31. elokuuta 2013

Merenneitoni ja minä

Tämä päivä on ollut täynnä surua, kun saatoimme hurmaavan ja ystävällisen herrasmiehen viimeiselle matkalleen. Vaikka en koskaan ehtinyt häntä kunnolla tuntemaan, on hänellä aina pieni paikka meidän muistoissamme <3 Läheisille toivon kovasti voimia.

Kun kotiin vihdoin päästiin, ei ajatus tälle päivää suunnitellusta grillailusta houkutellut yhtään. Siispä pikamietintä ja ruokalista uusiksi. Äidin toiveissa oli pasta, joten tein aiemmin hyväksi havaittua pastavuokaa. Tosin sovelsin ohjetta hieman ja tein pikkuisen isomman satsin. Seuraksi tein merenneidon sipulisalaattia Pirkasta löytyneen ohjeen mukaan. Salaatti oli ihanan raikasta ja sopi tuhdin pastavuoan seuraksi oikein hyvin.

Merenneidon sipulisalaatti
(4ann.)

0,5(n.500g) hunajamelonia
1 kerä jääsalaattia
0,5 kurkkua
6-7 aurinkokuivattua tomaattia
n.70g sinihomejuustoa
1dl paahdettua sipulia
Kastike:
2rkl aurinkokuivattujen tomaattien öljymarinadia
1,5rkl balsamiviinietikkaa
mustapippuria

  Kuori hunajameloni. Höylää juustohöylällä noin 1/3 hunajamelonia ohuiksi viipaleiksi koristelua varten. Kuutioi loppu meloni. Revi huuhdottu salaatti tarjoiluastiaan.
  Ripottele kuutioidut kurkut, suikaloidut aurinkokuivatut tomaatit, meloni- kuutiot ja murennettu sinihomejuusto salaatin päälle. Koristele meloniviipalerullilla.
  Sekoita kastikkeen ainekset ja kaada kastike salaatin päälle. Ripottele pinnalle paahdettua sipulia juuri ennen tarjoilua. Tarjoa lisäksi tuoretta patonkia.



30. elokuuta 2013

Just a little touch of bull - pienet, pikaiset härkäpiiraat

Yleensä en valmistaikinoista perusta, mutta tällä kertaa päätin tehdä poikkeuksen. Äitini tuli pitkästä aikaa Seinäjoelle ja halusin tehdä jotain pientä ja helppoa kahvipöytään. Mapeistani löysin pienten poropiiraiden ohjeen, jota muuttelin sitten hieman. Mulla nimittäin iski pihiys kauppareissulla ja poron kylmäsavupaisti vaihtui kylmäsavuhärkään. Valinta ei ollut ollenkaan huono, sillä näistä tuli aivan järjettömän hyviä! Eikä tuo Sunnuntain ruisperunataikina ollut lainkaan pöllömpää. Voi olla, että näistä saisi vielä parempia tekemällä taikinan itse, mutta menee kyllä näinkin. Päätin jo, että näitä on ehdottomasti tehtävä seuraaviin perhejuhliin... Jos vaan keväällä enää muistan koko ohjetta. Ohjeen alkuperää en valitettavasti muista.

Pienet härkäpiiraat
(18kpl)

1pkt(400g) ruisperunataikinaa (pakaste)
Täyte:
100g ohutta kylmäsavuhärkää (tai poron kylmäsavupaistirullaa)
200g leipäjuustoa
1dl kermaa tai maitoa
2 munaa
2dl juustoraastetta

  Sulata taikina pakkauksen ohjeen mukaan. Jaa taikina ensin kahtia ja molemmat puoliskat vielä 9 pieneen palaan. Kauli jokainen taikinapala hieman isommaksi ja painele voideltujen muffinivuokien pohjalle ja reunoille.
  Käännä paistiviipaleet kaksinkerroin, kierrä ruusukkeiksi ja nosta taikinoiden keskelle. Leikkaa leipäjuusto pieniksi kuutioiksi ja nostele kuutiot taikinakuppeihin tukemaan härkäruusukkeita.
  Sekoita kulhossa maito/kerma, munat ja juustoraaste sekaisin. Jaa muna- maitoseos tasaisesti vuokiin. Paista piiraita 225 asteessa noin 15 minuuttia.

Maitoseos näyttää aluksi hieman vähäiseltä, mutta taikina painuu paiston aikana kasaan, jolloin maitoseos on täysin riittävä.

Vati on synttärilahja Jemiinalta <3


Sain taas kaverin piiraita kuvatessa. Tämä katti on kyllä aina asialla, jos on ruokaa lähistöllä :)



Sheep trick - lammasjauhelihapihvejä ja kuitusämpylöitä

Eilen innostuin pyöräyttämään pari pellillistä sämpylöitä. Tai oikeastaan en jaksanut lähteä uudelleen kauppaan, kun olin unohtanut ostaa leipää aamun kauppareissun yhteydessä. Laiska mikä laiska... Testiin pääsi tällä kertaa Yhteishyvästä bongattu kuitusämpylöiden ohje. Muuten ohje oli kauhean kiva ja sämpylät mukavan "rouheisia" ja hyviä, mutta ohjeen jauhomäärä ei kyllä voinut pitää paikkaansa! Kun olin lisännyt taikinaan leseet, sämpyläjauhot ja 5 desiä vehnäjauhoja, oli taikina aivan löysää. Sopivan taikinan saamiseksi jouduin laittaa vehnäjauhoja 3 desiä enemmän. Prosentuaalisesti heitto on aika iso! Silloinkin taikina oli vielä hitusen tarttuvaista, mutta kun lisäsi jauhoja leipomisen yhteydessä, sai sämpylät leivottua ihan hyvin. Muuten tämä oli kelpo ohje maidottomiin sämpylöihin.

Kuitusämpylät
(20kpl)

5dl vettä
25g hiivaa
1,5tl suolaa
1rkl hunajaa
3dl leseitä (laitoin kauraa)
3dl sämpyläjauhoja (laitoin 3-viljan)
5-8dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Sekoita joukkoon suola, hunaja ja leseet. Alusta taikinaan sämpyläjauhot ja suurin osa vehnäjauhoista. Lisää alustuksen loppuvaiheessa öljy ja loput jauhot. Kohota taikinaa liinan alla noin 20 minuuttia.
  Pyöritä taikinasta tanko ja jaa se 20 osaan. Muotoile sämpylöiksi ja nosta ne leivinpaperin päälle pellille. Peitä liinalla ja kohota noin 20 minuuttia. Voitele sämpylät vedellä ja paista 225 asteessa 12-15 minuuttia.


Riemukseni löysin viime viikolla lähikaupan lihatiskistä lampaan jauhelihaa. Sitä saa harvoin tuoreena, joten pakkohan sitä oli ostaa! Tosin pakkaseenhan se aluksi päätyi, mutta eilen pyöräytin siitä muutaman jauhelihapihvit. Ohje näihin löytyi Pirkasta. Mureketaikinaan jouduin lisäämään enemmän kermaa, sillä unohdin korppujauhot turpoamaan vähän liian pitkäksi aikaa ja lopputulos oli hieman... noh.. kovahko :D Kastikkeeseen lorahti hitusen liikaa maitoa ja siitä tuli turhan löysää. Mutta muuten nämä olivat hirmuisen hyviä!

Lammaspihvit purjokastikkeen ja marinoitujen uunikasvisten kera

Lammaspihvit:
vajaa 500g lampaan jauhelihaa
1dl korppujauhoja
1-2dl ruokakermaa
1 kananmuna
1tl suolaa
1tl timjamia
mustapippurirouhetta
Purjo-kantarellikastike:
1 pieni purjo
1rkl öljyä
1dl ruokakermaa
150-200g kantarelli-sulatejuustoa
2-3rkl maitoa
Marinoidut uunikasvikset:
2 bataattia
1 palsternakka
3-4 sipulia
0,75dl Välimeren yrtit-mausteöljyä
0,5tl suolaa
mustapippurirouhetta

  Mittaa korppujauhot kulhoon. Kaada päälle ruokakerma puuhaarukalla sekoittaen. Anna turvota hetki ja sekoita joukkoon muna. Lisää jauheliha ja mausteet. Sekoita mureketaikina tasaiseksi.
  Jaa taikina kahdeksaan yhtä suureen osaan ja pyörittele kostutetuin käsin pulliksi. Asettele pullat leivinpaperille pellille. Taputtele pullat pihveiksi. Paista 200-asteisen uunin keskitasolla 12 - 15 minuuttia.
  Kastiketta varten viipaloi halkaistu ja huuhdeltu purjo. Kuumenna öljy paistokasarissa ja kuullota purjoviipaleet. Kaada kasariin ruokakerma ja kiehauta. Lisää juusto sekä maito. Sekoita tasaiseksi ja kiehauta. Pane lammaspihvit tarjolle vadille. Kaada päälle kastike.
  Kuori ja viipaloi sipulit, bataatit ja palsternakka. Nosta kasvikset kulhoon, kaada päälle öljy ja mausta pippurilla ja suolalla. Anna marinoitua 10 minuuttia.
  Kaada kasvikset vuokaan tai leivinpaperille pellille ja kypsennä 200-asteisessa uunissa 10 minuuttia. Kääntele kasviksia ja jatka kypsentämistä vielä 15-20 minuuttia tai kunnes kasvikset ovat kypsiä.


Kun näitä kuvia on koko aamun katsellut, niin taidanpa pyöräyttää eilisistä jämistä lammaspurilaisen lounaaksi :)

29. elokuuta 2013

Flight of the Angry Birds

Rakkaan ystäväni esikoisella on tänään syntymäpäivä ja neitokainen täyttää 6 vuotta! Oikein lämpimät onnittelut päivänsankarille vielä tätäkin kautta <3 Neitokaisen toiveissa oli saada juhliinsa Angry birds-kakku ja tottahan minä sellaisen lupasin tehdä, kun kauniisti pyydettiin. Kakun suhteen sain aikalailla vapaat kädet, joskin punainen tipu ja possuja täytyi kakussa olla. Tyttö tykkäsi kuulemma mansikkakakusta ja suklaakakusta, joten tein mansikka-suklaatäytekakun Pirkasta löytynyttä ohjetta soveltaen. Mitenkään suuren suuri kakun ei tarvinnut olla, sillä tämä tuli lasten juhliin. Ainakin oman kokemuksen mukaan lapset syövät yllättävän vähän kakkua, jos tarjolla on muuta hyvää :) Tai ehkä se riippuu kakusta ja muista tarjottavista.

Koristeet kakkua varten tein pari päivää aikaisemmin, että ehtisivät jähmettyä. Possut on marsipaanista, muut sokerimassasta. Pursotukset tein kermasta ja niiden kanssa meinasi käydä hieman köpelösti. Jostain syystä meidän tuvassa on ihan käsittämättömän lämmin, eikä kerma siitä oikein ilahtunut. Tai onko se lämpö nyt mikään ihme, kun olin juuri pyörittänyt koneellisen tiskiä, pessyt pyykkiä ja leiponut pari pellillistä sämpylöitä... Kun kermavaahto päätti pursotusten yhteydessä lämmetä ja löystyä, saivat päälle suunnitellut pursotukset väistyä sokerimassasta pyöräytettyjen kivien tieltä.

Täytettä tehdessä lisäsin joukkoon yhden liivatteen, sillä täyte oli ehkä turhankin löysää. Useammankin olisi voinut laittaa, mutta talosta ei enempää liivatetta löytynyt.



Toivotaan, että päivänsankari ja vieraat kakusta tykkäävät!

Angry birds-kakku

Pohja:
4 kananmunaa
2dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
0,5dl tummaa kaakaojauhetta
1tl leivinjauhetta
Täyte:
250g pakastemansikoita
2dl vispikermaa
1prk(200g) maustettua rahkaa, makea mansikka
1tl vaniljasokeria
50g maitosuklaata
(1 liivatelehti + 0,5rkl vettä)
Kostutukseen:
vedellä laimennettua sitruunamehua
Päälle:
vihreää marsipaania
punaista sokerimassaa
keltaista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa
ruskeaa sokerimassaa
oranssia sokerimassaa
sinistä sokerimassaa
Reunoille:
4dl vispikermaa
4tl vaniljakreenijauhetta
0,5tl vaniljasokeria
punaista ja keltaista elintarvikeväriä
vihreää elintarvikeväriä

  Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Sekoita keskenään vehnäjauhot, kaakao- ja leivinjauhe. Lisää jauhoseos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon.
   Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun kakkuvuokaan (halk. 24cm). Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos tikkuun ei tartu taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakku hieman jäähtyneenä. Leikkaa pohja kolmeen osaan.
   Valuta sulaneista mansikoista mehu siivilässä. Hienonna mansikat veitsellä, mukaan saa jäädä hieman sattumia. Vaahdota kerma ja mausta vaniljasokerilla. Sekoita joukkoon rahka ja mansikat. Jos lisäät liivatetta, pehmitä se kylmässä vedessä, purista vedet pois ja sulata puoleen ruokalusikalliseen kiehuvaa vettä. Kaada liivateseos ohuena nauhana rahkaseoksen joukkoon samalla hyvin sekoittaen. Leikkaa suklaa karkeaksi rouheeksi veitsellä.
   Levitä puolet täytteestä alimman levyn päälle ja ripottele sen päälle puolet suklaarouheesta. (Alimmaista levyä ei tarvitse kostuttaa, koska täyte on kosteaa.) Nosta päälle toinen pohjalevy. Kostuta levy laimennetulla sitruunamehulla ja peitä rahkaseoksella sekä suklaalla. Nosta kansilevy päälle ja kostuta se.
  Kääri kakku kelmuun ja anna tekeytyä jääkaapissa kevyen painon alla mielellään seuraavaan päivään. Poista kelmut ja leikkaa halutessasi kakun alle leivin- paperin pala. Näin kakkua on helppo siirrellä, eikä mahdollinen kakkupaperi hajoa kostuessaan.
  Vatkaa puolet pursotuksen kermasta vaahdoksi. Ennen vatkaamista lorauta joukkoon pikku tilkka sekä punaista että keltaista elintarvikeväriä. Vatkaamisen loppupuolella lisää joukkoon kaksi teelusikallista vaniljakreemijauhetta. Levitä muutama ruokalusikallinen vaahtoa tasaisesti kakun päälle. Nosta loppu vaahto kylmään odottamaan.
  Sekoita valkoista ja oranssia sokerimassaa keskenään, jolloin saat vaalean massan. Värin ei tarvitse mennä kokonaan sekaisin. Kauli pyöreähkö levy ja nosta se kaulimen avulla kakun päälle. Tasoittele ja leikkaa ylimääräinen levy vaikka saksilla pois. Tee lopusta oranssista vaahdosta kevyet pursotukset kakun reunaan niin, että väliin jää paikat vihreälle pursotukselle.
  Vatkaa loppu kerma vaahdoksi, lisää ennen vaahdottamista kerma joukkoon tilkka vihreää elintarvikeväriä. Vatkaamisen loppupuolella lisää joukkoon vaniljakreemijauhe ja vaniljasokeri. Tee loput pursotukset kakun reunaan.
  Nostele koristeet kakun pinnalle.






Tämä oli mun ihka ensimmäinen älpö-kakku <3

28. elokuuta 2013

Mull' oli seitsemän omenaa ja minä olin viisas mies - omppupiirakkaa ja kookospullia

Vau, tänään en oo tehnyt mitään, missä on kesäkurpitsaa :) Yhden kesäkurpitsan tosin kävin maasta hakemassa, mutta sen lahjoitin ystävälleni. Sen sijaan toinen sesonkiherkku pääsi käsittelyyn, kun pojat kävivät eilen luvan kanssa hakemas- sa naapurista ison pussillisen omenoita. Mun on pitkään tehnyt mieli pullapohjaista piirakkaa ja tänään oli sitten sen vuoro. Ja kun pullataikinaa teen, niin en ihan pikkutaikinoiden takia viitsi kippoja liata. Puolet taikinasta meni piirakkaan ja loput pyöräytin pulliksi. Osa pikkupullista sai voi-kookossilmän, osa omenasose-kookossilmän.

Pullista tuli ihanan pehmoisia ja uunituoreena, kylmän maidon kanssa nautittuna aivan parasta. Ja kun muu sakki oli päiväunilla, sain istuskella ihan rauhassa pullani kanssa pihakeinussa. Tällaiset hetket ovat aika harvassa nykyään. Piirakkakaan ei ollut pöllömpää, joskin aika vaisuksi tuo täyte jäi puolella desillä sokeria. 

Pellillinen omena-rahkapiirakkaa + kookospullia

Pullataikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
1tl suolaa
2dl sokeria
1rkl kardemummaa
1 kananmuna
150g voita
n.14-15dl vehnäjauhoja
Täyte:
1tlk(250g) maitorahkaa
2dl kermaa
2 kananmunaa
0,5-1dl sokeria
1rkl vaniljasokeria
2rkl sitruunamehua
5-8 omenaa ohuina viipaleina
kanelia
sokeria
Voiteluun:
munaa
Täyte pikkupulliin (n.14kpl):
1-2tl voita tai omenasosetta/pulla
0,5dl sokeria
0,5dl kookoshiutaleita
1tl vaniljasokeria

  Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja liuota hiiva joukkoon. Lisää suola, sokeri, kardemumma ja kananmuna. Lisää jauhoja vähän kerrallaan, ensin kevyesti vatkaten, lopuksi käsin alustaen. Lisää pehmeä voi alustamisen loppupuolella. Peitä taikinakulho liinalla ja anna kohota lämpimässä, vedottomassa paikassa kaksinkertaiseksi.
  Kumoa taikina kevyesti jauhotetulle alustalle ja vaivaa ilmakuplat pois. Jaa taikina kahteen osaan. Kauli toinen puoli taikinasta suoraan leivinpaperin päällä pellin kokoiseksi levyksi. Nosta levy uunipellille ja painele piirakkaan pienet reunat. Peitä ja anna kohota kaksinkertaikseksi.
  Valmista täyte. Sekoita rahka, kerma, munat, sokeri, vaniljasokeri ja sitruunamehu keskenään ja kaada kohonneen piirakkapohjan päälle. Levitä päälle omenaviipaleet ja ripottele pinnalle kanelia ja sokeria. Voitele reunat kevyesti. Paista 175 asteisen uunin keskitasolla noin 30 minuuttia.

  Lopun taikinan voit pyöräyttää vaikka pikkupulliksi. Nosta pullat leivinpaperille pellille ja anna kohota liinalla peitettynä. Paina kohonneiden pullien keskelle kolo, voitele pullat munalla ja nosta kuhunkin koloon 1-2tl voita, margariinia tai omenasosetta ja ripottele päälle sokeria, sokeria + vaniljasokeria tai sokeria + vaniljasokeria + kookoshiutaleita. Voit tehdä myös pyöreitä pullia, voidella ja ripotella päälle raesokeria. Paista pikkupullat 225-asteisessa uunissa noin 8-12 minuuttia koosta riippuen.






27. elokuuta 2013

Kiveä ja sämpylää.... kesäkurpitsalla.

Pojat lähti naapuriin "omppuvarkaisiin", joten nyt on hyvä hetki laittaa vielä yksi ohje jakoon... Ja yllätys, yllätys, siinä on kesäkurpitsaa.  Kesäkurpitsaa kakussa, kesäkurpitsaa lätyissä, kesäkurpitsaa paistettuna, kesäkurpitsaa hillossa, kesäkurpitsaa sopassa... Tätä lajia piisaa.

Jo viime viikolla oli suunnitelmissa käyttää yksi kesäkurpitsa sämpylöihin, mutta en sitten ehtinyt ja leipää on muutenkin ollut niin paljon, etten ole viitsinyt leipoa lisää. Tänään sämpyläpussi näytti niin huvenneelta, että kipaisin äkkiä pihalta yhden kesäkurpitsan ja laitoin taikinan kohoamaan ennen kuin kukaan ehtii käydä leipomolla tai kaupassa. Ohjeen sämpylöihin löysin Marttojen sivuilta ja tein heti suosista tuplasatsin. En tiedä tuliko mulla jauhojen kanssa mittavirhe vai mikä, mutta jos olisin laittanut ohjeen mukaisen jauhomäärän, olisi taikina muistuttanut enemmän tiiliskiveä. Vaikkakin ohjeessa mainitaan, että taikina saa olla napakkaa, mutta silti. Kannattaa siis lisäillä jauhot vähitellen ja taikinaa tunnustellen. 

Aluksi nämä eivät vaikuttaneet mitenkään lupaavilta, taikina oli kovahkoa ja kohottuaan sämpylät näyttivät epämääräisiltä taikinamöykyiltä. Lopputulos yllätti kuitenkin positiivisesta ja sämpylät olivat oikein pehmeitä. Mua tuo taikinaan lisätty anis vähän häiritsi aluksi, mutta äkkiä siihenkin tottui. Toisin sanoen, hyviä olivat.

Kesäkurpitsasämpylät
(n.24kpl)

5dl maitoa
50g hiivaa
n. 6dl karkeaa kesäkurpitsaraastetta
1tl suolaa
2rkl siirappia
3tl anista
2dl kauraleseitä
13-15dl vehnäjauhoja
1dl öljyä
Voiteluun:
munaa
Pinnalle: 
auringonkukan- tai pellavansiemeniä

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen nesteeseen. Lisää kurpitsaraaste, suola, siirappi, hienonnettu anis ja leseet. Alusta taikinaan jauhot sekä lopuksi öljy. Taikina saa olla melko napakkaa, koska raaste löystyttää sitä kohotuksen aikana. Anna taikinan kohota lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. 
  Leivo taikinasta kaksi tankoa ja jaa kumpikin noin 12 osaan. Leivo palat sämpylöiksi. Anna sämpylöiden kohota peitettynä. Voitele sämpylät munalla, ripottele pinnalle siemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa 12–15 minuuttia.


Me saatiin ämpärillä hilloo - kesäkurpitsa-omenahilloo!

Hilloilut jatkuu ja toinen versio kesäkurpitsahillosta on keitetty ja purkitettu. Tämän hillon ohjeen löysin Yhteishyvän sivuilta, mutta jouduin sitä hieman muuttelemaan. Omenaa kun ei ollut tarpeeksi ja kesäkurpitsaa sitäkin enemmän. Inkivääri, jonka olin ostanut, osoittautui läpeensä mädäksi, joten jouduin turvautumaan kuivattuun. Vaikka keittelin hilloa puoli elämää, ei se alkanut soseutua, ei sitten millään. Yö purkissa jääkaapissa jähmetti hilloa aika paljon, mutta silti tämä jäi aavistuksen löysäksi. Hyvää tämä on, mutta ehkä aavistuksen liian makeaa mun makuun. 

Hilloja alkaa olla nyt niin valtavasti, etten tiedä mihin kaikki saan mahtumaan. Ehkä mun täytyy tänään paistaa iso kasa lättyjä noille pienille potilaille, jos saisi vaikka jonkun purkin jämät tuhottua. Molemmat ipanat ovat tällä hetkellä varsinaisia räkänokkia. Reppanat. Pikkumies vilistää silti pitkin tupaa yhtä vauhdikkaasti kuin terveenäkin ja isompi potilas on aivan raato. Mistä ihmeestä noilla pienillä riittää virtaa? Huoh.

Sitruksinen kesäkurpitsahillo

1,4kg kesäkurpitsaa
600g omenoita
2dl vettä
1 sitruuna
1 appelsiini
1rkl inkivääriä raastettuna (laitoin teelusikallisen jauhettua)
9dl hillosokeria

  Kuori omenat. Paloittele ne ja kesäkurpitsat pieniksi paloiksi kattilaan. Pese sitruuna ja appelsiini huolellisesti ja purista niiden mehu ja raasta kuori kattilaan. Kuori ja raasta inkivääri joukkoon. Lisää vesi. Keitä miedolla lämmöllä noin 20 minuuttia.
  Lisää hillosokeri ja keitä edelleen ainakin 15-25 minuuttia usein sekoitellen. Hillo on valmista, kun se alkaa soseutua. Kuori vaahto tarvittaessa. Täytä pestyt ja kuumennetut tölkit täyteen ja sulje ilmatiiviisti. Säilytä hillo viileässä.

