12. helmikuuta 2012

Vohzonet

Oohh... Vohveliraudat kuumaksi ja pizzaa väsäämään! Kerrankin miehen kanavapujottelusta oli mu(i)llekin iloa. Mies bongasi lauantaina Avalta jonkun kokkausohjelman, jossa neitokainen teki calzoneja vohveliraudalla. Idea oli niin kiehtovan omituinen, että pakkohan sitä oli kokeilla! Soveltaen toki, kun ei mitään neidin ohjeista laitettu muistiin. Ja täytyy kyllä myöntää, että hyviä tuli. Tosin näiden tekeminen vaatii harjoittelua, jos näistä nättejä haluaa.

Tein kolme koekappaletta ja ensimmäinen onnistui ihan ok. Toisesta tuli juustot pihalle ja mun oma meni epämääräisenä taikina-täytemyttynä roskiin ennen kuin ehti edes paistumaan. Onneksi sain miehen omasta puolet, ettei tarvinnut ihan syömättä olla. Oliskohan se turhautumisesta johtunut tippa linssissä auttanut asiaa... No, tästä opin ainakin sen, että leivottaessa täytyy oikeasti käyttää kunnolla jauhoja, eikä pohjasta kannata tehdä hirveän ohutta! Ja leivonta-alusta pitää olla sellainen, että taikina siitä taatusti irtoaa. Todennäköisesti käytännöllisempi tässä olisi kantikas vohvelirauta, mutta kyllä tuolla pyöreälläkin sai paistettua. Täytettä ei kannata laittaa ihan hirvittäviä määriä ja kannattaa tehdä pizzoista sopivan kokoisia, että mahtuvan hyvin paistumaan.

Täytteeksi näihin voi laittaa ihan mitä haluaa. Ohjelmassa oli vissiin ricotta- ja mozzarellajuustoa ja yrttejä. Me laitettiin juustoraastetta, sieniä, sipulia ja meetvurstia. Periaatteessa kaikki mahdolliset pizzatäytteet käy. Tomaattikastikkeenkin voi lisätä jos haluaa. Pizzataikinankin voi tehdä ihan mielensä mukaan. Tai käyttää valmista, kunhan se on pehmeää. Mä tein taikinan sillä ohjeella, mitä oon käyttänyt vuosikaudet. Yhtään en muista, mistä se on lähtöisin.

Pizzapohjataikina

2dl vettä
1pss(11g) kuivahiivaa
0,5tl suolaa
1tl sokeria
2rkl öljyä
n.5dl vehnäjauhoja

  Lämmitä vesi n. 42-asteiseksi. Lisää veteen suola, sokeri ja jauhotilkkaan sekoitettu kuivahiiva. Lisää loput jauhot ja öljy ja alusta taikina tasaiseksi ja kimmoisaksi. Anna kohota liinalla peitettynä puolisen tuntia. Jaa taikina kolmeen tai neljään osaan ja kauli ohuiksi pohjiksi.
  Vohzoneja tehdessä kauli taikina pyöreäksi levyksi. Levitä pohjan toiselle puolikkaalle haluamasi täyte. Jätä kuitenkin reunoihin 2-2,5cm tyhjää tilaa. Kostuta taikinan reunat kylmällä vedellä. Käännä taikinan tyhjä puolisko täytteen päälle ja ummista reunat. Voit taittaa alareunan kannen päälle ja painella reunat kiinni.
  Kuumenna vohvelirauta oikein kuumaksi. Voitele raudat kevyesti rypsi- tai oliiviöljyllä. Nosta vohzone kuumalle raudalle ja laita kansi kiinni kevyesti. Älä paina kantta, ettei täyte tursua ulos. Paista kunnes pinta on kauniin ruskea. Puolessa välissä voi vohzonen kääntää varovasti, että se paistuisi tasaisesti.
  Ensimmäisen paistuminen kellotettiin ja siinä meni noin 8-9 minuuttia. Mutta onhan tuo aikalailla rautakohtaistakin.


Onneksi mies leikki kameralla tytön syödessä, sillä muuten olisi vohzonet jääneet ikuistamatta. Mun raaka täyte-taikinaklöntti kun ei ollut kovin kuvauksellinen....

Ja kun kerran tuo vohvelirauta on tuossa esillä, niin ajattelin vielä iltasella paistaa vohveleita. Muutaman kerran oon tehnyt vohveleita yhdellä Elannon lehdestä joskus kauan sitten löytyneellä ohjeella. Mä kun tykkään valtavasti seesaminsiemenistä, niin siksi varmaan nämä vohvelitkin on niin suurta herkkua.

Yllätysvohvelit

1dl puolikarkeita vehnäjauhoja
0,5dl seesaminsiemeniä
ripaus suolaa
1rkl sokeria
2dl kahvikermaa
0,5-1dl vettä
1 kananmuna
0,5dl juoksevaa margariinia tai voisulaa
Tarjoiluun:
jäätelöä
marjoja tai hilloa

  Mittaa kuivat aineet sekoituskulhoon. Lisää kerma ja vesi hyvin sekoittaen. Anna turvota 5-10 minuuttia. Sekoita kananmuna ja rasva taikinaan. Annostele vajaa desilitra taikinaa vohvelipannuun. Paista hitaasti kauniin ruskeiksi. Tarjoa pehmeän jäätelön ja marjojen tai hillon kanssa.

 Höh... Joka kerta mä unohdan kuinka onnettoman pieni taikina tuo onkaan. Vaivaiset viisi vohvelia sain aikaiseksi. Pöh. Ens kerralla täytynee tehdä ainakin triplaten taikinaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti