12. maaliskuuta 2013

On elämä pullaa

Päivän rieskasotkusta sisuuntuneena pyöräytin pojan kanssa ruoan jälkeen vielä pullataikinan. Pikkujätkä oli ihan ihmeissään, kun sai vispilän käteen ja sai sekoitella sokerit ja munan maidon joukkoon. Ja tietysti kipata jauhoja joukkoon. Tosin jauhojen (ja kardemumman) lisäämistä oli lopussa pakko vähän rajoittaa... :D Jätettiin taikina kohoamaan ja painuttiin ulos pihaa kolaamaan. Seinäjoella on nimittäin tullut tänään ihan käsittämättömän paljon lunta! Ja tuntuu jatkuvan aina vaan. Piha on kolattu kahdesti, eikä tosiaankaan siltä näytä. Vieläköhän sitä aamulla pääsee tuvasta pihalle?

Mutta... Kun pihahommista kotiuduttiin, paistettiin pari pellillistä pullaa Pirkasta löydetyn ohjeen mukaan. Kyllä kannatti, sillä näistä tuli aivan ihania! Päällä rapea toscakuorrutus ja sisältä ihanan pehmoista, lievästi appelsiinilta maistuvaa pullaa. Törmäsin tähän ohjeeseen jo tytön synttäritarjoiluja suunnitellessa, mutta toteutus sai hetken odottaa. Marmeladina käytin omatekoista appelsiinimarmeladia, joka toimi näissä oikein hyvin. No, ehkä siinä rullausvaiheessa pakkasi vähän pursuilla pihalle, mutta kypsänä oli tosi jees. Mun käsitys 2-3 sentistä lipsui taas vähän ja pullista tuli aika isoja. Alkuperäisessä ohjeen mukaan näitä olisi pitänyt tulla 32 ja mä sain 24. Täytyy vaan kiikuttaa nuo pikaisesti pakastimeen, ettei tuu syötyä kaikkia.

Tosca-appelsiinipullat

5dl kevytmaitoa
50g hiivaa
1dl sokeria
1 kananmuna
1rkl kardemummaa
1,5tl suolaa
150g voita
Täyte:
n.350g appelsiinimarmeladia
1rkl perunajauhoja
Kuorrutus:
200g mantelilastuja
100g voita
1,5dl sokeria
4rkl maitoa
2rkl vehnäjauhoja
Lisäksi:
pulla- tai muffinssivuokia

  Liuota hiiva kädenlämpöiseen maitoon. Lisää sokeri, muna, kardemumma ja suola. Alusta taikinaan vähitellen jauhoja. Lisää pehmeä rasva alustamisen loppuvaiheessa. Taikina saa olla pehmeää, mutta kuitenkin käsistä irtoavaa. Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia. (Mulla kohoili reilu tunnin.)
   Jaa kohonnut taikina kahteen osaan ja kauli palat suorakaiteen muotoisiksi levyiksi (n. 30x40 cm) jauhoja apuna käyttäen.
   Sekoita täytteen ainekset keskenään. Levitä kummankin levyn päälle noin puolet täytteestä. Kääri rullalle pitkältä sivulta alkaen. Leikkaa rullasta terävällä veitsellä 2-3cm:n viipaleita. Nosta ne paperivuokiin leikkauspinta ylöspäin. Paperiset vuoat kannattaa laittaa ensin muffinssipellin koloihin tai sitten käyttää 2-3 paperivuokaa päällekäin. Yksi paperinen pullavuoka ei jaksa pitää pullaa kasassa.
  Kohota pullat peitettynä lämpimässä paikassa. Paista 225 asteessa uunin keskitasolla noin 5 minuuttia. (Pullia ei tarvitse voidella.)
  Valmista sillä aikaa toskakuorrutus. Sekoita kaikki kuorrutusaineet kattilassa ja kiehauta. Lusikoi kuorrutusta pullien päälle ja jatka paistamista vielä noin 8 minuuttia.




Ootteko jo tutustuneet "Nälkä voidaan voittaa" -hyväntekeväisyyskampanjaan? Tietoa löytyy osoitteesta

https://jelpi.fi/suomen-un-women

Kääpiölinnan sakkikin on mukana keräämässä varoja hyvään tarkoitukseen! Jo viidellä eurolla voit saada hyvää aikaan. Auta meitä auttamaan!

https://jelpi.fi/kerayssivut/kaapiolinnan-kookissa

4 kommenttia:

  1. Todella herkullisen näköisiä pullia!! :) Sitä paitsi pullat maistuvat oikein erityisen hyvälle, kun on ensin ulkoilmassa rehkinyt!!
    Vai siellä teillä päin oli kunnon myräkkä... Täällä etelässä ei onneksi satanut kuin muutama sentti lunta. Sais jo riittää tuo lumen tulo. Täällä satoi silloin muutama viikko sitten yhden yön aikana ihan älytön määrä lunta. Me asumme vielä aukeella paikalla, ja tuuli puhaltaa pelloilta kaikki lumet kinoksiksi meidän pihalle! Välillä on vähän huumorintaju hakusessa kun menee kolan kanssa puhisemaan pihalle... :) Nimimerkillä traktori olis kiva ;)

    VastaaPoista
  2. Meillä onneksi on sen verran pieni piha, ettei kolaaminen ihan älytön urakka oo. Tai pihaa on paljon, mutta kolattavaa vähän :) Mutta en muista, koska olis näin paljon tullut lunta yhden päivän aikana!

    VastaaPoista
  3. Ihania pullia. Rakastan toscaa!:)

    Lumen tulo todellakin riittäisi jo! Kyllästyttää joka päivä kiertää piha kolan kanssa. Ja meillä sitä kolattavaa riittää! Lumen määrästä riippuen kolaamiseen menee 4 - 6 tuntia. Traktorikin on, mutta traktorikuskilla on usein muita kiireitä, joten lumityöt jää minulle ja kolalle. No, eipä tarvitse käydä salilla.:)

    VastaaPoista
  4. Ei käy kateeksi teidän lumihommat :/ Mä olin ihan naatti jo tuon pikkupätkän kolaamisesta ja todennäköisesti olisin ihan kuollu neljän tunnin jälkeen. Tosin mies meillä yleensä hoitaa tuon kolauspuolen.

    VastaaPoista