20. heinäkuuta 2017

Ihana ylikypsä brassipossu!

Ostin joskus kirja-alesta Brassiruokaa-kirjan yhdellä eurolla. Lähinnä se oli kai se sisäinen Sulo Vilén, joka käski kirjan ostoskärryyn nostamaan. Kun sai niin halvalla... Viime viikolla tutustuin kirjaan tarkemmin ja sehän osoittautui uskomattoman ihanaksi! Upeita kuvia ja mahtavia reseptejä kirja pullollaan. 

Kun vihdoin on taas aikaa viikonloppuisin kokkailla pitkän kaavan mukaan, tein sitten feijoada-nyhtöpossua kirjan ohjetta mukaellen. Vähän mä oikoilin sieltä sun täältä, kun en millään jaksanut keittää maustekastiketta, jota olisi lopulta tarvittu ruokaan ruokalusikallisen. Lihan mausteseoskin meni vähän sinne päin, mutta lopputulos oli kyllä loistava! Jätin osan lihasta pojalle sellaisenaan syötäväksi, kun tiesin, ettei pojalle chorizomössöt uppoaisi. Vaikka liha mausteista pojan makuun olikin, niin jätkä veti tätä hirveät määrät! Josko vihdoin alkaisi mausteisempikin sapuska kelpaamaan!

Ai niin, jos aika on kortilla, voit kypsentää lihan jo edellisenä päivänä. 




Feijoada-nyhtöpossu

Nyhtöpossu:
n. 1kg possun uunilihaa
Mausteseos:
1 tl suolaa
1 tl kuivattua oreganoa
½ tl sokeria
½-1 rkl jauhettua mustapippuria
1 tl cayennepippuria
1 rkl paprikajauhetta
½-1 rkl savupaprikajauhetta
1 tl valkosipulijauhetta
reilu 1 rkl yrttisuolaa
2 tl jauhettua korianteria
Pataan:
250 g nyhtöpossua
1½ rkl oliiviöljyä
300 g raakaa chorizoa viipaloituna
1 sipuli hienonnettuna
1 sellerinvarsi viipaloituna
1 porkkana viipaloituna
4 valkosipulinkynttä murskattuna
1 rkl tomaattisosetta
1 tlk (n.400g) mustapapuja huuhdottuna ja valutettuna
1 kasvis- tai kanaliemikuutio
vettä
muutama timjaminoksa tai kuivattua timjamia
pippuria
suolaa
persiljaa

  Kuumenna uuni 140 asteeseen. Sekoita ensin kaikki mausteet keskenään ja laita ne puhtaaseen suljettavaan purkkiin. Ylijäänyt mausteseos säilyy hyvin.
  Pane liha uunipataan ja hiero sen pintaan tasaisesti 2-3 rkl mausteseosta. Jos haluat, voit poistaa enimmän rasvan ennen kypsentämistä. Minä poistin sen vasta kypsentämisen jälkeen. Peitä vuoka foliolla ja kypsennä lihaa 7-8 tuntia, tai kunnes liha on hyvin pehmeää ja sen saa nyhdettyä suikaleiksi haarukalla. Revi liha paistoliemen joukkoon. 
  Valmista pata. Kuumenna öljy isossa padassa tai paistokasarissa. Lisää chorizot, paista pari minuuttia. Lisää sipuli, selleri, porkkana ja valkosipuli. Paista keskilämmöllä jatkuvasti sekoittaen, kunnes kasvikset pehmenevät. Sekoita tomaattisose joukkoon ja mausta ripauksella suolaa ja pippuria. Paista vielä pari minuuttia, kunnes vihannekset alkavat saada väriä.
  Lisää pavut ja sekoita hyvin. Lisää liemikuutio, timjaminlehdet sekä vettä sen verran, että ainekset juuri ja juuri peittyvät. Peitä puoliksi kannella ja anna hautua hiljalleen 10-15 minuuttia, kunnes kaikki ainekset ovat pehmenneet. Sekoita aina välillä.
  Lisää pataan nyhtöpossu. Halutessasi voit lisätä kaikki lihat, tai käyttää osan pataan ja osan johonkin muuhun. Sekoita hyvin, tarkista maku ja lisää mausteita tarvittaessa. Kun possu on kuumentunut, lisää joukkoon persiljasilppu. 




Oikeasti ruoka pitäisi tarjota biro-biro-riisin kanssa, mutta meillä tyydyttiin ihan tavalliseen riisiin. 

2 kommenttia:

  1. Olipas mielenkiintoinen ohje. Tämä pitää laittaa korvan taakse.
    Haluisin käyttää papuja enemmän ruuissa, mutta tuo isäntä ei niitä suostu syömään enkä minä oikein tiedä että mihin ruokiin pitäis mitäkin papuja laittaa.
    Luin sellaisen Ruokamysteerit -kirjan, ja tuli ihan huono omatunto meidän paljosta lihansyönnistä ja aivan liian vähäisestä kasvistensyönnistä lihaan nähden.
    Siksi mietin noita papuja, että pitäs osata niitä hyödyntää enemmän ruuanlaitossa.
    Tosin tänään Ilta-Sanomissa luki, että jos ei tee ollenkaan lapsia, niin se auttaa ilmastonmuutoksessa ja maapallon kantokyvyn kevenemisessä, niin ehkä me ollaan oma kortemme tätä myöden laitettu jo likoon ja voidaan edelleenkin syödä lihaa suht hyvällä omallatunnolla...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Meillä papuja käytetään paljon lihapadoissa, tortillatäytteissä, Emman kasvisruoissa ym. Jykä ei kaikista pavuista niin piittaa, mutta syö silti.

      Mua ahdistaa kanssa välillä tuo runsas lihansyönti. Aina ajoittain iskee pakonomainen tarve lisätä ruokiin paljon kasviksia, jos vaikka sillä saisi sitä lihan osuutta vähän vähäisemmäksi. Emma tosin hoitaa meillä hyvin tätä puolta, kun ei juuri lihaa suostu syömään. :D

      Poista