3. maaliskuuta 2014

Läskiä, lotinaa... siis pitkään muhitettu läskisoosi

Sain taas eilen muistutuksen siitä, että jos kokkaa reseptiä käyttäen, niin voisi olla hyvä juttu lukea ohje ajoissa ja ajatuksella läpi. Kuvittelin eilen siinä kolmen maissa tekeväni pikaisesti ruoan, toisin kävi. Tarkoitus oli tehdä kaverin varpajaisista uuvahtaneelle ukolle kunnon läskisoosia Markus Maulavirran ja Jussi Hukkasen Syötävän hyvän olutkeittokirjan ohjeen mukaan. Vasta siinä vaiheessa tajusin, että tämä soosi olikin useamman tunnin juttu. Tottahan mä sen ruoan tein, mutta se syötiin vasta tänään.

Kyseisen kirjan sain ystävältäni joululahjaksi viime jouluna. Olin tätä kirjaa toivonut jo hyvän tovin, mutta ystävälleni en sitä ollut sanonut. Silti hän osasi tän mulle ostaa. Tykkään kirjasta kovasti, sillä olut on kokkauksessa ja leivonnassa yksi mun lempi"mausteista". Etenkin tummat oluet liharuoissa ja kakuissa ovat aivan ehdottomia! Jos jotain moitittavaa kirjasta saa mainita, niin oikolukija on tainnut hieman torkkua kirjaa lukiessa. Muutamia epäloogisia kohtia ja yhden isomman virheen olen kirjasta löytänyt. Positiivista oli, että sain yhteen reseptiin varsin nopeasti Markus Maulavirralta oikeat ainesmäärät sähköpostitse, kun niitä hältä tarkistelin. Pienistä huolimattomuusvirheistä huolimatta voin suositella kirjaa lämpimästä olutruokien ystäville!

Läskisoosia tehdessä jouduin hieman lisäilemään vettä, sillä soosista olisi muuten tullut melkoisen paksua. Oluena käytin paikallisen pienpanimon, Mallaskosken Kuohu Valioluokka Stoutia. Kirjassa olisi ollut vielä kermaisen perunamuusin ohje soosin kanssa tarjottavaksi, mutta sitä ei nyt testattu. Komensin miehen muusintekohommiin sillä aikaa, kun kävin aamusella jumpassa. Mies ei juuri ohjeita vilkuile kokatessa, joten sai muusinkin tehdä mielensä mukaan. Silti voin varmaan ruksata tämän kirjan testatuksi. Sen verran ruoasta voisi vielä sanoa, että soosi oli kyllä todella hyvää! Tumma olut toi kastikkeeseen oman ulottuvuutensa, eikä ne ihanat kylkipalatkaan kastiketta pahentaneet. Kaunista tästä tosin ei saa tekemälläkään...




Läskisoosi

500g nahatonta siansivua 
(käytin valmiita kylkiviipaleita)
4rkl vehnäjauhoja
4rkl voita
3dl tummaa olutta
1 hienoksi hakattua sipuli
8 murskattua maustepippuria
3 laakerinlehteä
suolaa
pippuria

  Leikkaa sivu poikittain noin 1/2cm paksuiksi viipaleiksi. Laita viipaleet kylmälle valurautapannulle ja aseta pannu liedelle ja ala kuumentaa pannua. (Paistoin useassa erässä.) Anna viipaleiden käristyä molemmin puolin kunnolla. Ota välillä valuttaen rasva talteen.
  Kun viipaleet ovat riittävästi ruskistuneet, nosta kasariin ja kaada olutta sen verran päälle että nipin napin peittyy. (Jouduin laittaa tilkan vettä lisäksi.) Lisää joukkoon murskatut maustepippurit ja pari laakerinlehteä. Keitä hiljalleen pari tuntia tai kunnes se on kypsää. Jäähdytä liemessä.
  Ota rasva pinnalta talteen ja siivilöi liemi erikseen. (Mun soosissa ei enää tässä vaiheessa pinnalle muodostunut rasvaa.)
  Sulata säästetyt rasvat (käytin pannulta paistamisen yhteydessä valutetut) ja voi pannulla. Lisää hienoja vehnäjauhoja joukkoon. Ala ruskistamaan ahkerasti sekoittaen. Ruskistus onkin läskisoosin vaativin vaihe, sillä jauhojen tulee olla riittävän ruskeita, mutta ei palaneita. Sopiva väri on lähellä tummaa lagerolutta. Kun väri on hyvä, lisää joukkoon hienoksi hakattu sipuli ja sekoita hyvin. Kaada haudutusliemi joukkoon pienissä erissä koko ajan sekoittaen, jolloin kastike alkaa suurustumaan. (Tässä kohtaa jouduin lisäämään puolisen desiä vettä.)
  Kun kaikki liemi on saatu mukaan, keitä muutama minuutti ja lisää joukkoon siansivut ja hauduta hiljalleen vielä 15 minuuttia. Tarkista maku ja lisää suolaa, pippuria halun mukaan.
  Tarjoa perunamuusin tai tuppi- eli kuoripäällisten perunoiden kanssa. 