Avuksi kuvaamiseen sain tällä kertaa meidän Pai-katin ja hillopurkkeihin suunnattomasti ihastuneen sudenkorennon. Korennon sain yhteen kuvaan ikuistettua, mutta ei siitä saanut valitettavasti kovin hyvin selvää. Kaunis otus oli silti.


26. elokuuta 2013

Tästä syksy vasta alkaa - syyspäivän kesäkurpitsasoppaa crostinien kera

Tänään pääsi kesäkurpitsa poikineen hyötykäyttöön. Osan keitin hilloksi (taas) ja yksi suurehko yksilö päätyi keittoon. En valitettavasti muista, mistä keiton ohjeen olen poiminut, mutta lopputulos oli uskomattoman hyvää! Siis keitoksi. Ja minä kun en kyseisestä pötkylästä vielä keväällä tykännyt yhtään! Nyt kun kyseistä kasvista on oppinut käyttämään eri tavoin, on siitä tullut aika rakas. Jos säät vaan sallii, niin aika monta kesäkurpitsaa on vielä tulollansa. Pari isoa ja kymmenkunta pienempää näytti jäävän maahan, kun hillo- ja keittoainekset kävin hakemassa. Elämäni ensimmäinen yritys kasvattaa kesäkurpitsaa itse on ollut varsin onnistunut. Jee!

Keiton seuraksi en tällä kertaa tehnyt krutonkeja, vaan yrtti-juustocrostineja Yhteishyvästä löytyneen ohjeen mukaan.

Yrtti-juustocrostinit

1 patonki (meillä valkosipuli)
oliiviöljyä
1 valkosipulinkynsi
1dl hienonnettuja yrttejä (meillä basilika ja persilja)
3rkl parmesaaniraastetta
200g raejuustoa

   Leikkaa patonki ohuiksi vinoiksi viipaleiksi. Sipaise leipien pintaan oliiviöljyä ja hiero vielä leivät halkaistulla valkosipulinkynnellä. Paahda leipiä grillivastusten alla hetken aikaa.
  Valmista täyte. Sekoita kulhossa hienonnettujen yrttien joukkoon parmesaaniraastetta ja raejuustoa. Nostele tahnaa lämpimien leipäviipaleiden päälle ja nauti.


Syyspäivän kesäkurpitsakeitto
(4ann.)

1 kesäkurpitsa
1 sipuli
1 valkosipulinkynsi
2rkl öljyä
7dl vettä
1 kasvisliemikuutio tai 1rkl kasvisfondia
1tl tuoretta silputtua rakuunaa (laitoin ripauksen kuivattua)
1tl yrttisuolaa
0,5tl suolaa
ripaus valkopippuria
ripaus cayennepippuria
1dl kuohukermaa
2rkl maizenaa tai suurustetta vaaleille kastikkeille
0,5-1rkl sitruunamehua (unohdin)

  Kuori kesäkurpitsa ja raasta se hienoksi raasteeksi. Kuori ja hienonna sipuli ja valkosipuli. Kuullota kesäkurpitsaraaste ja sipulisilppu öljyssä kattilassa. Lisää vesi, liemikuutio ja mausteet. Anna kiehua 5 minuuttia.
  Soseuta keitto sauvasekoittimella ja lisää kerma. Suurusta halutessasi. Mausta sitruunamehulla. Ripottele halutessasi päälle krutonkeja tai yrttisilppua. Crostinien juusto-yrttiseoskin toimi hyvin!





Blueberry kisses - mustikkainen tuorepuuro

Makeanhimon iskiessä ei aina viitsi kaivaa kaapista suklaata tai pakastimesta pullaa. Tai voisihan sitä, mutta joskus on mukava turvautua edes hitusen terveellisempiin vaihtoehtoihin. Itse tykkään tuorepuuroista niiden helppouden ja herkullisuuden vuoksi. Jogurttia ja marjoja voi vaihdella maun mukaan. Tällä kertaa halusin käyttää pakastimesta löytyneen vajaan mustikkarasiallisen ja päälle hain karhunvatukoita suoraan puskasta. Vaikkei tuo kummoiselta näytäkään, niin aika herkkua oli.

Mustikkainen tuorepuuro
(1ann.)

1prk(2dl) mansikkajogurttia
reilu 1dl kohmeisia mustikoita
0,5tl vaniljasokeria
reilu 0,5dl Elovenan kaurahiutale+kauralese
tuoreita marjoja pinnalle

  Sekoita ainekset sekaisin ja herkuttele!

25. elokuuta 2013

As soft as they seem - ihanat, pehmeät kesäkurpitsaohukaiset

Aivan aluksi mun on pakko kertoa teille mun eilisestä koheltamisesta. Savus- tettiin ruoaksi pala kassleria ja ajattelin tehdä niiden seuraksi omena-perunaröstejä. Noh, sain massan valmistettua ja ensimmäisen pannullisen paistettua. Lisäsin pannulle öljyä ja ajattelin levittää ne ensimmäisellä sudilla, joka laatikosta käteen osui. En katsonut tai ajatellut asiaa sen kummemmin ja aloin levittämään öljyä. Hetken kuluttua ihmettelin, mitä valkoista töhnää pannulle ilmestyi. Pikavilkaisu ja tajusin, että se hemmetin suti oli muovia ja suli pannulle.... Sen lisäksi, että pannu pääsi pesuun ja suti roskiin, heilautin sudin raastekulhon yli, jolloin sulaa muovia tippui myös kulhoon. Siihen loppui röstien paisto. Onneksi kauppa oli vielä auki ja hain tilalle Apetitin peruna-kantarelliröstejä. Yleensä en pakasteperunoista kauheasti piittaa, mutta nämä oli oikeasti hyviä!

Mutta sitten paremmin onnistuneisiin kokkailuihin. Kesäkurpitsoja löytyy edelleen ja uusia näyttäisi olevan vielä tulossa yllin kyllin, joten pakko keksiä niille jotain käyttöä. Pieni pala kesäkurpitsaa päätyi tällä kertaa lättyihin. Näistä tuli ihanan pehmeitä ja oikein hyviä. Jopa ukkoni, joka ei kesäkurpitsoista piittaa, tykkäsi näistä. Ohje on poimittu näemmä Yhteishyvästä.

Kesäkurpitsaohukaiset

1(n.300g) kesäkurpitsa
3rkl korppujauhoja
2dl maitoa tai vettä
2 kananmunaa
1dl vehnäjauhoja
2rkl öljyä
1tl suolaa
2rkl tuoretta tai 1tl kuivattua kirveliä
Paistamiseen:
öljyä tai margariinia

  Raasta kesäkurpitsa karkeaksi raasteeksi. Nosta korppujauhot kulhoon turpoamaan nesteen kanssa. Lisää kesäkurpitsaraaste, munat, vehnäjauhot, sekä öljy. Mausta suolalla ja kirvelillä. Paista letut miedolla lämmöllä ohukaispannulla. Tarjoile puolukkasurvoksen kanssa.

24. elokuuta 2013

And she smiled as she finished her sandwich - 70-luvun lehtipihvileivät

Eikö olekin välillä kiva päästä ruokien kanssa helpolla? Eikä silloinkaan ruoan tarvitse olla huonoa. Tämän nostalgiakorttilaatikon kätköistä löytyneet ohjeen voi toteuttaa pidemmän kaavan kautta tehden leivän ja béarnaisekastikkeen itse. Tai sitten voi tehdä kuten minä ja käyttää valmista kastiketta, valmista leipää ja käyttää kaiken tarmonsa pihvien paistoon ja syömiseen. Leivät olivat oikein herkullisia ja lankkuperunoiden sekä salaatin kanssa tarjottuna varsin kelpo ateria. Béarnaisekastikkeen voi halutessaan korvata vaikka paprikamajoneesilla. Sitäkin testattiin ja hyvää oli!


