3. elokuuta 2013

Smell whiskey in the air - nyhtöpossua viskisoosissa

Kun Maistuis varmaan sullekin!-blogissa oli tehty pulled pork-purilaisia, meni Kääpiölinnan ruokasuunnitelmat uusiksi. Nyhtöpossusta tehdyt hampurilaiset on vaan jotain niin käsittämättömän hyvää! Tällä kertaa en käyttänyt aiemmin hyväksi havaittua possuohjetta, vaan halusin testata tuota Maistuis varmaan sullekin!-blogin cola-viski-kastiketta. Ohjetta muuttelin hieman lähinnä sen mukaan, mitä kotoa löytyi. Tein kastiketta reilumman satsin, kun lihaakin oli lähes tuplaten. Kastiketta tehdessä sain taas muistuksen siitä, että ei kannata käyttää liian pientä kattilaa, eikä jättää kastiketta vartioimatta.... Lopputuloksena oli ihana ylitse kuohuvainen kastike ja lainehtiva hella.

Reseptirosmoilua jatkoin Elämää Koivurannassa-blogissa, josta kävin ryöväämässä hampurilaissämpylöiden ohjeen. Muuten tein ohjeen mukaan, mutta kananmunan sijaan voitelin sämpylät vedellä ja seesaminsiemenet vaihtuivat unikonsiemeniin. Huomaa, ettei ajatus oikein ollut kokkailuissa mukana ja ajoitus sämpylöiden tekemisen suhteen hieman ontui. Siinä kohtaa, kun sämpylät olisi pitänyt paistaa, oli uuni possujen valtaamana. Siksi sämpylät kohosivat reilun tunnin... ja liiaksi kohottuaan lässähtivät. Kun oli aika ottaa sämpylät pois uunista, unohduin tietokoneelle jännäämään Semi-Ilves-pelin tulosta ja sämpylöiden pinta pääsi hieman tummanpuhuvaksi ja sisältä jäivät aavistuksen liia kosteiksi. Mutta maku ratkaisee ja hyviä olivat! Tosin joku voisin laittaa mulle linkin idioottivarmaan  hampurilaissämpyläohjeeseen, jookos?

Vaikka asiat eivät ihan putkeen menneetkään, niin lopputulos oli varsin maukas! Kiitos siis molemmille blogisteille ohjeista! Silti se keittämällä tehty nyhtöpossu olut-bbq-kastikkeella on edelleen ykkönen. Tämä tulee kuitenkin heti perässä hyvänä kakkosena ja voittaa jopa ravintolassa syödyt possut. Kannattaa siis testata, vaikka molempia!

Pulled pork & whiskey-cola-bbq-kastike

n.1,5kg:n porsaan kasslerpaisti
Marinadi:
1rkl suolaa
1rkl Chipotle Tabascoa
1rkl Worcestershire -kastiketta
1rkl punaviinietikkaa
1rkl savupaprikajauhetta
1rkl valkosipulijauhetta
1dl coca colaa
Bbq-kastike:
4,5dl coca colaa
1dl viskiä
1,5dl sweet chili -kastiketta
4-5rkl juoksevaa hunajaa
3,5dl ketsuppia
1tlk(70g) tomaattipyreetä
4-5rkl Worcestershire -kastiketta
suolaa
mustapippuria myllystä

   Sekoita marinadin ainekset keskenään ja sivele se kauttaaltaan paistin päälle. Nosta paisti pussiin, kaada loppu marinadi joukkoon ja anna paistin marinoitua yön yli jääkaapissa. Kääntele pussia välillä.
  Ota paisti tunti ennen kypsentämistä huoneen lämpöön. Laita paisti uuniin 200 asteeseen puoleksi tunniksi. Pudota lämpö sitten 100-125 asteeseen  ja hauduta paisti hitaasti niin kypsäksi, että lihasäikeet irtoavat helposti toisistaan haa- rukalla riipien. Aikaa kypsentämiseen menee n. 5-6 tuntia. Ylikypsän possun sisälämpötila on n. 92 astetta. Poista valmis paisti vuoastaan ja riivi haarukalla.
  Mittaa bbq-kastikkeen ainekset pannulle ja keitä kastiketta kasaan hiljaa poreiluttaen n. puoli tuntia. Kaada kastike nyhtöpossun joukkoon ja sekoita, jotta kastiketta on lihassa kauttaaltaan. Tarjoile possua vaikkapa hampurilaisten täytteenä.

Hampurilaissämpylät
(12kpl)

3 dl maitoa
2 dl vettä
25 g hiivaa
2 rkl sokeria
2 tl suolaa
12-13 dl vehnäjauhoja
Voiteluun: 
munaa tai vettä
seesaminsiemeniä tai unikonsiemeniä

  Sekoita maito ja vesi. Lämmitä neste kädenlämpöiseksi. Murenna hiiva nesteen joukkoon. Sekoittele, kunnes hiiva on liuennut. Lisää suola, sokeri ja niin paljon vehnäjauhoja, että taikinasta tulee tasaista, eikä se enää tartu käsiin ja kulhoon kiinni. Anna taikinan kohota leivinliinan alla 30 minuuttia.
  Alusta taikina jauhotetulla pöydällä. Jaa taikina kahteen osaan ja rullaa molem- mat osat pitkulaisiksi patukoiksi. Jaa patukat 7-8 osaan. Pyörittele taikinapalat sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperilla päällystetylle uunipellille.
  Anna sämpylöiden kohota noin 15 minuuttia. Levitä sitten sämpylöiden päälle leivinpaperiarkki, nosta arkin päälle toinen uunipelti ja paina hiukan. Näin sämpylöistä tulee tasaisen pyöreitä ja litteämpiä. Nosta uunipelti ja leivinpaperi pois sämpylöiden päältä. Anna kohota vielä noin 30 minuuttia. Laita uuni läm- penemään 250 asteeseen.
  Voitele sämpylät munalla tai pirskottele pinnalle vettä ja ripottele päälle see- saminsiemenet. Paista sämpylöitä uunin keskitasolla kunnes ne saavat kauniin värin, 6-8 minuuttia.

Wasabilla maustettu coleslaw

500g kaalia
3 pientä porkkanaa
1 sipuli
Kastike:
150g ranskankermaa
0,5-1dl majoneesia
1-2rkl wasabitahnaa
1tl juoksevaa hunajaa
ripaus mustapippuria
ripaus suolaa

  Suikaloi kaali ja porkkanat. Hienonna sipuli. Laita kasvikset suureen kulhoon ja sekoita hyvin. Sekoita kastikkeen ainekset keskenään ja lisää salaatin joukkoon. Anna maustua jääkaapissa tunti pari ennen tarjoamista.



Yleensä mulla ei ole onnea arvonnoissa, mutta nyt onni potkaisi ja voitin Herkkuhovi-blogin arvonnassa ihanan sokerimassamuotin! Palkinto tipahti postiluukusta jo tiistaina, mutta en ole muistanut siitä kertoa. Iso kiitos vielä Herkkuhoviin! Muotti pääsee varmasti testiin lähipäivinä.




Arvonnoista puheenollen. Tyrniä ja tyrskyjä-blogissakin on aivan mahtava arvonta meneillään! Käykäähän osallistumassa. Arvonta suoritetaan 8.8. Muutenkin kannattaa käydä kyseiseen blogiin tutustumassa, jos et vielä ole ehtinyt. Ihana blogi täynnä ihania herkkuja! Blogiin ja arvontaan pääset tästä!

4 kommenttia:

  1. Minun taas pitää joskus kokeilla nyhtöpossua keitettynä ja olut bbq kuulostaa myös kokeilemisen arvoiselta.:) On nuo erilaiset nyhtöpossuversiot tosi hyviä. Ajatteles, kun olin juuri tässä parinkymmenen vuoden ajan kasvissyöjänä... Mistä herkuista jäinkään paitsi. Onneksi viime kesänä tuli taas hiljalleen aloitettua lihan syönti.;)

    Onnea arpajaisvoitosta!:)

    VastaaPoista
  2. Kokeile ihmeessä! Ja kiitos ohjeesta :) Mies oli onnellinen, kun sai töihin eväsleipien väliin tuota sun ohjeella tehtyä possua. Oli se vaan hyvää! Vaikka tehtiin iso annos, niin ollaan se pian kahteen pekkaan syöty.

    Mä kunnioitan niitä, jotka valitsee kasvisruokavalion, mutta itse en siihen pystyisi. Suorastaan rakastan kaikkia ihania liharuokia ja niistä luopuminen tuntuu mahdottomalta. Tosin, siihenkin varmasti tottuisi ajan kanssa.

    VastaaPoista
  3. Leena Ruotsalainen6. elokuuta 2013 klo 20.11

    Kiitos nyhtöpossu ohjeesta! Todella hyvää ja valmistuu melkein itsekseen. Ainut vika: näiullkä herkuilla alkaa pian lihomaan. No syö vaan lihaa ja salaatteja,jättää hampurilaiset pois,niin voi herkutella.

    VastaaPoista
  4. Ole hyvä Leena :) Vaikka tämä ruoka ottaa aikaa valmistua, niin on se kyllä odottamisen arvoista. Ja tottahan tämä on hyvää salaatinkin kera!

    VastaaPoista