19. joulukuuta 2020

Joulun mehevä hedelmäkakku ♥

Joulun alla meillä katoaa kuivakakku jos toinenkin. Muutenkin tuollaiset kakut on meidän perheen suosiossa ja oikeastaan ovat niitä harvoja leivonnaisia, jotka tulee syötyä kokonaan. Ehkä syy on siinä, että ne säilyvät pitkään, eikä niiden syömisen kanssa ole niin hirveä hoppu. Meillä kun kukaan ei ole niin hirveän perso makealle. Pala silloin, toinen tällöin on ihan ok. 

Usein tulee tehtyä kakkuja vanhoilla tutuilla resepteillä, mutta välillä on pakko kokeilla jotain uutta. Tämän joulun kokeilu oli hedelmäkakku vanhasta Yhteishyvästä kopsatun ohjeen mukaan. En edes muista koska olisin hedelmäkakkua viimeksi tehnyt. Tuota syödessä tuli aivan mieleen oma lapsuus ja kahvittelut mumman luona. En kyllä muista oliko siellä hedelmäkakkua tarjolla, mutta jotenkin tuon kakun siihen aikaan yhdistän. 

Vaikka aluksi epäilin että kelpaako tuo, mutta hyvin kakku on tehnyt kauppansa. Eikä ihme, olihan tuo aika hyvää. Ensimmäisenä päivänä oli ehkä vähän äkkimakeaa, mutta maut tasaantuivat kummasti parin päivän aikana. Kakku on ihanan mehevää, eikä ollenkaan kuivaa. 


Jos haluat, voit käyttää enemmän sukaatteja, appelsiininkuoripaloja ja kirsikoita ja vähentää samassa suhteessa luumujen määrää. 

Hedelmäkakku

65 g sukaatteja
65 g appelsiinikuoripaloja
75 g sokeroituja punaisia kirsikoita
1 dl rusinoita
1 dl pilkottuja kuivattuja luumuja
1 dl mantelirouhetta
2 dl omenamehua (tai rommia tai viskiä)
200 g voita tai margariinia
1 dl sokeria
1 dl fariinisokeria
3 kananmunaa
4 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia

  Säädä uuni 175 asteeseen. Voitele (ja korppujauhota) n. 2 litran kakkuvuoka.
Hienonna luumut ja kirsikat. Sekoita kulhossa kuivatut hedelmät, mantelirouhe ja omenamehu. Anna maustua 15 minuuttia.
  Vaahdota huoneenlämpöinen rasva ja sokerit. Lisää munat yksitellen vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää taikinaan vuorotellen hedelmäseoksen (mehuineen) kanssa. Sekoita kevyesti nostellen tasaiseksi. Kumoa taikina vuokaan.
  Paista uunin alatasolla noin 45-50 minuuttia. Tarkista kypsyys työntämällä cocktailtikku kakkuun. Kakku on kypsä, kun tikkuun ei tartu taikinaa tai kun kakun reunat irtoavat hieman vuoasta. Anna jäähtyä hetki vuoassa ja kumoa ritilälle jäähtymään.


Todennäköisesti en ennen joulua ehdi enää koneen ääreen istahtamaan, joten tässä vaiheessa on ehkä paras jo toivotella hyvää joulua. ♥ 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti