27. elokuuta 2013

Kiveä ja sämpylää.... kesäkurpitsalla.

Pojat lähti naapuriin "omppuvarkaisiin", joten nyt on hyvä hetki laittaa vielä yksi ohje jakoon... Ja yllätys, yllätys, siinä on kesäkurpitsaa.  Kesäkurpitsaa kakussa, kesäkurpitsaa lätyissä, kesäkurpitsaa paistettuna, kesäkurpitsaa hillossa, kesäkurpitsaa sopassa... Tätä lajia piisaa.

Jo viime viikolla oli suunnitelmissa käyttää yksi kesäkurpitsa sämpylöihin, mutta en sitten ehtinyt ja leipää on muutenkin ollut niin paljon, etten ole viitsinyt leipoa lisää. Tänään sämpyläpussi näytti niin huvenneelta, että kipaisin äkkiä pihalta yhden kesäkurpitsan ja laitoin taikinan kohoamaan ennen kuin kukaan ehtii käydä leipomolla tai kaupassa. Ohjeen sämpylöihin löysin Marttojen sivuilta ja tein heti suosista tuplasatsin. En tiedä tuliko mulla jauhojen kanssa mittavirhe vai mikä, mutta jos olisin laittanut ohjeen mukaisen jauhomäärän, olisi taikina muistuttanut enemmän tiiliskiveä. Vaikkakin ohjeessa mainitaan, että taikina saa olla napakkaa, mutta silti. Kannattaa siis lisäillä jauhot vähitellen ja taikinaa tunnustellen. 

Aluksi nämä eivät vaikuttaneet mitenkään lupaavilta, taikina oli kovahkoa ja kohottuaan sämpylät näyttivät epämääräisiltä taikinamöykyiltä. Lopputulos yllätti kuitenkin positiivisesta ja sämpylät olivat oikein pehmeitä. Mua tuo taikinaan lisätty anis vähän häiritsi aluksi, mutta äkkiä siihenkin tottui. Toisin sanoen, hyviä olivat.

Kesäkurpitsasämpylät
(n.24kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
n. 6dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta
1tl suolaa
2rkl siirappia
3tl anista
2dl kauraleseitä
13-15dl vehnäjauhoja
1dl öljyä
Voiteluun:
munaa
Pinnalle: 
auringonkukan- tai pellavansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kurpitsaraaste, suola, siirappi, hienonnettu anis ja leseet. Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi öljy. Taikina saa olla melko napakkaa, koska raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 
  Leivo taikinasta kaksi tankoa ja jaa kumpikin noin 12 osaan. Leivo palat sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota peitettynä. Voitele sämpylät munalla, ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti