26. joulukuuta 2013

What if there's no more bun to have? - tapaninpäivän seesamsämpylät

Niin vaan alkaa olla joulu taas ohi tältä erää. Lahjamäärästä päätellen mä oon ollut melkoisen kiltti tänä vuonna. Ja yllättäen sain lahjaksi mm. astioita, keitto- ja kakkukirjan ja valokuvaukseen liittyviä asioita :) Täytyy kattoa, jos jossain vaiheessa ehtisin lahjoista laittaa edes muutaman kuvan tännekin. Kiitos vielä kaikille mua muistaneille. Jokainen lahja tulee taatusti käyttöön!

Kun pariin päivään ei ole juuri tarvinnut kokata, oli tänään pakko päästä tekemään edes jotain. Tyttö rutisi illalla, ettei meillä ole mitään hyvää leipää, joten siitä sain hyvän tekosyyn pyöräyttää pellillisen sämpylöitä. Näihin sämpylöihin löysin ohjeen nostalgiakorteista. Muuten olivat hyviä, mutta harmikseni unohdin lisätä taikinaan suolaa. Nämä sämpylät voi valmistaa jo edellisenä iltana ja paistaa vasta aamulla. Silloin taikina leivotaan suoraan sämpylöiksi ja nostetaan pellille. Pelti jääkaappiin tai muuhun viileään paikkaan. Aamulla vaan voitelu ja sämpylät uuniin. Sämpylät kohoavat hissukseen viilessä ja taikinan kohotuksen voi jättää väliin.
Seesamsämpylät 
(12-20kpl)

30g voita tai margariinia
3dl vettä
35g hiivaa
1tl suolaa
3dl sämpyläjauhoja
n.4dl hiivaleipäjauhoja
Voiteluun:
kananmuna
Pinnalle:
seesaminsiemeniä 

  Sulata voi, lisää vesi ja lämmitä/jäähdytä seos kädenlämpöiseksi. Liuota hiiva nesteeseen. Lisää suola. Sekoita jauhot nesteeseen ja alusta taikina tasaiseksi ja notkeaksi. Pane se kohoamaan lämpimään paikkaan peitettynä noin 45 minuutin ajaksi. 
  Vaivaa kohonnutta taikinaa jauhotetulla leivinpöydällä. Jaa se 12-20 palaan ja pyörittele palat sämpylöiksi. Pane sämpylät pellille leivinpaperille ja kohota niitä 25-30 minuuttia. 
  Voitele sämpylät munalla ja ripottele pinnalle seesaminsiemeniä. Paista 225-asteisessa uunissa noin 12-15 minuuttia koosta riippuen. Jäähdytä ilman leivinliinaa rapeakuorisiksi.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti