12. tammikuuta 2020

Täyteläinen vaniljajäätelö jäätelökoneella tai ilman ♥

Tammikuu ei ehkä ole se paras aika jäätelön valmistamiseen, mutta kun teki mieli tehdä vaniljajäätelöä, niin ei sitä silloin paljoa kalenteriin kurkittu. Paljon helpommalla olisi päässyt, kun olisi hypännyt autoon, ajanut kauppaan ja ostanut sen jäätelön, mutta... Pakko oli silti saada tehdä jäätelö itse.

Tämä Maalaiskokin keittiössä-kirjan ohjeen mukaan tehty vaniljajäätelö valmistuu ilman jäätelökonetta. Toki jäätelön voi valmistaa koneessakin laitteen ohjeita noudattaen. Vaikka tämä vähän vaivalloinen olikin tehdä, niin makunsa puolesta voitti kaupan jäätelöt mennen tullen. Tai ainakin osan niistä. Annos ei ole mitenkään järin suuri, mutta just sopiva, että nelihenkisestä perheestä kaikki sai sopivan pienen annoksen jätskiä.


Koostumukseltaan jäätelö jäi ehkä aavistuksen hileiseksi, mutta uskon tämän johtuvan laiskasta vatkaajasta. Unohdin nimittäin jäätelön vähän väliä ja vatkausvälit venyi reilusti...

Vaniljajäätelö ilman jäätelökonetta 

1 vaniljatanko
3 dl täysmaitoa
4 keltuaista
125 g hienoa sokeria
3 dl vispi- tai kuohukermaa

  Nosta tyhjä kulho jääkaappiin tai pakastimeen jäähtymään. Halkaise vaniljatanko pitkittäin ja kaavi siemenet ulos. Laita tanko ja siemenet maidon kanssa kattilaan. Kuumenna maitoa miedolla lämmöllä, mutta älä päästä kiehumaan, Ota kattila liedeltä ja anna maidon jäähtyä ja maun imeytyä n.30 minuuttia. 
  Sekoita keltuaiset ja sokeri kulhossa. Ota vaniljatanko pois maidon seasta. Sekoita maito vispilällä munaseokseen.
  Huuhtaise maitokattila ja kaada maito-munaseos takaisin kuivattuun kattilaan. Keitä miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen, kunnes seos sakenee sen verran, että tarttuu kauhan pintaan. Älä kuumenna liikaa, ettei seos juoksetu.
  Siivilöi seos jäähdytettyyn kulhoon ja nosta jääkaappiin jäähtymään. Vaniljakastike on nyt valmis ja jos haluat, voit maustaa seosta halutessasi.
  Sekoita jäähtyneen kastikkeen joukkoon kerma (ei vatkattu). Kaada seos laakeaan, pakastamista kestävään kulhoon. Laita kulho pakastimeen ja sekoita tai vatkaa sähkövatkaimelle kahden tunnin välein, kunnes rakenne on sileä ja täyteläinen. 
  Voit kaataa kastike-kermaseoksen myös jäätelökoneeseen ja valmistaa jäätelöksi laitteen ohjeen mukaan.
  Anna valmiin jäätelön pehmetä hetki ennen tarjoamista.



2 kommenttia:

  1. Näyttää herkulliselta!! Itse olen joskus tehnyt jätskiä kondensoidun maidon kans ja siitä tuli ihan mielettömän hyvää. Varsinkin kun sai itse muokkailla sitä makumaailmaa.
    Eilen söin kahvilassa ihan jäätävän hyvän suklaabrownien pistaasijätskin kanssa. Ja se pistaasijätski jäi aika paljon kutkuttamaan mieltä. Ehkä sitä pitäis itsekin kokeilla tehdä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä oon kanssa joskus kokeillut jätskiä kondensoidusta maidosta. En enää kuollaksenikaan muista miten sen maustoin, mutta hyvää ja helppoa se oli. Pitäisikin kokeilla taas joskus. :)

      Pistaasijäätelö kuulostaa taivaalliselta! Jos kokeilet, niin käyn heti kurkkimassa sulta reseptin!

      Poista