Lehtipihvileivät

vaaleaa vuokaleipää tai maalaisleipää (meillä ciapattaa)
porsaan tai naudan lehtipihvejä
suolaa
pippuria
öljyä ja voita paistamiseen
sinappia
paprikaa
bèarnaisekastiketta

  Suikaloi lehtipihvit ja paista nopeasti kuumalla pannulla kauniin ruskeiksi. Käytä paistamiseen öljyä ja voita. Mausta kypsät pihviviipaleet suolalla ja pippurilla.
  Paahda leivät kevyesti ja sipaise pintaan hieman sinappia. Nosta päälle ohut paprikaviipale, muutama lehtipihvisuikale ja valuta päälle bèarnaisekastiketta.
  Tarjoa heti.


Niin joo. Mun möhkälekoneeni kotiutui muutama päivä sitten ja nyt tämä vihdoin näyttäisi toimivan. Pientä hienosäätöä ja ohjelmien takaisin kalastelua tämä vielä vaatii, mutta kyllä tästä vielä kone tulee. Ihanaa! Nyt voi hyvillä mielin istua koneen ääressä ja yrittää naputella jotain turhanpäiväistä :)

23. elokuuta 2013

Arpa on nostettu!

Suuren suuri kiitos kaikista onnitteluista Kääpiölinnan köökissä-blogin täyttäessä 2-vuotta ja Kääpiölinnan emännän... no, vähän enemmän! Blogi tosiaan sai alkunsa äkkinäisestä päähänpistosta ja on kahden vuoden aikana muuttunut todella rakkaaksi. En ollut blogeja koskaan lukenut, joten kaikki täytyi opetella kantapään kautta. Onneksi kehitystä on tapahtunut, niin kokkailuissa kuin kameran käytössäkin. Välillä olen suunnattoman iloinen ja ylpeä, kun onnistun tekemään jotain, mistä ennen en olisi uskaltanut edes haaveilla! Toki epäonnistumisiakin tulee ja niistä täytyy vain ottaa opikseen.

Iso kiitos kuuluu myös lukijoilleni, sillä saamani kommentit ja palautteet antavat kummasti virtaa jatkaa kokkaamista ja bloggaamista. Välillä olen miettinyt, että pitäisikö juttuja muuttaa johonkin suuntaan, mutta taidan pysytellä jat- kossakin arkiruokien, leipomusten ja liköörien parissa. Niitä meillä tehdään ja niistä tykätään. Miksi siis kirjoittaa jostain muusta kuin itselleni rakkaista asioista. Toivottavasti viihdytte jatkossakin höpinöideni parissa :)

Jos voisin, haluaisin muistaa kaikkia lukijoitani jollain lahjalla, mutta kun se ei ole mahdollista, täytyy summamutikassa valita yksi. Arvontaan osallistui huikea määrä porukkaa, mahtavaa! Kiitos jokaiselle osallistuneelle ja juttua jakaneelle. Arvonta on nyt suoritettu ja onnettarena tai paremminkin... hmm... mikä on onnettaren miespuolinen versio? No, lapun sai nostaa tuo pikkumies.


Tällä kertaa onni suosi henkilöä, jonka tunnistaa sähköpostiosoitteen alusta 

"Ilokseni"

Onnea oikein kovasti! Mailiosoitteesi minulla on, joten laitan sinulle pikapuolin sähköpostia!





Juicy like a peach - Kääpiölinnan persikkalikööri

Yllätys, yllätys... Me ollaan taas tehty likööriä :) Kesän aikana kokeiluun pääsi monen muun liköörin lisäksi persikkalikööri. Tällä kertaa likööri tehtiin tuoreista persikoista, mutta kuivatutkin käyvät vallan mainiosti. Maultaan persikkalikööri on varsin mieto ja hennon hedelmäinen. Ei pöllömpää, näin äkkiä sanoen! Likööri tehtiin makeuttamalla jälkikäteen, jolloin hedelmän oma maku tulee paremmin esille. Useimmiten heti aluksi lisätty sokeri peittää hedelmän tai marjan oman maun ja lopputulos maistuu enimmäkseen sokerilta.

Pakko vielä mainita, että meidän naapurit on kyllä aivan huippuja! Yksi tyyppi toi meille eilen kulhollisen luumuja, joista suurin osa päätyi likööriksi. Tällä kertaa luumulikööri tehtiin luumuviinasta ja vodkasta ja makeutetaan jälkikäteen. Yhtään en tiedä mitä tuosta tulee, joten palataan siihen tuonnempana :) 

Persikkalikööri

6(n.600g) persikkaa
4-5dl vodkaa
2dl vettä
2dl sokeria

  Huuhtele persikat, poista kivet ja paloittele. Laita persikat kannelliseen, tiiviiseen lasitölkkiin ja kaada vodka päälle. Hedelmien tulee peittyä kokonaan. Sulje kansi tiiviisti ja anna muhia huoneenlämmössä 2-4 viikkoa.
  Keitä sokeriliemi kiehauttamalla sokeri ja vesi keskenään. Siivilöi hedelmäliha pois läviköllä. Suodata juoma kahvisuodattimen tai harsokankaan läpi. Lisää sokerilientä maun mukaan. Pullota ja anna maustua vielä kuukauden pari.


Sitten pikainen muistutus Kääpiölinnan synttäriarvonnasta! Arvonta tapahtuu tänään 23.8. klo 20.00 ja siihen mennessä arvontajuttua kommentoineet ovat mukana kivan paketin arvonnassa. Osallistua voit täällä....

21. elokuuta 2013

... ja mukanaan iso Tiikeri!

Tänään on taas se päivä vuodesta, kun kiitän äitiäni hyvin tehdystä työstä. Vähän yli kolme iltapäivällä tulee täyteen 37 vuotta ensi karjaisustani. Aika hurjaa! Peilikuva vanhenee, mutta mieli pysyy aina yhtä nuorena. Paitsi jos lapsilta kysytään....

Jo tovin olen himoinnut oikein suklaista kakkua, mutta en vain ole saanut sellaista tehtyä. Ei siis ollut vaikea keksiä täytettä tähän kakkuun. Tämä oli oikeastaan koekakku, kun sain pyynnön tehdä Tikru-kakun yhden pikkuisen synttäreille. Aluksi ajatus tuntui täysin mahdottomalta, mutta hetken tuumailtuani kakku alkoi kiehtoa kovasti. Eikä ajatus jättänyt mua rauhaan, vaikka kuinka yritin. Kakku ei ole täydellinen, ei läheskään, mutta silti olen tekeleestäni aika iloinen! Kun ottaa huomioon sen, etten ole mikään kakkutaituri ja sormien paikalla on 10 puupökkelöä, niin siihen nähden aika jees :) Ja jälleen kerran... maku ratkaisee. Ja kuulemma sen suhteen oli aika bueno! Hyvä minä!

Kakusta tuli aika iso, mutta ei haittaa. Pienempään kakkuun tekisin kuuden munan pohjan, jotta jää sitten leikkuuvaraa. Eikä ukkoa yhtään harmittanut syödä yli jääneitä paloja... Tikrun viikset kannattaa tehdä hyvissä ajoin, jotta ehtivät kovettua. Itse tein ne jo kolmisen päivää sitten. Kakun tasoittamiseen olisi kannattanut käyttää vaikka voikreemiä, sillä nyt pinta jäi paukuraiseksi. Oranssia sokerimassaa en tähän hätään saanut, joten värjäsin valkoista massaa keltaisella ja punaisella, nestemäisellä elintarvikevärillä. Tein ensin kuppiin väriseoksen, jota lisäsin vähän kerrallaan massaan.



Tikrukakku

Pohja:
8 kananmunaa
3dl sokeria
3dl vehnäjauhoja
6rkl kaakaojauhetta (tummaa)
2tl leivinjauhetta
Täyte:
4 liivatelehteä
100g minttutäytesuklaata
5dl vispikermaa
200g minttukrokanttisuklaata
200g maustamatonta tuorejuustoa
2rkl vettä
Kostutus:
kaakaota
Päälle: 
oranssia sokerimassaa
keltaista sokerimassaa
mustaa sokerimassaa
vaaleanpunaista sokerimassaa

  Pohja: Vatkaa munat ja sokeri kuohkeaksi, vaaleaksi vaahdoksi. Sekoita jauhoihin kaakao- ja leivinjauhe. Yhdistä seos munavaahtoon. Kaada taikina voideltuun, jauhotettuun, kantikkaaseen tasapohjaiseen vuokaan (mulla 35x25cm). Paista kakkua 175 asteessa uunin alatasolla noin 30 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Jos kakkuun painettuun hammastikkuun ei jää taikinaa, on pohja kypsä. Kumoa kakkupohja ja anna sen jäähtyä.

  Täyte: Valmista täyte. Rouhi minttutäytesuklaa. Jos suklaa on kovin pehmeää, laita se hetkeksi jääkaappiin tai pakastimeen. Vatkaa kerma vaahdoksi. Paloittele minttukrokanttisuklaa mikron kestävään kulhoon ja sulata mikrossa vähän kerrallaan välillä sekoittaen. Sekoita suklaat kermavaahdon joukkoon. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesitilkka kiehuvaksi, purista liivatteista vesi pois ja liuota liivatteet kuumaan veteen. Sekoita tuorejuusto suklaavaahdon joukkoon. Lisää liivate ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen.

  Kakun täyttäminen: Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Nosta alin levy esimerkiksi pitkän kelmusuikaleen päälle asetetulle leivinpaperille. Tämä helpottaa kakun käärimistä vetäytymään. Kostuta kevyesti kaakaolla. Levitä päälle pikkuisen vajaa puolet täytteestä. Nosta päälle toinen levy, kostuta ja täytä. Tässä kohtaa kuonon kohtaan voi laittaa enenmmän täytettä, että se on valmiiksi hieman koholla. Jätä täytettä vähän kakun tasoittamista varten. Nosta kansilevy päälle, kostuta. Kääri kakku muovikelmuun ja anna jässähtää jääkaapissa mielellään yön yli.

  Kakun muotoilu: Leikkaa leivinpaperista halutun muotoinen kaava. Poista kelmut kakun ympäriltä. Aseta kaava kakun päälle ja leikkaa kakku halutun muotoiseksi. Jämäpaloista voi tehdä Tikrun kasvoille muotoja. Nosta paloja otsaan, yläleukaan ja nenäksi. Painele käsin tasaisemmaksi.




  Kakun kuorrutus: Kakku olisi hyvä tasoittaa vaikkapa voikreemillä, jolloin lopputulos olisi sileämpi. Itse käytin tasoittamiseen loppua täytettä, eikä se ollut oikein hyvä. Enimpiä rakoja sillä voi tukkia ja laittaa sitten päälle kreemi. Jos haluat jättää leivinpaperin alle, ettei kakkupaperi heti kostuisi rikki, leikkaa se tässä vaiheessa kakun muotoiseksi.
  Tee päällinen vaikkapa sokerimassasta. Itse jouduin tekemään pinnan pienistä paloista. Laitoin ensin päälle keltaiset osat, seuraavaksi oranssit osat ja viimeisenä mustat osat ja nenän. Palat kannattaa kaulia isommiksi, että laskeutuisivat hyvin sivulta. Palojen kaulimisessa voi käyttää apuna tomusokeria, ettei massa tartu alustaan kiinni.  Ylimääräiset leikkasin pois pastaleikkurilla ja pienillä saksilla. Palojen liimaamiseen voi käyttää pientä vesitilkkaa tai elintarvike- liimaa. Tuore sokerimassa tarttuu hyvin ilmankin.
  Viikset kannattaa tehdä pari päivää aikaisemmin, että kovettuvat kunnolla. Kovettuneet viikset voi vain painaa varovasti paikoilleen. 
  Lopuksi siisti kakun alareunat ja painele varovasti vaikka veitsen selkäpuolella kakun alle.


 

20. elokuuta 2013

Kaalin käärin rullaksi, sen asettelen vuokaan....

Kerran tai pari syksyn aikana on ehdottomasti tehtävä kaalikääryleitä. Vaikka niissä hieman hommaa onkin, niin aika helposti ne kuitenkin syntyvät. Kannattaa tehdä kerralla iso satsi ja vaikka pakastaa osa. Tällä kertaa tosin mun kääryleet katosivat niin nopeasti, ettei niistä riitä pakastettavaksi. Ei edes kahden päivän ruoaksi, vaikka niin suunnittelin. Olen kokeillut vaikka minkä- moisia kääryleohjeita, mutta kyllä tämä tuiki tavallinen on kaikista paras. Puolukkahillon kanssa tarjottuna hurjan hyvää!

Kaalikääryleisiin ostin tällä kertaa kaalikäärylekaalin, mutta valkokaali ja kiinankaali toimivat ihan yhtä hyvin. Jos täytteen mausteet mietityttää, voi pan- nulla kypsentää pienen maistiaisen ja lisäillä mausteita tarvittaessa. Tyttö keksi ripotella valmiiden kääryleiden pinnalle valkosipulijauhetta ja se sopi näihin uskomattoman hyvin. Kastiketta en tällä kertaa jaksanut tehdä, mutta sen saa helposti jatkamalla paistolientä lihaliemellä ja suurustumalla sen vehnäjau- hoilla. Miksei muutkin kastikkeet näiden kanssa menisi. 

Perinteiset kaalikääryleet
(n.15kpl)

1 suuri valkokaali tai käärylekaali
vettä
suolaa 2tl / 1 litra vettä
Täyte:
0,5dl puuroriisiä
2dl vettä
300-400g jauhelihaa
1-1,5tl suolaa
vajaa 0,5tl valkopippuria
kaalin keitinlientä
Päälle:
2rkl siirappia
muutama margariini- tai voinokare

  Huuhtele kaali ja koverra veitsellä kova kanta irti. Nosta kaali suureen kattilaan, lisää vesi ja suola. Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes lehdet pehmenevät. Nosta kaali kattilasta, valuta ja leikkaa lehdet irti läheltä kantaa lehti kerrallaan. Nostele lehdet lautaselle ja anna jäähtyä.
  Silppua kaalin sisuslehdet. Keitä riisi kypsäksi, huuhtele kylmällä vedellä ja valuta. Sekoita riisi, kaalisilppu, raaka jauheliha ja mausteet löysäksi taikinaksi. Lisää tarvittaessa tilkka kaalin keitinlientä.
  Nosta lehti kerrallaan työpöydälle. Ohenna lehtiruotia tarvittaessa niin, että sen saa käärittyä helposti. Nosta lehdelle, suht lähelle lehden kantaosaa, keko täytettä. Käännä lehden alaosa täytteen päälle, taita lehden sivut keskelle ja pyöräytä tiiviiksi kääryleeksi.
  Nostele kääryleet tiiviisti voideltuun uunivuokaan. Lorauta päälle siirappia ja nostele muutama margariininokare pinnalle. Kypsennä 225 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Valele muutaman kerran paistoliemellä tai lihaliemellä.
  Halutessasi voit tehdä paistoliemestä kastikkeen jatkamalla sitä lihaliemellä ja suurustamalla vesitilkkaan sekoitetuilla vehnäjauhoilla.
  Jos teet vain pienen erän kaalikääryleitä, voi ne kypsentää pannullakin. Ruskista silloin kääryleet kevyesti pannulla molemmin puolin. Nosta kansi päälle ja hauduta kääryleet kypsiksi.



Eat a Peach - risotossa broileria ja persikkaa

Helpot, nopeat ruoat ovat kyllä varsinaisia arjen pelastajia. Eilen pukkasi ihme maanantaiväsymystä, eikä huvitus riittänyt kaalikääryleiden tekoon. Suunniteltu ruokalista meni siis heti alkuun sekaisin. Yritetään niitä kaalikääryleitä huomenna hitusen virkeämmällä fiiliksellä. Ruokalistalla hypättiin suoraan keskiviikkoon ja persikka-broileririsottoon. Tämä ruoka valmistuu varsin nopeasti ja pienellä vaivalla, eikä muutenkaan ole hullumpaa. Oikeaoppiseksi risotoksi tätä ei voi sanoa, mutta mitäs sitten. Hyvää ja täyttävää, se riittää. Ohjeen alkuperää en enää muista, sillä tämäkin ohje löytyi ikivanhasta ruokaohjemapistani. Mausteita lisäilin oman pääni mukaan, sillä muuten olisi ollut turhan vaisua.

Persikka-broileririsotto
(4ann.)

1 sipuli
1 paprika
400g marinoituja broilerisuikaleita
öljyä
3dl risottoriisiä
n.6dl vettä
3rkl kanafondia (laitoin yhden kanaliemikuution)
1tl timjamia
150g pakaste(sokeri)herneitä
1tlk(415/235g) säilykepersikoita
3rkl hunajaa
0,5tl suolaa
ripaus cayennepippuria
ripaus mustapippuria
1tl paprikajauhetta
1tl valkosipulijauhetta
tuoretta persiljaa hienonnettuna

  Hienonna sipuli ja suikaloi paprika. Ruskista broilerisuikaleet kevyesti öljyssä wokkipannussa tai kasarissa. Sekoita joukkoon riisi ja sipuli, anna kuullottua.
  Lisää vesi, fondi tai liemikuutio ja timjami. Anna kiehua hiljalleen kannen alla noin 10 minuuttia. Lisää paprika ja herneet ja kypsennä vielä 5 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää.
  Valuta persikat, leikkaa ne paloiksi ja sekoita risottoon. Mausta lopuksi hunajalla ja suolalla, pippureilla, paprikalla ja valkosipulijauheella. Tarjoa heti.


18. elokuuta 2013

You like potato and I like potahto - paahdettuja perunoita ja kaalisalaattia

Muutamassa blogissa on viime aikoina vilahdellut uunissa paahdettujen uusien perunoiden ohje. Minä, suuri perunan ystävä, en vaan voinut jättää ohjetta testaamatta ja tälle päivää suunnitellut grillailut sai jäädä. Reseptirosmoilun kohteeksi valikoitui Kärähtäneet-blogin Heidin julkaisema pottuohje. Perunoiden seuraksi paistoin ison läjän tuiki tavallisia lihapullia ja samalla syötiin per- jantailta jäänyttä kaalisalaattia. Perunoiden kanssa mokasin sen verran, että jätin ne hetkeksi jälkilämmölle odottamaan lihapullien valmistumista. Perunoiden aluksi niin ihanan rapea kuori pehmeni uunissa odotellessaan. Kannattaa siis ajoittaa perunoiden valmistaminen niin, että ne saa nostaa suoraan pöytään. Mutta maultaan perunat olivat käsittämättömän hyviä! Taatusti tehdään toistekin! Valkosipulia laitoin heti kaksin kappalein, sillä meidän perheessä valkosipulit katoavat hetkessä. Perunat puolitin, että kypsyisivät nopeammin. Yrtteinä käytin korianteria ja persiljaa. Huippuperunoita, suosittelen!

Paahdetut uudet perunat ja valkosipulit

uusia perunoita
rypsiöljyä
voita
valkosipulinkynsiä kuorittuna
merisuolaa
yrttejä oman maun mukaan (laitoin korianteria ja lopuksi tuoretta persiljaa)

   Laita pestyt, kokonaiset potut (lohko isompia tarvittaessa) ja kuoritut valkosipulinkynnet uunin kestävään vuokaan. Itse puolitin perunat, kun olivat suht isoja. Lorauta päälle reilusti öljyä ja lisää muutama lastu voita. Ripsi päälle maun mukaan suolaa. Riivi mukaan yrtit ja kääntele sekaisin.
  Paahda 200-asteisessa uunissa noin 45 min perunoiden koosta riippuen. Kääntele perunoita muutaman kerran paistamisen aikana. Silppua halutessasi valmiiden perunoiden päälle hieman tuoretta persiljaa.


En muista, mistä tämän salaatin ohjeen olen alunperin haalinut. Alkuperäinen ohje muuttui hieman sen mukaan, mitä kaapista löytyi. Lopputuloksena oli mukavan raikas ja kevyt salaatti, joka sopii varsin monen ruoan seuraksi. Tällä hetkellä kaali on vaan niin hyvää, että sitä voisi syödä vaikka kuinka paljon.

Raikas kaalisalaatti

300g (varhais)kaalia
1 pieni sipuli
1 omena
1 maustekurkku
1rkl valkoista balsamicoa
3rkl öljyä
0,5tl suolaa
ripaus mustapippuria

  Suikaloi kaali ohuiksi suikaleiksi. Silppua sipuli. Kuori ja kuutioi omena. Kuutioi maustekurkku. Laita salaattiainekset kulhoon ja kaada päälle balsamico, öljy, suola ja pippuri. Sekoita ja tarjoa. 


17. elokuuta 2013

There's a new sheep in town - Laten paluu ja vadelmainen jälkiruokakastike

Pyynnöstä tein kaverin kummimuksun synttäreille kakun. Pieni neiti on kuulemma suunnaton Late-fani, joten valinta kakkuun oli melko helppo. Ensimmäinen Late-kakku kelpasi niin hyvin, että turvauduin suosista samaan ohjeeseen. Koska vieraita oli hieman enemmän, tein pohjaksi kuuden munan kakun ja paistoin pohjan jalkapallokakkuvuoassa. Kakun voi tehdä tavalliseen kakkuvuokaan ja muotoilla halutessa pyöreämmäksi. Täytemäärät pysyi samana, koska viimeksi niitä jäi hieman yli.

Muuten kakun valmistaminen meni varsin kivuttomasti, mutta tälläkin kertaa korvat tuottivat ongelmia. Siinä vaiheessa kun nostin naaman paikoilleen, korvat murtuivat juuresta. Pikapaikkaus sokerimassalla ja elintarvikeliimalla auttoi hieman. Kuvassa liima näkyy vielä selvästi, mutta kun kakkua haettiin, oli enimmät liimat onneksi kuivuneet. Onnea pikkuiselle myös meidän puolesta <3 Toivottavasti kakku kelpaa!

Mietin, että laittaako ohjetta uudestaan jakoon, mutta ei kai se tässä haittaa. Jos joku haluaa tehdä isomman Laten, niin on sitten ohje valmiina :)

Late lammas-kakku vol 2

Pohja:
6 munaa
2,25dl sokeria
1,5dl vehnäjauhoja
1,5dl perunajauhoja
1tl leivinjauhetta
Vadelmatäyte:
200g vadelmia
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl vettä
2dl kuohukermaa
Mangotäyte:
1prk(425/225g) säilykemangoa valutettuna
4rkl sokeria
3 liivatelehteä
1rkl sitruunamehua
2dl kuohukermaa
Kostuttamiseen: 
maitoa tai spriteä
Päälle:
2dl kuohukermaa
2tl vaniljakreemijauhetta (voi jättää pois)
280g pieniä, valkoisia vaahtokarkkeja
Late:
mustaa sokerimassaa
valkoista sokerimassaa

  Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Voitele ja korppujauhota vuoka. Vaahdota huoneenlämpöiset kananmunat ja sokeri vaaleaksi, napakaksi vaahdoksi. Sekoita vehnä- ja perunajauhot sekä leivinjauhe keskenään. Siivilöi jauhoseos sokerivaahtoon ja nostele taikina varovasti sekaisin. Kaada kakkutaikina vuokaan ja kypsennä uunin alatasolla noin 35-40 minuuttia. Kokeile kypsyys tikulla. Kumoa kakku ja anna jäähtyä.
  Tee täytteet. Soseuta sulaneet vadelmat sauvasekoittimella soseeksi. Mausta sokerilla. Laita liivatteet kylmään veteen viideksi minuutiksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi. Puristele liivatelehdistä vesi pois ja liuota kiehuvaan vesitilkkaan. Sekoita liivateseos vadelmatäytteen sekaan samalla hyvin sekoittaen. Vaahdota kerma ja sekoita vadelmaseos joukkoon. Tee mangotäyte samoin.
  Leikkaa kakkupohja mielellään 4-5 osaan. Nosta pohjalevy pitkän kelmusuikaleen päälle, kostuta ja levitä päälle puolet mangotäytteestä. Nosta toinen levy päälle, kostuta ja nosta päälle puolet vadelmatäytteestä. Toista. Nosta kansilevy päälle ja kostuta. Kääri kakku kelmuun ja nosta jääkaappiin maustumaan yön yli.
  Tee Laten pää hyvissä ajoin, niin ehtii hieman jässähtää. Kannattaa tehdä suoraan leivinpaperin päälle, ettei tarvitse siirrellä turhaan. Muotoile ensin naama mustasta sokerimassasta. Paina sieraimet kohdilleen ja pyörittele silmät valkoisesta ja mustasta sokerimassasta. Nosta silmät paikoilleen. Ota kaksi samankokoista mustaa sokerimassapalaa ja muotoile niistä korvat. Korvat kannattaa tehdä hieman kuperiksi, jotta muoto menisi kakun myötäisesti, eikä korvat murtuisi niin helposti. Paina korvat varovasti paikoilleen. Saumaa kannattaa painella varovasti, että tarttuisivat hyvin kiinni. Jos elintarvikeliimaa löytyy, niin käytä sitä saumoihin. Pyörittele valkoisesta sokerimassasta pieniä palloja ja tee niistä Laten otsakiehkurat.
  Poista kelmu ja nosta kakku (tarjoilu)alustalle. Leikkaa halutessa kakkupaperin ja kakun väliin pienen palan leivinpaperia, ettei kakkupaperi heti hajoaisi. Vatkaa kerma vaahdoksi, lisää vaniljakreemi vatkaamisen loppuvaiheessa. Levitä vaahto kakun pinnalle. Tee Laten villa vaahtokarkeista ja nosta naama paikoilleen.


Tähän samaan syssyyn voisi laittaa erittäin simppelin jälkiruokakastikkeen ohjeen. Itse söin tätä päärynöiden ja karhunvatukoiden kanssa, mutta varsin mainiosti sopii vaikka juustokakkujen tai jäätelön kanssa tarjottavaksi.

Vadelmakastike

200g pakastevadelmia
0.5dl tomusokeria
0,5dl vastapuristettua appelsiinimehua
(tilkka sitruslikööriä)

  Soseuta sulaneet tai hieman kohmeiset vadelmat yhdessä tomusokerin kanssa. Sekoita appelsiinimehu joukkoon. Halutessasi siivilöi vadelman siemenet pois. Halutessaan tätä voi maustaa vielä tilkalla sitruslikööriä.
  Tarjoa päärynöiden, kakkujen tai jäätelön kanssa.


16. elokuuta 2013

Kääpiölinnassa jammaillaan - hillossa kesäkurpitsaa ja ananasta

Olen kuumeisesti yrittänyt keksiä keinoja, miten saan meidän jättimäisiksi intaantuneet kesäkurpitsat syötettyä kanssa-asujilleni. Kakkuna katosi varsin nopeasti, mutta esimerkiksi ruoassa ei kelpaa kuin tytölle ja mulle. Perheen miehet työntävät kesäkurpitsapaloja nenäänsä nyrpistellen haarukalla pitkin lautasta. Tai ukko kyllä syö, muttei mitenkään riemusta kiljuen.

Viime viikolla äitini ehdotti, että keittäisin osan hilloiksi. Pakko tunnustaa, ettei moinen ollut käynyt mielessäkään. Äitini tiesi, että kaupoissa on ainakin ollut, jos ei ole enää, ananas-kesäkurpitsahilloa. Ohjetta moiseen ei netistä äkkisel- tään löytynyt, joten täytyi soveltaa itse. Olin ostanut hilloa varten tuoreen ananaksen, mutta se osoittautui niin epäkelvoksi yksilöksi, että jouduin korvaamaan sen kaapista löytyneillä tölkkiananaksilla.

Lopputulos muistuttaa kyllä enemmän marmeladia kuin hilloa ja maku on aika mieto. Halutessaan hilloa voisi maustaa jollain, mutta en oikein tiedä että millä.  Minä tykkään, kun tämä ei ole mitenkään ällömakeaa. Ukko ja tyttö tuumasi, että tämä on omituista. Pikkumiehen kommentti hillosta oli "makusta", joka tarkoittaa hyvää :) Jess! Lisäksi pikkumies tykkää syödä tätä voileipäkeksien päällä. Salaa hakee kaapista keksin tai pari ja  painuu jääkaapille vaatimaan hilloa. Mikään muu ei keksien päälle enää kelpaa.

Kesäkurpitsa-ananashillo

n.1kg kesäkurpitsaa
3tlk(227/136g) ananaspaloja mehussa
0,75dl ananasmehua
800g (n.10dl) hillosokeria

  Kuutioi huuhdellut kesäkurpitsat pieniksi kuutioiksi, valuta ananaspalat. Laita molemmat kattilaan ja kaada mehu joukkoon. Keitä miedolla lämmöllä 10-15 minuuttia, kunnes kesäkurpitsakuutiot pehmenevät.
  Nosta kattila liedeltä ja soseuta palat sauvasekoittimella. Nosta takaisin liedelle, sekoita hillosokeri joukkoon ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua hiljaa poreillen 10 minuuttia. Sekoita välillä.
  Kaada valmis hillo kuumennettuihin lasitölkkeihin. Sulje kannet tiiviisti ja anna jähmettyä viileässä seuraavaan päivään.


15. elokuuta 2013

Slice the cake - kakkua kesäkurpitsasta

Voi oma rakas möhkälekoneeni, tule jo kotiin! Tällä läppärillä kirjoittaminen on tuskaa, näyttö on omituinen ja kuvat näyttävät harmaalta mössöltä. Kun vihdoin onnistuin lataamaan kaksi kuvankäsittelyohjelmaa, niin en osaa käyttää niitä. Uusia ohjelmia testatessa meni ikuisuus, että tajusin miten kuvat saa pienennettyä. En osaa siirtää kuvia yksitellen kameralta koneelle, vaan samalla siirtyy koko muistikortin sisältö. Olen tirauttanut jo muutaman kyyneleen ja repinyt hiukseni päästä tämän koneen kanssa takutessa. Tilanne paranee edes hieman, kunhan parempi koneeni kotiutuu, joskin ikivanhan ja äärisimppelin photoshopin levy on jossain hukassa. Ei löydy, vaikka kuinka kollaisi. Olen niin kaavoihin kangistunut, etten halua luopua vahnasta koneesta tai vanhoista ohjelmista. 

Sen mitä tuskailuiltani olen ehtinyt, niin olen edelleen yrittänyt saada käytettyä meidän valtaviin mittoihin paisuneita kesäkurpitsoja. Osa päätyi hilloon, mutta niistä lisää myöhemmin. Anopilta ajattelin käydä vohkimassa herkullisen kesäkurpitsavuoan ohjeen, jos sitä vaikka viikonloppuna ehtisi tehdä. Helpommalla tosin pääsisi, jos veisi kesäkurpitsat anopille ja kainosti pyytäisi anoppia kokkaamaan tuota herkkua.

Hillojen lisäksi yksi pikkuinen kesäkurpitsa päätyi kakkuun, jonka ohjeen löysin ikivanhasta mapistani. Alunperin ohje on kopsattu Pirkasta. Aluksi ajatus kesäkurpitsakakusta tuntui vähän hassulta, mutta onhan sitä porkkanakakkuakin olemassa. Lisäksi tämä on siitäkin kiva ohje, että öljyä (tai laktoositonta margariinia) käytettäessä kakku on täysin laktoositon. Varsin jouluinen fiilis kakusta tuli, mutta muuten oli ihan ok.

Kesäkurpitsakakku

3 kananmunaa
2dl fariinisokeria
1(n.300g) kesäkurpitsa
1dl öljyä tai 100g margariinia sulatettuna
1dl rusinoita
1dl(50g) mantelirouhetta
3dl vehnäjauhoja
2tl leivinjauhetta
1tl inkivääriä
1tl kanelia
1 sitruunan raastettu kuori
Koristeluun:
tomusokeria
ananaskirsikoita

   Raasta kesäkurpitsa hienoksi raasteeksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa munat ja fariinisokeri vaahdoksi. Lisää joukkoon kesäkurpitsaraaste, öljy ja keskenään sekoitetut kuivat aineet. Kaada taikina tasapohjaiseen (halk. n. 24cm), voideltuun, korppujauhotettuun vuokaan.
  Paista 175-asteisen uunin alatasolla vajaa tunti. (Meidän uunilla meni n. 50 min.) Kumoa kakku vähän jäähtyneenä. Ripottele pinnalle tomusokeria ja koristele ananaskirsikoilla. Koristeeksi sopivat myös syötävät kukat.
  Kesäkurpitsakakku säilyy hyvin ja on parhaimmillaan paistamista seuraavana päivänä.




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...