30. elokuuta 2013

Sheep trick - lammasjauhelihapihvejä ja kuitusämpylöitä

Eilen innostuin pyöräyttämään pari pellillistä sämpylöitä. Tai oikeastaan en jaksanut lähteä uudelleen kauppaan, kun olin unohtanut ostaa leipää aamun kauppareissun yhteydessä. Laiska mikä laiska... Testiin pääsi tällä kertaa Yhteishyvästä bongattu kuitusämpylöiden ohje. Muuten ohje oli kauhean kiva ja sämpylät mukavan "rouheisia" ja hyviä, mutta ohjeen jauhomäärä ei kyllä voinut pitää paikkaansa! Kun olin lisännyt taikinaan leseet, sämpyläjauhot ja 5 desiä vehnäjauhoja, oli taikina aivan löysää. Sopivan taikinan saamiseksi jouduin laittaa vehnäjauhoja 3 desiä enemmän. Prosentuaalisesti heitto on aika iso! Silloinkin taikina oli vielä hitusen tarttuvaista, mutta kun lisäsi jauhoja leipomisen yhteydessä, sai sämpylät leivottua ihan hyvin. Muuten tämä oli kelpo ohje maidottomiin sämpylöihin.

Kuitusämpylät
(20kpl)

5dl vettä
25g hiivaa
1,5tl suolaa
1rkl hunajaa
3dl leseitä (laitoin kauraa)
3dl sämpyläjauhoja (laitoin 3-viljan)
5-8dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja leseet. Alusta taikinaan sämpyläjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja loput jauhot. Kohota taikinaa liinan alla noin 20 minuuttia.
  Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 20 osaan. Muotoile sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja kohota noin 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.


Riemukseni löysin viime viikolla lähikaupan lihatiskistä lampaan jauhelihaa. Sitä saa harvoin tuoreena, joten pakkohan sitä oli ostaa! Tosin pakkaseenhan se aluksi päätyi, mutta eilen pyöräytin siitä muutaman jauhelihapihvit. Ohje näihin löytyi Pirkasta. Mureketaikinaan jouduin lisäämään enemmän kermaa, sillä unohdin korppujauhot turpoamaan vähän liian pitkäksi aikaa ja lopputulos oli hieman... noh.. kovahko :D Kastikkeeseen lorahti hitusen liikaa maitoa ja siitä tuli turhan löysää. Mutta muuten nämä olivat hirmuisen hyviä!

Lammaspihvit purjokastikkeen ja marinoitujen uunikasvisten kera

Lammaspihvit:
vajaa 500g lampaan jauhelihaa
1dl korppujauhoja
1-2dl ruokakermaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1tl timjamia
mustapippurirouhetta
Purjo-kantarellikastike:
1 pieni purjo
1rkl öljyä
1dl ruokakermaa
150-200g kantarelli-sulatejuustoa
2-3rkl maitoa
Marinoidut uunikasvikset:
2 bataattia
1 palsternakka
3-4 sipulia
0,75dl Välimeren yrtit-mausteöljyä
0,5tl suolaa
mustapippurirouhetta

  Mittaa korppujauhot kulhoon. Kaada päälle ruokakerma puuhaarukalla sekoittaen. Anna turvota hetki ja sekoita joukkoon muna. Lisää jauheliha ja mausteet. Sekoita mureketaikina tasaiseksi.
  Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja pyörittele kostutetuin käsin pulliksi. Asettele pullat leivinpaperille pellille. Taputtele pullat pihveiksi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 12 - 15 minuuttia.
  Kastiketta varten viipaloi halkaistu ja huuhdeltu purjo. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota purjoviipaleet. Kaada kasariin ruokakerma ja kiehauta. Lisää juusto sekä maito. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Pane lammaspihvit tarjolle vadille. Kaada päälle kastike.
  Kuori ja viipaloi sipulit, bataatit ja palsternakka. Nosta kasvikset kulhoon, kaada päälle öljy ja mausta pippurilla ja suolalla. Anna marinoitua 10 minuuttia.
  Kaada kasvikset vuokaan tai leivinpaperille pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kääntele kasviksia ja jatka kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.


Kun näitä kuvia on koko aamun katsellut, niin taidanpa pyöräyttää eilisistä jämistä lammaspurilaisen lounaaksi :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti