissa ja kesän satoa säilöessä. Mutta ei haittaa. Nautin nimittäin suunnattomasti, kun omasta pihasta löytyy kaikkea kivaa syötävää. Karviaisten aika alkaa olla meillä jo ohi, mutta vadelmia piisaa ja ensimmäiset karhunvatukatkin ovat kypsyneet. Marjojen lisäksi porkkanat ja sipulit alkavat olla syötävässä kunnossa, kesäkurpitsoja ja kurkkuja unohtamatta. Omenoita ei meille kauheasti tule, mutta ne vähät mitä on, ovat kypsiä. Täytyy siis käydä omppuvarkaissa, kunhan ehtii. Jos jollakulla tutulla on omenoita liiaksi, niin kertokaa ihmeessä! Jotenkin tuntuu, että tänä vuonna kaikki kypsyy normaalia aikaisemmin. Kuvittelenko vaan, vai onko muualla havaittavissa samaa?

Ensimmäiset omasta maasta poimitut porkkanat ja sipulit pääsivät eilen pataan yhdessä kaalin ja jauhelihan kanssa. Tuiki tavallista, mutta hyvää ruokaa!

Jauheliha-kaalipata

400g jauhelihaa
1tl suolaa
1tl valkosipulijauhetta
2tl paprikajauhetta
2 sipuli
2-3 porkkanaa
500g kaalia
5dl vettä
2rkl siirappia
1tl meiramia
mustapippuria

  Ruskista jauheliha kasarissa omassa rasvassaan. Lisää ruskistamisen loppupuolella hienonnettu sipuli. Anna sipulin kuullottua hetki ja mausta seos suolalla, valkosipulijauheella ja paprikajauheella.
  Lisää joukkoon ohuelti viipaloidut porkkanat ja suikaloitu kaali. Kypsennä muutama minuutti välillä sekoitellen niin, että kaalit hieman pehmevät. Lisää vesi ja siirappi. Anna kiehua hiljalleen kannen alla puolisen tuntia tai kunnes kaali ja porkkanat ovat kypsiä. Mausta meiramilla ja mustapippurilla.
  Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Tarjoa perunoiden kera.



2 kommenttia:

  1. Nam, kaali on niiiin hyvää!! :)
    Täytyykin tehdä tätä joku päivä. Isäntä ei vaan oikein tykkää kaalista, mutta menköön sit vaikka grillille syömään! :)

    VastaaPoista
  2. Kaali on kyllä oikein herkkujen herkku :) Tyttö esitti kainon toivomuksen kaalikääryleistä, joten niitä täytynee taas lähiaikoina pyöräyttää.

    Tuolla mun ukolla on lupa painua pizzalle, jos mun keitokset ei kelpaa. Tähän saakka on syönyt ihan mukisematta. Jopa kalaruoat on kelvanneet, vaikkei kalasta tykkääkään :D

    VastaaPoista