Kääpiölinnan keittokirjat:
(jo käytetyt punaisella tekstillä, poistettavat sinisellä)

1. 1000 cocktailia
2. Alaston kokki (poistettu)
3. Arabialainen keittiö 
4. Arto Paasilinnan taivaallinen herkkukirja
5. Baarimestarin parhaat
6. Curryruoat
7. Diabeetikon ruokavalio
8. Eurooppalaisessa keittiössä
9. Farang - modernia aasialaista
10. Grilli- ja fondyyherkkuja
11. Grillikirja
12. Hannah Montana - Hannahin herkkuja
13. Helpot herkut - juhlaruokia
14. Herkkuja Indonesiasta
15. Hyvän olon herkut
16. Hyvää ruokahalua - Kotikokin parhaat ruokaohjeet
17. Ihanimmat piirakat
18. Italian herkut
19. Itämainen keittiö 
20. Juhlaleivonnaiset
21. Kansainväliset kotiruokasuosikit
22. Karvinen keittää
23. Keittiön tuliset herkut 
24. Keittotieto - kasvisruoat ja kastikkeet
25. Kiinalainen keittokirja
26. Kodin herkkuleivonnaiset 
27. Kodin parhaat juhlat
28. Koko perhe keittiössä 
29. Kotilieden iso leivontakirja
30. Kotilieden parhaat leivonnaiset
31. Kotilieden suuri keittokirja
32. Kotitalous 7
33. Kuppikakut
34. Kreikka - Välimeren keittiö 
35. Kätevä keittokirja
36. Lasten omat synttärikakut
37. Leipää monella tavalla 
38. Leivonta
39. Maailman herkut
40. Maailman keittiöt - opas kansainväliseen ruokakulttuuriin
41. Makeat herkut
42. Marjaherkkuja ja muuta hyvää
43. Maukas texmex-keittiö
44. Maukkaita pikkupaloja
45. Me-lehden ruokakirja
46. Menu keittokirja III
47. Mummo Ankan unelmaherkut
48. Murhaavan herkullista
49. Nanny Ogg's cookbook
50. New Yorkin baarimestarien parhaat drinkit 
51. Painonvartijat - Klassiset herkut
52. Paras keittokirja No 1. Noutopöytään. Parsaherkkuja. Unelmajälkiruokia.
53. Paras keittokirja No 2. Salaatteja. Grilliin. Piknikille. Ym.
54. Paras keittokirja No 3. Rapuja. Sieniä. Marja- ja hedelmäjälkiruokia. Ym.
55. Paras keittokirja No 4. Äyriäisherkkuja. Nopeaa. Suklaista.
56. Paras keittokirja No 5. Intialaista. Patoja. Pastaa.
57. Paras keittokirja No 10. Kananmunia. Lammasta. Kotileipää. Ym.
58. Parhaimmat ruokasienet ja sieniherkut 
59. Pastat
60. Pirkan paras leivontakirja 
61. Pirkan parhaat jouluherkut
62. Pirullisen kuuma chilikirja
63. Prinsessojen keittokirja 
64. Rottatouille - Mestarirotan reseptit
65. Ruokamatka maailmalle
66. Ruokasuosikit: Italia
67. Ruokasuosikit: Jälkiruoat 
68. Ruokasuosikit: Kiina
69. Ruokasuosikit: Kreikka
70. Ruokasuosikit: Meksiko
71. Ruokasuosikit: Sushi
72. Ruokasuosikit: Vokki
73. Ruotsalaisen kokin keittokirja
74. Ruutukokki - Kodin paras keittokirja 
75. Seuran herkut - suuri ruokakirja
76. Suloiset suolaiset
77. Superruokia - syömällä terveemmäksi
78. Suussa sulava suklaa
79. Syötävän hyvä olutkeittokirja
80. Syötävän suloiset kuppikakut
81. Taivaalliset täytekakut
82. Tee itse terveyssnapsit, -viinit ja -liköörit
83. Tyylikkäitä thaiherkkuja hetkessä 
84. Unelmakakut
85. Uusia makuja Kiinasta
86. Valkokankaan herkkuja
87. Vie kielen - Herkullisia ruokaohjeita hyvän mielen keittiöstä 
88. Vietnamilaisen keittiön parhaat
89. Viinanmaustajan käsikirja 
90. Vähäkolesterolista ruokaa
91. Värioppia ja sommittelua ruokaan - keittokirja
92. Wok-ruokien parhaat
93. Yksinkertaisesti parasta - Helppojen herkkujen opas
94. Zanuska - Venäläinen keittiö Jäämereltä Kaukasiaan
95. Fun food - Yllätyksellisiä oivalluksia keittiöstä 
96.  Salaattisuosikit ja parhaat buffetit
97. Tapakset ja antipastot 
98. Pieni jäätelökirja suurista nautinnoista

6 kommenttia:

  1. No huh huh! Noitahan on melkein yhtä paljon kun Keskisen Vesalla Disney filmejä! Onks pohojanmaalla tapana keräillä? 😎

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kirjoilla tuppaa olemaan sellainen kummallinen ominaisuus, että niitä vaan kerääntyy meidän hyllyihin. Se on sukuvika :) Tietoisesti ei olla kerätty kuin Pratchettit ja Päätalot.

      Poista
  2. Viime Tallinnan reissulta tarttui mukaan niin paljon tummaa olutta, että eiköhän yhden pullon voi tähän ruokaan uhrata! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta :) Yhdistyy samalla kaksi sun suosikkimakua.

      Poista
  3. Kylkisiivut ovat lyömätön raaka-aine. ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on. :) Suurin haaste taitaa olla siinä, ettei syö kaikkia suoraan pannulta, vaan jättää jotain ruokaakin varten. Edullista, ihanan rasvaista ja hyvää.

      Poista