21. toukokuuta 2017

Ihana lohivoileipäkakku kevään ja kesän juhliin ♥

Eilen oli pitkästä aikaa sukujuhlien vuoro, kun enoni täytti vuosia. Aivan liian harvoin tulee sukulaisia nähtyä, joten oli kyllä mahtavaa, kun juhlat järjestivät! Serkkuni hoiti juhlien ruokapuolen (ja hyvin muuten hoitikin!) ja mun kontolle jäi kakut. Tein kaksi voileipäkakkua sekä kaksi täytekakkua. Toinen voileipäkakuista oli uudistettu versio vanhasta tutusta savulohikakusta, kinkkukakku puolestaan valmistui Kääpiölinnan suosituinta kinkkukakkureseptiä noudattaen. 






Savulohivoileipäkakku
(20-25ann.)

14 viipaletta isoa vehnäpaahtoleipää
18 viipaletta Real täysjyväruisleipää
Kostutus:
kasvislientä
Kirjolohitäyte:
n.550 g savustettua kirjolohta
400 g maustamatonta tuorejuustoa
2 dl vispikermaa
4 salottisipulia hienonnettuna
½-1 dl tilliä hienonnettuna
1-2 rkl sitruunamehua
ripaus suolaa
Kananmunatäyte:
4 keitettyä kananmunaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl vispikermaa
½ dl ruohosipulia hienonnettuna
ripaus suolaa
Päälle:
400 g lohituorejuustoa
 2 dl vispikermaa
salaattia
kylmäsavulohta
tilliä 
sitruunaa 
herneenversoja
kurkkua

  Keitä ensin kasvisliemi ja anna sen jäähtyä. Leikkaa leivistä kovat reunat pois. Jos teet kakun pyöreään vuokaan, vuoraa se kelmulla. Voit koota kakun myös suoraan tarjoilualustalle pyöreän reunavuoan tai irtopohjavuoan reunan sisään. Tämän kakun halkaisija oli n. 25-26cm. 
  Valmista täytteet. Keitä kananmunat koviksi ja anna niiden jäähtyä. Laita kuoritut munat kulhoon ja hienonna haarukalla. Vatkaa kerma löysähköksi vaahdoksi. Lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Sekoita kananmunat ja hienonnettu ruohosipuli tuorejuusto-kermaseokseen. Mausta ripauksella suolaa. 
  Perkaa savustettu lohi ja nypi pieneksi silpuksi kulhoon. Vatkaa kerma ensin löysäksi vaahdoksi, lisää joukkoon tuorejuusto ja vatkaa vielä hetki. Sekoita vaahdon joukkoon lohi, hienonnetut sipulit ja tilli. Mausta sitruunamehulla ja suolalla. 
  Lado kerros paahtoleipiä vuoan pohjalle tai tarjoilualustalle. Osaa paahtoleivistä täytyy hieman muotoilla ja mallin näet tarvittaessa täältä. Kostuta leivät kevyesti kasvisliemellä ja levitä puolet lohitäytteestä päälle. Lado päälle kerros ruisleipää ja kostuta ne. Ruisleivät kannattaa kostuttaa hieman reilummin. Levitä ruisleivän päälle munatäyte ja kerros paahtoleipää, kostuta leivät. Levitä paahtoleipien päälle loppu kalatäyte sekä kerros ruisleipää. Kostuta hyvin. Peitä kakku kelmulla ja nosta jääkaappiin maustumaan yön ajaksi. 
  Kumoa kakku alustalle. Vatkaa kuorrutteen kerma löysäksi vaahdoksi. Lisää joukkoon lohituorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Levitä kakun päälle ja reunoille. Koristele haluamallasi tavalla.
  Kakun leikkaamiseen kannattaa varata terävä veitsi kakkulapion kaveriksi!

Kinkkukakun koristelu noudatti samaa linjaa kalakakun kanssa. Tämä oli mukavan helppo koristelu ja ainakin mun mielestä ihan nätti. 




Kirjoittelen teille täytekakuista joku toinen päivä. :)

1 kommentti: