16. marraskuuta 2022

Juustoinen jauheliha-perunalaatikko ♥

Paluu perussapuskoiden pariin! Hiljalleen jaksan taas innostua kokeilemaan uusia ruokia. Pitkään tuo ruoanlaitto on ollut vähän sellaista pakkopullaa, mutta nyt kun elämässä on muutakin kuin leipominen, niin tuo kokkailukin alkaa taas tuntua kivalta. Vaikka kakuista luopuminen olikin haikeaa, niin kyllä mä oikean ratkaisun tein. Käsi on hitusen parempi, mutta vain hitusen. Ei se edelleenkään kestä sitä vatkaimen kannattelua tai kummallisia leipomisasentoja. En siis vielä haaveilekaan leipovani kuin silloin tällöin. Ja päivä päivältä vahvistuu ajatus, että kakut saa todellakin jäädä. Jos ei kokonaan, niin toistaiseksi nyt ainakin. On mulla silti paljon uusia kakkuideoita ja -ajatuksia, mutta niitä yritän toteutella sitten myöhemmin. 

Mutta tämän päivän ruokaan. Ihanan tavallista, mutta silti hyvää! Ja aikalailla perusaineksista tämä peruna-jauhelihalaatikko syntyi. Ensin mietin, että tekisinkö noista aineksista sittenkin jotain muuta, mutta onneksi pysyin alkuperäisessä suunnitelmassa. Arkiruoaksi oikein mainio, joskin vähän hitaastihan tuo uunissa kypsyy.


Jauheliha-perunalaatikko

n. 1 kg perunoita
400 g jauhelihaa
1 sipuli 
2 isoa valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
mustapippurirouhetta
1-2 tl oreganoa
1 tlk(400g) tomaattimurskaa
½ dl vettä
Juustokastike:
2 rkl voita tai margariinia
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl maitoa
½ tl suolaa
1 ps (150g) emmental-mozzarellajuustoraastetta
persiljaa

  Kuori ja viipaloi perunat ohuiksi viipaleiksi. Hienonna sipuli ja valkosipulinkynnet. Ruskista jauheliha paistokasarissa. Lisää ruskistamisen loppupuolella sipuli ja valkosipuli. Mausta suolalla, mustapippurilla ja oreganolla. Kaada joukkoon tomaattimurska. Huuhtele tomaattimurskapurkki vedellä ja kaada kastikkeen joukkoon. Anna hautua kannella peitettynä noin 10 minuuttia.
  Sulata voi tai margariini kattilassa. Sekoita joukkoon vehnäjauhot. Lisää maito ja sekoita tasaiseksi. Kuumenna kastike kiehuvaksi ja keitä hiljalleen parisen minuuttia samalla sekoittaen. Mausta suolalla. Lisää juustoraaste ja sekoittele, kunnes juusto on kunnolla sulanut.
  Levitä voidellun uunivuoan pohjalle kolmasosa perunaviipaleista. Ripottele halutessasi päälle hieman suolaa. Kaada päälle puolet jauhelihakastikkeesta. Tee toinen kerros samoin. Lado päälle  loput perunaviipaleet ja mausta nekin halutessasi ripauksella suolaa. Kaada päälle juustokastike.
  Kypsennä 175 asteisen uunin alimmalla tasolla noin 60-90 minuuttia tai kunnes perunat ovat kypsiä. Jos pinta tummuu liikaa paiston aikana, peitä se kevyesti foliolla. Anna vetäytyä hetki ennen tarjoilua. Hienonna päälle persiljaa, jos siltä tuntuu.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti