9. tammikuuta 2019

Naomin gluteenittomat herkkupalat

Kyllä on uskomattoman vaikeaa istahtaa blogin ääreen, kun edellisestä jutusta on vierähtänyt taas yli kuukausi. Viime aikoina vaan kaikki mikä liittyy sosiaaliseen mediaan, on tuntunut lähinnä ahdistavalta. En ole lukenut yleensä seuraamiani blogeja, instassa käyn hyvin harvoin, eikä ole oikein ollut mitään, mitä olisi halunnut blogissakaan julkaista. Tai jos jotain ruokajuttuja olisi ollutkin, mutta niistä ei ole edes kuvia otettuna. Viime vuodeltakin on vaikka kuinka paljon kakkujuttuja julkaisematta ja viimeisimpien kuvia en ole saanut edes kamerasta ulos. Onneksi en enää pode huonoa omaatuntoa siitä, että en ole kirjoittanut, sillä se olisi jo todennäköisesti tämän blogin loppu. Mennään nyt hetki ihan fiiliksen mukaan, mutta toivon, että se kipinä kirjoittamiseen vielä jostain löytyy. On tästä kuitenkin ollut vuosien varrella niin paljon iloa.

Ihan tässä viime päivinä on mieli tehnyt taas julkaista jotain, mutta kuten tuossa alussa sanoin, kynnys kirjoittaa on ihan valtavan suuri. Tänään sain kuitenkin tehtyä niin ihania herkkupaloja, että oli pakko kaivaa kamera esiin (onnettomasta valaistuksesta huolimatta!) ja rohkaistua sen verran, että saan ohjeen teille jakoon. Tein nämä Haluan suklaata!-leivontakirjan ohjeen mukaan, tosin vaihdoin ainekset gluteenittomiin.


Naomin gluteenittomat herkkupalat 

Ensimmäinen kerros:
100 g (suolatonta) voita
3/4 dl sokeria
100 g tummaa suklaata
½ dl tummaa kaakaojauhetta
1 vaahdotettu kananmuna
200 g gluteenittomia keksejä (esim. Marie)
1 dl kookoshiutaleta
50 g rouhittuja pähkinöitä tai manteleita
Toinen kerros:
50 g pehmeää, suolatonta voita
4 dl tomusokeria
½ dl vaniljakastike- tai -vanukasjauhetta (gluteeniton)
½ dl kylmää vettä
Kolmas kerros:
80 g tummaa suklaata
50 g pehmeää voita
1 dl tomusokeria 

  Sulata ensimmäisen kerroksen voi, sokeri ja suklaa mikrossa tai vesihauteessa. Vatkaa muna kevyesti vaahdoksi ja lisää se kuumaan suklaa-voiseokseen koko ajan hyvin sekoittaen. Jäähdytä hetki ja lisää sitten muut ensimmäisen kerroksen aineet. Sekoita tasaiseksi seokseksi ja painele seos n. 2cm:n paksuiseksi kerrokseksi leivinpaperilla tai kelmulla vuorattuun vuokaan (max.18*25cm). Pane vuoka jääkaappiin noin tunniksi. 
  Vatkaa toisen kerroksen aineet keskenään kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Levitä seos keksikerroksen päälle. Pane vuoka takaisin jääkaappiin noin puoleksi tunniksi.
  Sulata kolmannen kerroksen suklaa ja voi mikrossa tai vesihauteessa. Lisää tomusokeri ja sekoita tasaiseksi. Tästä pitäisi tulla kiiltävää, mutta mun massa jäi sameaksi. Ota vuoka jääkaapista ja levitä viimeinen seos vanilja-voiseoksen päälle. Anna vuoan olla jääkaapissa vielä tunnin verran, jotta ylinkin kerros kovettuu. Leikkaa terävällä veitsellä pieniksi paloiksi. Säilytä herkkupaloja jääkaapissa.


Minä jätin ensimmäisen kerroksen keksit ehkä vähän turhankin isoksi murskaksi. Toisaalta, tuohan se vähän rakennetta muuten pehmeisiin suupaloihin. Mutta jos haluat, voit murskata keksit ihan hienoksi. Päällinenkään ei onnistunut, vaan siitä tuli tuollaista mattapintaista kiiltävän sijaan. Mutta eipä se haittaa. Hyviä ovat silti!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti