7. joulukuuta 2014

Nälkä on hirvee.... - itsenäisyyspäivän hirvi-possupata

Itsenäisyyspäivää vietettiin aika rauhallisissa merkeissä perheen kesken. Tai no, mahtui päivään hieman draamaakin kaverinsa luona yökylässä olleen teinin suutahtaessa aivan kaikesta... En tiedä mikä neidin pipon oli saanut niin kireälle, mutta ainakin sen sai koko muu maailma tietää. Mutta se ei taida olla mitään uutta... Onneksi nyt on taas rauha maassa, joskin tyttö tuntuu pysyttelevän aika huolella poissa jaloista ja sen mitä alhaalla käy, on hämmentävän hyväntuulinen.

Tarkoitus oli panostaa päivän ruokapuoleen hieman enemmän, mutta tuo viikolla sairastettu flunssa verotti voimia vielä siihen malliin, etten juuri muuta tehnyt kuin pari lihapataa ja leivoin keksejä. Lihapatoja oli pakko tehdä kaksin kappalein, kun neitihän ei syö mitään missä on hirveä ja me aikuiset puolestaan haluttiin käyttää yksi pala syksyllä ostetuista hirvenlihoista. Samallahan nuo uunissa valmistuivat, joten ei siitä sen kummemmin ollut vaivaa. Lapset saivat perinteistä karjalanpaistia ja aikuisille valmistui pata, josta löytyi niin hirveä, possua kuin nautaakin. Padasta tuli oikein hyvä, joskin aavistuksen olisin kaipaillut siihen lisää syvyyttä. Hieman enemmän suolaa ja mustaherukkahyytelöä, niin lopputulos olisi todennäköisesti parempi. Kovin voimakkaan makuista olutta ei tähän kannata laittaa, ettei hirvenlihan maku peity kokonaan.




Oluella höystetty hirvi-possupata

300g hirven kulmapaistia
600g karjalanpaistilihoja
voita
öljyä
1 iso sipuli
1 iso punasipuli
1½-2 tl suolaa
reilu ripaus mustapippuria
½ tl timjamia
10 katajanmarjaa
ripaus neilikkaa
1 tl paprikajauhetta
2 rkl tomaattisosetta
4 dl tummaa lageria (Krombacher)
n. 3 dl vettä
n.200 g kantarelleja
150g ranskankermaa
2-4 rkl mustaherukkahyytelöä

  Ota lihat hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Paloittele hirvi sopiviksi suupaloiksi. Ruskista lihapalat pienissä erissä kuumalla pannulla voin ja öljyn seoksessa ja nosta palat pataan. Mausta lihat suolalla ja pippurilla. Lohko sipulit ja kuullota niitä hetki pannulla, lisää rasvaa tarvittaessa. Kaada sipulit pataan.
  Lisää pataan timjami, katajanmarjat, neilikka, paprikajauhe ja tomaattisose. Sekoita hyvin. Kaada olut pataan ja lisää vettä niin paljon, että lihat juuri ja juuri peittyvät.
  Kypsennä pataa kannella peitettynä 175-asteisessa uunissa 2½ tuntia. Nosta pata uunista, lisää kantarellit, ranskankerma ja mustaherukkahyytelö. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa suolaa. Kypsennä vielä puolisen tuntia.
  Tarjoa perunoiden ja salaatin kanssa.

2 kommenttia:

  1. Hirvipata on hirrrrveen hyvää!! ☺ Mekin tehtiin viime syksynä, tänä syksynä ei olla hirveä mistään saatukaan....
    Ja tsemppiä teinin kanssa!! ♥ Kai sitä itsekin on joskus aika vaikea tullut oltua..... ☺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mähän olin varsinainen enkeli :D :D Äiti varmaan saattaa olla jotain muuta mieltä asiasta... Kyllähän noilla teineillä on teinien elkeet ja niin kuuluu ollakin. Mä yritän purra hammasta yhteen ja muistella omia kolttosiani.

      Appiukko osti naapurinsa kanssa ison laatikollisen hirvenlihaa ja me ostettiin sitten appiukolta muutama kilo. Se on vaan niin harvinaista herkkua, että pitää syödä säästellen :)

      Poista