27. tammikuuta 2022

Pehmeät grahamsämpylät ♥

Hitusen päiväysvanha kermaviilipurkki innoitti leipomaan sämpylöitä pitkästä pitkästä aikaa. Ennen muinoin leivoin leipää ja sämpylöitä melkein viikottain, mutta nyt se on vaan jäänyt. Ja vaikka omatekoiset sämpylät onkin hyviä, voi olla että seuraavaa kertaa saa odottaa taas tovi.

Tällä kertaa en alkanut säveltämään mitään omasta päästä vaan muutin K-ruoka-sivustolta löytyneen grahamleipäohjeen sämpylöiksi. Oikein hyviä ja ihanan pehmeitä sämpylöitä tuli! 



Grahamsämpylät

3 dl vettä
50 g hiivaa
1tlk (2dl) kermaviiliä
3/4dl tummaa siirappia
1½ tl suolaa
3 dl grahamjauhoja
2 dl kaurahiutaleita
50 g voita tai margariinia 
n. 7 dl vehnäjauhoja

  Lämmitä vesi kädenlämpöiseksi ja liuota siihen hiiva. Sekoita joukkoon huoneenlämpöinen kermaviili, siirappi, suola, grahamjauhot ja kaurahiutaleet. Sekoita hyvin. Lisää pehmeä rasva. Alusta taikinaan vehnäjauhot vähitellen. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa noin 30 minuuttia.
 Jaa taikina kahteen osaan, vaivaa hetki kevyesti jauhotetulla alustalla ja jaa edelleen pienemmiksi paloiksi (n. 18-20kpl). Leivo palat kevyesti jauhotetulla alustalla sämpylöiksi ja nostele leivinpaperille pellille. Kohota sämpylät liinan alla muhkeiksi. Voitele sämpylät vedellä ja ripottele pinnalle kaurahiutaleita.
  Paista sämpylöitä 225-asteisessa uunissa 10-13 minuuttia tai kunnes ovat kypsiä. 

1 kommentti:

  1. Itse tehdyt sämpylät on niiiin hyviä, mutta niitä tulee aina syötyä ihan luvattoman paljon. Jos vertaa siihen leipämäärään mitä kaupan leipää tulee syötyä. Siksi pitää itsekin rajoittaa vähän omaa leivän tekoa. :D

    VastaaPoista