21. maaliskuuta 2016

Sitruunaiset marenkikupit pääsiäisen kahvipöytään

Jostain kumman syystä mun on tehnyt koko viime viikon mieli marenkeja. En niistä yleensä kauheasti piittaa, mutta sain päähäni, että jos tekisi pieniä marenkikuppeja, niin nehän voisi täyttää sitten jollain vähemmän makealla. Ensin suunnittelin täytteeksi hedelmiä, mutta asiaa hetken tuumailtuani mieli muuttui ja hedelmät vaihtuivat sitruunatahnaan. Seurakseen täyte sai nokareen kermavaahtoa, vähän sitruunamelissaa ja pikkuruisen kumkvattiviipaleen. Kumkvatti on miehen idea, eikä ollenkaan huono sellainen. 

Ensimmäinen marenkisatsi oli uunissa aivan liian kauan ja lopputuloksena oli vaaleanruskeita kikkareita. Aivan liian makeitakin ne olivat, joten pakko oli tekaista toinen. Oikeastaan unohdin marengit uuniin liian pitkäksi aikaa, eikä paistolämpökään ollut kohdillaan. 

Halusin marenkeihinkin ripauksen sitruunaa, joten maustoin marenkimassan Dr.Oetkerin sitruunankuoriraasteella. Oli muuten kätevä aines, sillä jostain syystä inhoan sitruunan raastamista yli kaiken! Nyt sain vain avata pussin ja ottaa sopivan määrän raastetta. Eikä valmiin raasteen makukaan ollut hullumpi.




Nämä herkkupalat kannattaa yrittää ahtaa suuhun kokonaisena, sillä näin kaikki maut sulautuvat  yhteen ihanaksi kokonaisuudeksi. Kerrankin olen ylpeä siitä mitä sain aikaiseksi!

Marengit voi muuten vallan mainiosti valmistaa hyvissä ajoin ja täyttää vasta juuri ennen tarjoilua. Itse ajattelin jättää loput marengit pääsiäisen kahvipöytään... Siis olettaen, ettei nuo aiemmin katoa muksujen suuhun.




Sitruunaiset marenkikupit

1½ dl valkuaista
(4-5 valkuaista koosta riippuen)
2 dl tomusokeria
½ tl sitruunankuoriraastetta
Täyte:
lemon curd-tahnaa 
Koristeluun:
2 dl kuohukermaa
tomusokeria 
vaniljasokeria
kumkvatteja
sitruunamelissaa

  Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Vaahdottamiseen käytettävien välineiden tulee olla ehdottoman puhtaita ja kuivia, eikä keltuaista saa tulla mukaan yhtään. Sopiva vaahto pysyäy kulhossa, vaikka kääntäisit kulhon ylösalaisin. Lisää tomusokeri ja sitruunankuoriraaste vähän kerrallaan samalla vatkaten. Jatka vatkaamista, kunnes seos on jämäkkää ja kiiltävää.
  Pursota marenkiseos leivinpaperille pieniksi, pyöreiksi levyiksi (halk. n. 4-5cm). Pursota levyille reunat siten, että keskelle jää pieni kolo täytettä varten.
  Kypsennä marenkeja 100-asteisessa uunissa alatasolla noin 2 tuntia tai kunnes tuntuvat kiinteiltä. Jos paistat marengit kahdella pellillä, vaihda peltien paikkaa paiston puolivälissä. Sammuta uuni ja jätä marengit halutessasi vielä hetkeksi uuniin jälkilämmölle, mutta jätä silloin uunin luukku raolleen. Itse annoin olla jälkilämmöllä vartin verran. Tarkkaile marenkeja välillä, ettei pinta pääse tummumaan.
  Vatkaa kerma vaahdoksi ja mausta maun mukaan tomusokerilla ja vaniljasokerilla. Kermavaahdosta ei kannata tehdä kovin makeaa.
  Nosta marenkipesien keskelle pieni nokare lemon curd-tahnaa, pursota osittain tahnan, osittain marengin päälle pieni nokare kermavaahtoa. Pese kumkvatit hyvin kuumalla vedellä ja juuresharjalla. Leikkaa ne sitten ohuiksi viipaleiksi ja viipaleet puoliksi. Koristele marenkileivokset sitruunamelissalla ja kumkvattiviipaleella. Tarjoa heti.




4 kommenttia:

  1. Onpa suloisia pikkuherkkuja! Mäkin olen miettinyt marenkikuppien tekoa, enkä myöskään yleensä marengista hirveästi välitä ;D Mutta joskus voi tehdä myös jotain sellaista josta ei itse piittaa, kun joku muu voikin sitten tykätä kovastikin :D Mielenkiintoinen tuote tuo kuoriraaste, se on varmaan kuivattua?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Taru! Yllättävän hyvin nuo mullekin maistui, kun ei tarvinnut syödä pelkkää marenkia, vaan sitruuna ja kumkvatti toi oman makunsa.

      Mun mielestä se kuoriraaste ei vaikuttanut kuivatulta, vaan hieman kostealta. En oikein osaa määritellä tuon koostumusta. :)

      Poista
  2. Mä olen haaveillut kans tälläisistä marenkikupeista jo vaikka kuinka kauan. Ja täytteeksi kinuskia ja puolukoita! :) Mutta ne menevät ehkä enemmänkin tuonne syksyyn ja jouluun. Tämä sun täyte ja koristelu on ihanan keväinen! ♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ♥ Puolukka ja kinuski sopisi näihin taatusti loistavasti! Voin jo kuvitella kuinka söpöiltä ne näyttäisi!

      Poista