12. elokuuta 2014

Syökää sikaa! - mausteinen pulled pork olut-bbq-kastikkeessa

Olisi varmaan syytä heittää nyhtöpossuohjeet hetkeksi sivuun, sillä nyt alkaa tuo sika hiljalleen riittää. Onhan se hyvää, toisinaan aivan tajunnan räjäyttävää, mutta liika on liikaa tuossakin. Tein sunnuntaina nyhtöpossua pakastimesta löytyneestä possun niskan puolikkaasta ja melkoisen annoksen teinkin, sillä tätä syötiin ensin riisin kanssa, sitten tortillojen täytteenä ja jos virtaa piisaa, ajattelin tänään tunkea loput pannupizzojen täytteeksi. Melkoisen riittoisa sika...

Possu sai lauantai-iltana ylleen mausteseoksen ja yön vietti jääkaapissa maustuen. Aamusella liha sai lämmetä huoneenlämmössä hyvän tovin, kunnes pääsi kuudeksi tunniksi uuniin. Lihan kypsyessä keittelin lihan kaveriksi tutun ja turvallisen olut-bbq-kastikkeen. Tähän päädyin siksi, että muihin ei aineksia kotoa löytynyt, enkä jaksanut tällä kertaa sovellella mitään uutta. Olihan tämäkin possu hurjan hyvää, mutta ei silti se paras syömäni sika. En oikein tykkää tuosta uunissa kypsennetystä nyhtöpossusta, sillä mun mielestä siitä ei tule niin mehukas kuin keittämällä valmistetusta. Mausteista kaneli oli melko voimakas, joten sitä kannattaa laittaa vähän vähemmän tai jättää kokonaan pois, jos siltä tuntuu.




Pulled pork uunissa

1kg possun niskaa
Mausteseos:
4tl ruokokidesokeria
2tl suolaa
2tl mustapippuria
2tl paprikajauhetta
1tl savupaprikajauhetta
0,5-1tl kanelia
1tl chilijauhetta
Olut-bbq-kastike:
1 sipuli silputtuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
1tlk(70g) tomaattipyreetä
25g voita
1plo (0,33l) olutta
1dl fariinisokeria
1rkl sinappia
0,5dl punaviinietikkaa
2rkl sitruunamehua
1tl suolaa
rouhittua mustapippuria
2 pientä chiliä hienonnettuna
2rkl worchestershire-kastiketta

  Sekoita mausteseos ja hiero se hyvin talouspaperilla kuivatun lihan pintaan. Nosta liha pakastepussiin, sulje pussi mahdollisimman tiiviisti ja anna maustua jääkaapissa yön yli.
  Nosta liha ajoissa huoneenlämpöön ennen kypsentämistä. Laita liha uunivuokaan ja kypsennä 125 asteisessa uunissa noin kuuden tunnin ajan, tai kunnes liha on niin kypsää, että hajoaa helposti.
  Valmista lihan kypsyessä kastike. Kuullota sipuli, valkosipuli ja tomaattipyree voissa. Lisää loput ainekset pannulle ja kiehauta. Anna kiehua hissukseen 30-45 minuuttia. Soseuta seos halutessasi ja tarkista maku. Lisää tarvittaessa suolaa ja pippuria.
  Nosta kypsä liha uunista ja anna levätä hetken aikaa. Revi liha haarukan avulla suikaleiksi ja kaada kastike joukkoon.
  Tarjoa hampurilaisten, tortillojen, ranskalaisten tai riisin kera. 


2 kommenttia:

  1. Älkää kaatako sitä kastiketta lihanpäälle menee hyvä liha hukkaan! kastike meni suoraan vessanpyttyyn niin pahaa oli!
    Plussat lihan mausteista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos palautteestasi. Harmi, ettei kastike ollut teidän makuun. Meille ja monelle muulle se on kyllä maistunut. Tässä kastikkeessa tärkeää on pitkä keittoaika, jonka aikana maku muuttuu melkoisesti. Mutta niinhän se on, että toiset tykkää äidistä ja toiset tyttärestä. Aika tylsäähän se olisi, jos kaikilla olisi sama maku. Toivottavasti muualta löytyy sopivampi soosiohje. :)

      Poista