26. elokuuta 2013

Tästä syksy vasta alkaa - syyspäivän kesäkurpitsasoppaa crostinien kera

Tänään pääsi kesäkurpitsa poikineen hyötykäyttöön. Osan keitin hilloksi (taas) ja yksi suurehko yksilö päätyi keittoon. En valitettavasti muista, mistä keiton ohjeen olen poiminut, mutta lopputulos oli uskomattoman hyvää! Siis keitoksi. Ja minä kun en kyseisestä pötkylästä vielä keväällä tykännyt yhtään! Nyt kun kyseistä kasvista on oppinut käyttämään eri tavoin, on siitä tullut aika rakas. Jos säät vaan sallii, niin aika monta kesäkurpitsaa on vielä tulollansa. Pari isoa ja kymmenkunta pienempää näytti jäävän maahan, kun hillo- ja keittoainekset kävin hakemassa. Elämäni ensimmäinen yritys kasvattaa kesäkurpitsaa itse on ollut varsin onnistunut. Jee!

Keiton seuraksi en tällä kertaa tehnyt krutonkeja, vaan yrtti-juustocrostineja Yhteishyvästä löytyneen ohjeen mukaan.

Yrtti-juustocrostinit

1 patonki (meillä valkosipuli)
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1dl hienonnettuja yrttejä (meillä basilika ja persilja)
3rkl parmesaaniraastetta
200g raejuustoa

   Leikkaa patonki ohuiksi vinoiksi viipaleiksi. Sipaise leipien pintaan oliiviöljyä ja hiero vielä leivät halkaistulla valkosipulinkynnellä. Paahda leipiä grillivastusten alla hetken aikaa.
  Valmista täyte. Sekoita kulhossa hienonnettujen yrttien joukkoon parmesaaniraastetta ja raejuustoa. Nostele tahnaa lämpimien leipäviipaleiden päälle ja nauti.


Syyspäivän kesäkurpitsakeitto
(4ann.)

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl öljyä
7dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1rkl kasvisfondia
1tl tuoretta silputtua rakuunaa (laitoin ripauksen kuivattua)
1tl yrttisuolaa
0,5tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus cayennepippuria
1dl kuohukermaa
2rkl maizenaa tai suurustetta vaaleille kastikkeille
0,5-1rkl sitruunamehua (unohdin)

  Kuori kesäkurpitsa ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kesäkurpitsaraaste ja sipulisilppu öljyssä kattilassa. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua 5 minuuttia.
  Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Suurusta halutessasi. Mausta sitruunamehulla. Ripottele halutessasi päälle krutonkeja tai yrttisilppua. Crostinien juusto-yrttiseoskin toimi hyvin!





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti