17. elokuuta 2013

There's a new sheep in town - Laten paluu ja vadelmainen jälkiruokakastike

Pyynnöstä tein kaverin kummimuksun synttäreille kakun. Pieni neiti on kuulemma suunnaton Late-fani, joten valinta kakkuun oli melko helppo. Ensimmäinen Late-kakku kelpasi niin hyvin, että turvauduin suosista samaan ohjeeseen. Koska vieraita oli hieman enemmän, tein pohjaksi kuuden munan kakun ja paistoin pohjan jalkapallokakkuvuoassa. Kakun voi tehdä tavalliseen kakkuvuokaan ja muotoilla halutessa pyöreämmäksi. Täytemäärät pysyi samana, koska viimeksi niitä jäi hieman yli.

Muuten kakun valmistaminen meni varsin kivuttomasti, mutta tälläkin kertaa korvat tuottivat ongelmia. Siinä vaiheessa kun nostin naaman paikoilleen, korvat murtuivat juuresta. Pikapaikkaus sokerimassalla ja elintarvikeliimalla auttoi hieman. Kuvassa liima näkyy vielä selvästi, mutta kun kakkua haettiin, oli enimmät liimat onneksi kuivuneet. Onnea pikkuiselle myös meidän puolesta <3 Toivottavasti kakku kelpaa!

Mietin, että laittaako ohjetta uudestaan jakoon, mutta ei kai se tässä haittaa. Jos joku haluaa tehdä isomman Laten, niin on sitten ohje valmiina :)

Late lammas-kakku vol 2

Pohja:
6 munaa
2,25dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
Vadelmatäyte:
200g vadelmia
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl vettä
2dl kuohukermaa
Mangotäyte:
1prk(425/225g) säilykemangoa valutettuna
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
2dl kuohukermaa
Kostuttamiseen: 
maitoa tai spriteä
Päälle:
2dl kuohukermaa
2tl vaniljakreemijauhetta (voi jättää pois)
280g pieniä, valkoisia vaahtokarkkeja
Late:
mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa

  Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi, napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos sokerivaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
  Tee täytteet. Soseuta sulaneet vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Mausta sokerilla. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja liuota kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vadelmatäytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita vadelmaseos joukkoon. Tee mangotäyte samoin.
  Leikkaa kakkupohja mielellään 4-5 osaan. Nosta pohjalevy pitkän kelmusuikaleen päälle, kostuta ja levitä päälle puolet mangotäytteestä. Nosta toinen levy päälle, kostuta ja nosta päälle puolet vadelmatäytteestä. Toista. Nosta kansilevy päälle ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
  Tee Laten pää hyvissä ajoin, niin ehtii hieman jässähtää. Kannattaa tehdä suoraan leivinpaperin päälle, ettei tarvitse siirrellä turhaan. Muotoile ensin naama mustasta sokerimassasta. Paina sieraimet kohdilleen ja pyörittele silmät valkoisesta ja mustasta sokerimassasta. Nosta silmät paikoilleen. Ota kaksi samankokoista mustaa sokerimassapalaa ja muotoile niistä korvat. Korvat kannattaa tehdä hieman kuperiksi, jotta muoto menisi kakun myötäisesti, eikä korvat murtuisi niin helposti. Paina korvat varovasti paikoilleen. Saumaa kannattaa painella varovasti, että tarttuisivat hyvin kiinni. Jos elintarvikeliimaa löytyy, niin käytä sitä saumoihin. Pyörittele valkoisesta sokerimassasta pieniä palloja ja tee niistä Laten otsakiehkurat.
  Poista kelmu ja nosta kakku (tarjoilu)alustalle. Leikkaa halutessa kakkupaperin ja kakun väliin pienen palan leivinpaperia, ettei kakkupaperi heti hajoaisi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljakreemi vatkaamisen loppuvaiheessa. Levitä vaahto kakun pinnalle. Tee Laten villa vaahtokarkeista ja nosta naama paikoilleen.


Tähän samaan syssyyn voisi laittaa erittäin simppelin jälkiruokakastikkeen ohjeen. Itse söin tätä päärynöiden ja karhunvatukoiden kanssa, mutta varsin mainiosti sopii vaikka juustokakkujen tai jäätelön kanssa tarjottavaksi.

Vadelmakastike

200g pakastevadelmia
0.5dl tomusokeria
0,5dl vastapuristettua appelsiinimehua
(tilkka sitruslikööriä)

  Soseuta sulaneet tai hieman kohmeiset vadelmat yhdessä tomusokerin kanssa. Sekoita appelsiinimehu joukkoon. Halutessasi siivilöi vadelman siemenet pois. Halutessaan tätä voi maustaa vielä tilkalla sitruslikööriä.
  Tarjoa päärynöiden, kakkujen tai jäätelön kanssa.


6 kommenttia:

  1. Siis tuo Late kakku on niin uskomattoman hieno!! Täytyy ehkä isännälle, jonka lempinimi on Late, taikoa tuollainen syntymäpäiväksi! :D

    VastaaPoista
  2. Kyllä Laten täytyy Late-kakku saada :) Koska teillä isännän synttäreitä vietetään?

    VastaaPoista
  3. Late on ihan mun lemppari, ihana kakku! :)

    VastaaPoista
  4. Lokakuun puolessa välissä. Eli hyvä tovi on vielä aikaa suunnitella kakun tekoa. Mutta hyvin suunniteltu on vähän kuin puoliksi tehty!! ;)

    VastaaPoista
  5. Peggy: Late on kyllä ihan huippu :) Meillä pikkumies tykkää Latesta valtavasti.

    Nanne: Hyvin siis ehtii :)

    VastaaPoista
  6. Vitsi noi lammaskakut on kyllä niin mainioita! Oon joskus aiemminkin törmännyt saman tyylisiin ja aina ne pistää hymyilyttämään! :-D

    VastaaPoista