19. huhtikuuta 2017

Keväinen omenakakku

Pääsiäisleivonnaisia ei tänä vuonna tullut tehtyä, mutta jotain sentään sain pyhinä leivottua. Tämä omenakakku pitää sisällään mm. ripauksen sitruunaa sekä mantelimassaa ja koko komeuden kruunaa paiston loppupuolella päälle levitetty aprikoosimarmeladi. Ja mikä parasta, kakku on varsin helppo tehdä. Ohje tähän herkkuun löytyi Tee hyvä kakku-kirjasta.




Raikas omenakakku
(10 palaa)

Pohja:
150 g voita tai margariinia
1 sitruuna
3 dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
100 g mantelimassaa
1½ dl sokeria
3 kananmunaa
Täyte:
2-3 omenaa
Päälle:
60 g hasselpähkinää tai mantelirouhetta
1 dl aprikoosimarmeladia
2 rkl vettä

  Voitele torttu- tai irtopohjavuoka (halk. 22cm). Sulata rasva. Pese sitruuna ja raasta sen kuori. Sekoita jauhoihin leivinjauhe, raastettu mantelimassa sekä sitruunankuori. 
  Sekoita rasvasulaan sokeri sekä kananmunat yksitellen, seosta samalla vatkaten. Lisää jauhoseos. Taputtele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Taikina tosin on aika löysää eli ei se tahdo reunoilla pysyä. 
  Kuori omenat, poista niistä siemenkodat ja lohko omenat. Jaa omenaviipaleet taikinalle. Paista kakkua 175 asteisen uunin keskitasolla 30 minuuttia. Ota kakku uunista ja nosta lämpötila 200 asteeseen.
  Rouhi pähkinät esimerkiksi kaatamalla ne pussiin ja nuijimalla kaulimella tai lihanuijalla. Voit korvata pähkinät vaikkapa mantelirouheella.
  Kuumenna pienessä kattilassa marmeladia ja vettä, kunnes seos on valuvaa. Jaa seos kakun päälle. Ripottele päälle vielä pähkinä- tai mantelirouhe. Paista vielä 10 minuuttia, tai kunnes kakku on kypsä. 




2 kommenttia: