10. elokuuta 2013

Basket case - pikkuiset koripiiraat kinkkutäytteellä

Mun oli jo viikolla tarkoitus käyttää jääkaappiin unohtunut, avaamaton kinkkupaketti johonkin leipomukseen, mutta hektisen viikon takia leipominen jäi ja jäi. Nyt oli syytä ottaa kinkku käyttöön, ettei se menisi pilalle. Aamulla selailin ikivanhaa ruokaohjemappiani ja sieltä löysin pienten koripiiraiden ohjeen. Ohjeen alkuperää en enää muista, kun ohjeet on raapustettu ylös reilu 15 vuotta sitten. Periaatteessa näihin voi laittaa täytteeksi mitä vain ja salaa jo haaveilin kinkku-paprika-aurajuustotäytteisistä piirasista.

Positiivista näissä oli taikinan helppo käsiteltävyys. Eikä valmiiden piiraiden makukaan ollut hullumpi. Oikeastaan nämä olivat superhyviä! Jos tyttöni, joka ei kinkusta piittaa, syö ja kehuu näitä, niin se kertoo jo paljon :) Voi siis tehdä toistekin. Ukko jo kyseli, että lähteekö heti hakemaan uutta kinkkupakettia, että saisi tehdä lisää... Jos nyt kuitenkin syödään tämä satsi ensin.

Koripiirakat
(20kpl)

3dl maitoa
25-30g hiivaa tai 1pss kuivahiivaa
200g voita tai margariinia
1tl suolaa
8dl vehnäjauhoja
Täyte:
150-200g kinkkua tai nakkeja
2-3dl juustoraastetta
1dl kermaa tai maitoa
2 kananmunaa
1rkl vehnäjauhoja
2-3rkl ketsuppia
0,5-1dl persilja- tai ruohosipulisilppua
Voiteluun:
kananmunaa

  Sekoita kädenlämpöisen maidon joukkoon hiiva. Jos käytät kuivahiivaa, lisää se maidon joukkoon desiin jauhoja sekoitettuna. Anna seistä sen aikaa, kun valmistat rasva-jauhoseosta.
  Nypi jauhot, suola ja pehmeä rasva sekaisin. Kaada hiiva-maitoseos joukkoon ja alusta taikina tasaiseksi.
  Ota taikinasta 3/4 työpöydälle. Jaa se kahteen osaan ja kumpikin osa 10 palaan. Leivo palat pyöreiksi pulliksi ja pane ne kohoamaan leivinpaperin päälle lämpimään paikkaan hyvin peiteltynä.
  Leikkaa täytettä varten kinkku pieniksi kuutioiksi tai nakit ohuiksi viipaleiksi. Raasta juusto. Sekoita kaikki täytteen ainekset keskenään. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa mausteita.
  Paina kohonneisiin pulliin tasapohjaisella juomalasila tai puusurvimella syvennykset. Pistele syvennykset haarukalla ja voitele reunat munalla. Jaa täyte syvennyksiin.
  Pyörittele lopputaikinasta ohuita nauhoja, leikkaa ne sopivan mittaisiksi ja pane ristiin piirakan päälle. Voitele myös nauhat munalla.
  Paista piirakat 225 asteisessa uunissa 10-15 minuutin ajan.


2 kommenttia:

  1. Mukavan näköisiä piirakoita. Tällaiset maistuis varmaan meidänkin väelle.

    VastaaPoista