5. lokakuuta 2019

Appelsiinijuustokakku ♥

Tässä keittokirjojani läpikäydessä löysin niin hyvältä kuulostaneen appelsiinijuustokakun ohjeen, että sitä oli pakko kokeilla. Ihan vaan jo vaihtelunkin vuoksi, sillä yleensä mun juustokakut pakkaa olla varsin suklaisia tai sitten turvaudun siihen vanhaan tuttuun mangojuustokakkuun. Ei sillä että niissä mitään vikaa olisi, mutta välillä on ihan hyvä tehdä jotain uutta. Tämä juustokakkuohje löytyi Vaaleanpunaisen Nonparellin Kakut-kirjasta


Ensipuraisulla kakku ei aivan vakuuttanut, mutta kun tuota parin päivän kuluttua söi uudelleen, osoittautui kakku varsin maukkaaksi! Eli ehdottomasti kuuluu niihin leivonnaisiin, jotka vain paranevat vanhetessaan. Voit siis huoletta valmistaa tämän pari päivää ennen tarjoilua, joskin koristelisin tämän sitten ihan viime hetkellä.  


Appelsiinijuustokakku

Pohja:

100 g voita
100 g tummaa suklaata
2 munaa
1½ dl sokeria
1½ dl vehnäjauhoja
1/4 tl leivinjauhetta
1 tl vaniljasokeria
ripaus suolaa
Täyte:
5 liivatelehteä 
2 ½ dl vispikermaa
400 g maustamatonta tuorejuustoa
200 g sitruunarahkaa
1-1,25 dl sokeria
1½ tl vaniljasokeria
2-2½ tl appelsiinin raastettua kuorta
1 dl appelsiinimehua (n. 1 ½ appelsiinia)
Kiille:
3 liivatelehteä 
3 dl appelsiinituoremehua 
Koristeluun:
kermavaahtoa
tummaa suklaata

  Tee pohja. Peitä irtopohjavuoan (halk. 24cm) pohja leivinpaperilla ja voitele reunat. Sulata voi kattilassa ja lisää voisulan joukkoon paloiteltu suklaa. Anna suklaan sulaa ja sekoita tasaiseksi. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita varovasti vaahdon joukkoon voi-suklaasula. 
  Sekoita keskenään vehnäjauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri sekä suola. Siivilöi jauhoseos taikinaan. Kaada taikina vuokaan ja paista 175-asteisen uunin alatasolla n. 15-20 minuuttia. Pohja saa jäädä hieman tahmeaksi. Ota pohja uunista ja anna jäähtyä kunnolla vuoassa ennen täytteen tekemistä. 
  Tee täyte. Laita liivatteet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota vispikerma. Vatkaa tuorejuusto, rahka, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi seokseksi. Pese appelsiini huolellisesti ja raasta appelsiinin kuori. Lisää kuoriraaste täyteseokseen.
  Purista appelsiinista mehu, yhteensä 1dl. Kiehauta osa appelsiinimehusta kattilassa. Purista liivatteista ylimääräinen vesi pois ja lisää ne kuumaan appelsiinimehuun. Kaada joukkoon loppu appelsiinimehu samalla hyvin sekoittaen. Kaada appelsiinimehu-liivateseos täytteen joukkoon ohuena nauhana samalla hyvin sekoittaen.
  Nostele kermavaahto täyteseokseen. Tarkista maku ja lisää tarvittaessa sokeria. 
  Tarkista, ettei pohjan ja vuoan reunan välissä ole isoa rakoa, josta täyte voi valua pois. Laita tarvittaessa reunakalvo tai leivinpaperisuikaleet vuoan reunoille. Voit myös nostaa pohjan suoraan tarjoilualustalle ja laittaa rengasvuoan tiiviisti pohjan ympärille. Kaada täyte vuokaan. Anna kakun hyytyä jääkaapissa seuraavaan päivään.
  Valmista kiille. Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen 5-10 minuutiksi. Kiehauta osa appelsiinituoremehusta ja lisää joukkoon kuivaksi puristetut liivatelehdet. Kaada loppu appelsiinimehu liivateseokseen ja sekoita tasaiseksi. Anna seoksen jäähtyä hieman ja kaada sitten täytteen päälle. Anna hyytyä kylmässä muutaman tunnin ajan.
  Irrota kakku vuoasta. Vatkaa nokko kermaa vaahdoksi ja mausta maun mukaan tomusokerilla. Pursota kerma ruusukkeiksi kakun päälle. Ripottele päälle rouhittua suklaata. 


1 kommentti:

  1. Tämä ohje tuli kuin tilauksesta. Just yks päivä mietin, että mitä ohjetta kokeilis seuraavaks kun ei aina jaksaisi syödä perinteisiä mango-tai suklaajuustokakkuja. Vaikka ne hyviä ovatkin ja niihin on kiva aina palata, niin välillä on kiva tehdä ja maistella jotakin uutta. Tämä menee ehdottomasti testiin.

    VastaaPoista