11. helmikuuta 2012

Laskiaista odotellessa

Mä oon koko ajan ajatellut, että ensin on laskiainen ja sitten vasta ystävänpäivä. Ja olin jo henkisesti varautunut ensin tekemään ison kasan laskiaispullia ja sitten vasta jotain ihania ystävänpäiväleivoksia. Onneksi jossain vaiheessa hoksasin katsoa kalenteriin ja huomasin, että olin ihan väärässä päivien suhteen. No, tein edes jokavuotisen hernekeiton jo nyt. Mutta laskiaispullat saa odottaa sitten laskiaiseen. Hernekeittoon käytin tällä kertaa jauhelihaa. Ihan hyvää siitäkin tulee, mutta on se lihaklöntistä tehty keitto vaan parempaa. Se lihaklöntti antaa vaan aika paljon makua, kun saa kiehua aikansa herneiden seassa. Ohjeen tämänkertaiseen soppaan löysin Me-lehdestä.

Rokka

500g herneitä
2,5–3l vettä
2 lihaliemikuutiota
1 laakerinlehti
2 sipulia
350g saunapalvia tai 400g jauhelihaa
1rkl margariinia tai öljyä
2–3rkl sinappia
1 ruukku tuoretta meiramia silputtuna tai
2tl kuivattua meiramia
suolaa
mustapippuria

   Kaada kylmällä vedellä huuhdotut herneet kattilaan ja lisää vesi. Anna herneiden liota yön yli joko jääkaapissa tai ihan vaan huoneenlämmössä. Siirrä kattila liedelle, lisää liemikuutiot ja laakerinlehti. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua hiljaa poreillen 1,5–2 tuntia, silloin tällöin sekoitellen.
  Kuori ja silppua sipulit (ja kuutioi saunapalvikinkku). Kuumenna rasva pannussa ja ruskista sipulisilppu ja kinkkukuutiot tai jauheliha. (Mausta jauheliha suolalla ja mustapippurilla.) Lisää sipuli-lihasilppu, sinappi ja meirami keittoon ja jatka keittämistä 10–15 minuuttia. Tarkista maku, lisää tarvittaessa suolaa ja mustapippuria.


Hernekeiton päälle lisättiin vielä ruskistettuja siskonmakkarapalleroita, tuoretta sipulisilppua ja paljon sinappia. Pakkohan ne siskonmakkarat oli käyttää loppuun, kun niitä kerran eilisestä pyttipannusta jäi. Eikä kyllä harmita yhtään, sillä hyvin sopivat tuohon sopan päälle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti